[text]
Täna on

13.09. kl 10.05 Vikerraadios: Huvitaja "Intelligentse Eluviisi" e-õppekavast.
Rohelise eluviisi värav Bioneer alustab esmakordselt Eestis "Intelligentse Egoismi" e-õppekava. Selle eesmärk on aidata inimestel teadlike tarbimisvalikute abil oma elukeskkonda parandada. Kõigile huvilistele avatud e-koolitusest kõneleb lähemalt Bioneer.ee peatoimetaja Katrin Lipp.
Rubriigis "Keskkonnatelk" räägib Riina Reiman-Männiste Alvar Soesooga sellest, et TTy Geoloogia Instituut ootab taas kylla kooliõpilasi, et neile põnevat teavet jagada.
Lugemissoovituse rubriigis sirvime ajakirja Tarkade Klubi viimast numbrit.
[---]
Jätkame Agne Nelgiga juttu raviseentest ja nende positiivsest mõjust tervisele.
Saatejuht on Sven Paulus

13.09. kl 16.00 ETVs: Eesti pankrannik: Tyrisalust Tallinnani.
Teine saade saatesarjast, mis jutustab meie pankrannikutest.

13.09. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Eestimaa loodusrikkuseks on sood, millede tekkelugu ulatub jääaja lõppu ja mis võtavad enda alla yle miljoni hektari, seega moodustavad 22,3% Eesti pindalast. Meie yks vanimaid soid, Tuhu soo, arvatakse olevat kuus tuhat aastat vana. Eestimaa Looduse Fondi eestvedamisel lykati käima suuremahuline ettevõtmine, mille käigus võtsid teadlased uurimise alla 13 tuhat Maavalla sood. Seni uurimata soode hulgast loodetakse leida uusi Euroopa tähtsusega sooalasid.
Kajakimatkajad jätsid Praagal Emajõega hyvasti ja edasi aerutatakse juba Peipsi vetel. Saate tegid Kristjan Kaljund ja Sven Paulus, lood seob kokku Vladislav Korþets.

14.09. kl 12.25 ETVs: 13.09. kl 20.05 ETVs: Osoon.

14.09. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

14.009. kl 21.55 ETV2: Minu elu koos orangutanidega (My Life With Orangutans, Denmark, 2007).
Sygaval Borneo dþunglis elab naine, kelle hoolealusteks on 600 orangutani. Lone Dröscher Nielsen on pyhendanud oma elu neile köitvatele olevustele, kes kuuluvad maailma kõige ohustatumate loomaliikide hulka. Lone rajatud keskuses töötab 150 inimest, kes pyyavad aidata ebaseaduslikult lemmikloomadena peetud orangutane tagasi loodusesse. Lisaks sellele õpetavad nad orvuks jäänud orangutanilapsi ilma emata hakkama saama. Kõige muu kõrval tuleb Lonel lahendada rahamuresid. Kui tal ei õnnestu kuskilt hankida 1,2 miljonit eurot, peab ta oma elutööst loobuma.

14.09. kl 23.45 ETV2: AegRuum Kliimasõjad, 3/ 3: Uued ylesanded.
Teaduslikud vaidlused selle yle, kas ilmastik soojeneb või mitte, on praeguseks enam-vähem lõppenud. Isegi kõige kangekaelsemad kahtlejad möönavad nyyd, et maakera soojeneb ja inimkonnal on selles suur syy. Kuid vastamata kysimusi on veel palju. 60 aasta eest alustasid teadlased katseid nõudepesukausi, Bunseni põleti ja pöördlauaga, nyyd on nende käsutuses võimsad yliarvutid, millega saab uurida kasvuhoonegaaside mõju ilmastikule. Sellest hoolimata on raske keerukat ilmastikku täielikult mõista.

15.09. kl 17.00 ETV2: Minu elu koos orangutanidega (My Life With Orangutans, Denmark, 2007).

16.09. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

17.09. kl 17.05 Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

18.09. kl 09.10 ETV2: Osoon.
Eesti paekaldast räägib geoloog Rein Einasto. Orhideelisi ehk käpalisi tutvustab Peeter Ernits.
Kordus 16.10.

