[text]
Täna on

t_MaavallaKalender24.gifMaavillane ja maalähedane kalender

Äsja ilmus myygile ajaloolise ruunikalendri eeskujul valmistatud Maavalla kalender 10224, mis tutvustab meie põliste pyhadega seotud tavasid ja uskumusi ning kasutab maakeelseid pyhade- ning kuunimesid. Ruunimärgid juhatavad lisaks kätte kaheksa erinevat kuuseisu, mis aiatavad oma töid- tegemisi loodusega kooskõlas paremini kavandada.

Sirvikalender on trykitud väheldastele piklikele lehtedele, mille yhel kyljel on vanad ruunikirjad ja teisel kyljel selgitav jutt. Kalender ilmub 33. korda.

Kalender köideti kokku talgutel ning sidumiseks kasutati maalamba villast käsitsi kedratud lõnga, mille kinkis põliste tõugude ja sortide yhing Maadjas. Kalender on trykikoja Ecoprint roheline trykis, mille tootmisel kasutati korduvkasutatavat paberit ja loodussõbralikku trykivärvi.

Kalendrist leiab selgitused, mis aitavad ruunimärke lugeda ning jagavad teavet pyhade ja tähtpäevade kohta. Näiteks:

21. – 24.12.  Jõulud on maarahva aastavahetuse pyhad, mis kestavad pööripäevast uue aastani. Jõululaupäev (24.12.) on seejuures vana-aasta õhtu. Jõuluks puhastatakse hoolega kogu majapidamine ja valmistatakse rikkalikud piduroad. Leib ja liha peavad kogu pyhadeaja laual olema. Pysitakse kodus, puhatakse, mängitakse jõulumänge ja syyakse hästi. Jõululaupäeval käiakse enne päevaloojangut saunas, öösel hoitakse tuli toas ja voodid hingede jaoks vabad. Uusaastaööl või hommikul puhta ja värske veega silmade pesemine annab tervist kogu aastaks.

Kaanel kasutatud aastaarv 10224 lähtub maarahva aajaarvamisest, mille alguseks on võetud niinimetatud Billingeni läbimurre, mille toimumisaeg on meresetete uurimisel aastalise täpsusega kindlaks määratud. Siis murdis jääajajärgne paisjärve vesi endale väljapääsu ilmamerre praeguse Mälari järvistu kohalt Rootsis. Yhe aasta jooksul langes veepind mitukymmend meetrit ning vabanes suur jagu Maavallast. Syndmusest, mida võib nimetada ka maa synniks, möödub 2011. aastal 10224 aastaringi.

Trykise andmed

Suurus 21 x 5 cm - 14 lehte
Värv: kollakaspruun
Väljaandja: Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda
Koostajad: Mana Kaasik, Kristiina Zadin, Ahto Kaasik

Kalender tuleb myygile Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes.

Kalendrit on võimalikik ka hulgi tellida (alates 5 tk) aadressilt See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..
Yhe kalendri hulgihind on 15 kr, millele lisandub saatmise tasu.

Kalendri esikaane kyljed

t_Esikaas.gif

 

 

 

Kalendri tagakaane kyljed

t_Tagakaas.gif

 

 

 

Sydakuu lehe kyljed

t_Sydakuu.gif