[text]
Täna on

PEN-klubi rahvusvahelisel kogunemisel Jaapanis võeti vastu Soome kirjanike esitatud Venemaa soomeugrilaste rasket olukorda kirjeldav otsus, mille kiitsid heaks ka Venemaa ja Taani PEN-klubid, vahendas Fenno-Ugria.

25. sygiskuud Tokyos alanud rahvusvahelise PEN-klubi 76. kogunemisel  avaldatud otsuses on märgitud, et paljud Venemaal elavad soome-ugri rahvad on väljasuremisohus või ymber rahvastumas venelasteks.

Soomlaste ettevalmistatud kiri toob välja, et Venemaa piirkondades ei ole Glasnosti fondi andmeil enam vaba ajakirjandust ja sestap on vähemusrahvuste ajakirjandus surve all. Soomeugrilaste sõltumatud kirjutised saavad aeg-ajalt ilmuda vaid võrgus.

Putini võimuletõusu järel on riik muutunud vähemuste suhtes avalikult vaenulikuks, seisab otsuses. Seadus nõuab kirillitsa kasutamist kõikides keeltes ning vene keel on kuulutatud ainsaks riigikeeleks. Rahvusvabariikide seadused on yleriigiliste muutudes kaotanud oma jõu. Seadusemuudatuste tagajärjel on rahvuskeelte õpetamine koolides väga palju vähenenud, väidavad rahvusyhendused.

Venemaa julgeolekuteenistus FSB rakendab yha enam äärmusluse vastaseid seaduseid rahvuslaste ja teisitimõtlejate allasurumiseks, nendivad Soome kirjanikud oma otsuses.

Siiski toovad nad välja ka mõned head arengud nagu etnofutuliikumise tekkimine Udmurtias ja ersakeelse Wikipedia arendamine. Samuti tõstavad nad esile, et tänavu radokuus tuli kokku esimene Venemaa vähemusrahvuste esinduslik nõupidamine, mis nõudis 2007. aastal vastu võetud haridusseaduse tyhistamist. See syndmus näitas, kui tähtis kysimus on 30 miljoni Venemaal elava mittevenelase jaoks oma emakeele säilitamine.

PEN-klubi nõuab, et Venemaa valitsus lõpetaks soome-ugri vähemuste ahistamise ja võimaldaks vähemuskeeltes avaldatavatel ajakirjandusväljaannetel vabalt ilmuda.

Rahvusvaheline PEN-klubi on kirjanike, ajakirjanike ja teiste loomeinimeste yhendus, mille eesmärgiks on seista sõnavabaduse ja yldse inimõiguste eest. Rahvusvahelisse yhendusse kuuluvad eri riikide PEN-klubid.


Allikas: Fenno-Ugria