18.09. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Leelokoor Kuldatsäuk.
Ansambli "Kuldatsäuk" eesmärgiks on seto elma kandjatena Põhja - Setomaa laulu, tantsu, muusika, käsitöö ja kommete säilitamine, tutvustamine ja edasiarendamine. "Kuldatsäuk" sai esimest korda kokku 1988. aasta jõulukuus Värska Kultuurimaja juures. Kui mii 'naka laulõmahe naka illo iskimähe laula päävä paistõmahe pilve' pakso' pakõmahe kaooi' seto lauluhely vaoi 'kaalast vana hõpõ.
Klassikaraadio kontserdisalvestis Estonia Talveaiast 25.11.2009.

18.09. kl 18.40 ETVs: Loonafilm Suur riftiorg - Aafrika metsik syda, 1/ 3: Tuli.
Ligikaudu nelja ja poole tuhande kilomeetri pikkune Ida-Aafrika suur riftiorg ulatub Punasest merest Zambezi jõe suudmeni. Mitmekesine maastik, mis hõlmab purskavaid vulkaane, metsaseid mägesid, voogavaid rohumaid, kauneid orgusid, suuri järvesid ja võimsaid jõgesid, on koduks krokodillidele, jõehobudele, lõvidele, elevantidele flamingoparvedele ning paljudele põlisrahvaste hõimudele.

19.09. kl 09.10 ETV2: Osoon.
Kas ja kuidas maailm muudab meie geene? Loodusfotograaf Ingmar Muusikus ja tema fotod. yhepuulootsiku ehk haabja meisterdamine.
Kordus kl 16.40.

19.09. kl 10.00 ETV2: AegRuum Loodusteaduste ajalugu, 1/ 6: Mis seal taevalaotuses on?
Inimesed on aegade algusest saadik tähistaeva ees aukartust tundnud ja tahtnud alati teada, mis seal on. Kysimusele vastuse otsimine moodustabki yhe teaduse - astronoomia ajaloo. Lugu uudishimulikest metseenidest, veidratest riistapuudest lossitornides, vabamõtlejatest, kes trotsisid kirikut, ja lõpuks tervest plejaadist teadlastest, kes tõestasid, et me ei olegi universumi kese, vaid ainult pisike killuke lõputus paisuvas kosmoses.

19.09. kl 13.15 ETVs: Loonafilm Suur riftiorg - Aafrika metsik syda, 1/ 3: Tuli.

19.09. kl 14.05 Vikerraadios: kuula rändajat. Aafrika kõrbed, mäed ja metsad. Hendrik Relve, Haldi Normet- Saarna.
Kordus kl 23.05.

19.09. kl 14.05 ETVs: Osoon.
Maavalla loodusrikkuseks on sood, millede tekkelugu ulatub jääaja lõppu ja mis võtavad enda alla yle miljoni hektari, seega moodustavad 22,3% Eesti pindalast. Meie yks vanimaid soid, Tuhu soo, arvatakse olevat kuus tuhat aastat vana. Eestimaa Looduse Fondi eestvedamisel lykati käima suuremahuline projekt, mille käigus võtsid teadlased uurimise alla 13 tuhat Maavalla sood. Seni uurimata soode hulgast loodetakse leida uusi Euroopa tähtsusega sooalasid. Kajakimatkajad jätsid Praagal Emajõega hyvasti ja edasi aerutatakse juba Peipsi vetel. Autorid Kristjan Kaljund ja Sven Paulus, lood seob saateks Vladislav Korþets.

19.09. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Vägilased - Kes aias?
Ansambli Vägilased uut albumit "Kes aias?" tutvustab Meelika Hainsoo.
Vägilaste koosseis: Meelika Hainsoo (viiul, laul), Cätlin Jaago (torupill, flööt. viled, parmupill, laul), Jan Viileberg (kitarr), Tiit Kikas (elektrikitarr), Marti Tärn (basskitar r), Reigo Ahven (löökpillid).