[text]
Täna on

11.10. kl 10.05 Vikerraadios: Huvitaja: sygis Emajõel.
Kuidas teile meeldiks nautida sygist Emajõel? Käia Peipsi lähedal Suursoos jõhvikal ja vaadelda öösiti taevast teleskoobi abiga tähti? Ja teha seda kõike veel vanaaegsel laeval! Just sääraseid väljasõite korraldab lastele Emajõe Lodjaselts. Looduslodja retkedest kõneleme lähemalt Lodjaseltsi arendusjuhi ja kapteni abi Liisa-Lota Kaivoga.
Kordus kl 01.00.

11.10. kl 20.05 ETVs. Osoon.
Ruhnu saare läheduses asub Gretagrundi madalik, mille madala piirkonna põhjaelustikku ja elupaiku uurides on teadlased koostanud looduskaitseliste väärtuste ylevaate ning selgitanud välja võimalikud ohud. Mereala on looduskaitseliselt oluline ja nii moodustati Eesti esimene merekaitseala.
Osoon käis kylas Tiit Randlal. Poisipõlves kutsusid Tiitu loodusesse liblikad, seejärel aga suursugused kotkad. Merikotkaid rõngastades leidis ta ka oma praeguse kodu Nõval, mis on suurepärane koht linnurände jälgimiseks. Huvi looduse ja loomade vastu on viinud teda Siberisse ja Arktika jääväljadele. Tiit on tegelenud looduskaitse, jahinduse ja loodusfotograafiaga, oma hingelt on ta eelkõige loodusemees.
Saate tegid Sven Paulus ja Kadri Hinrikus, lood seob kokku Vladislav Korþets.

12.10. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

12.10. kl 13.10 ETVs. Osoon, kordus.

12.10. kl 22.25 ETV2: Loodusteaduste ajalugu, 4/6 (History of Science, Inglismaa, 2010).
Kui tekkis vajadus uute jõuallikate järele, juhtisid otsinguid mehed, kes tahtsid raha teha. Nende avastused ja mõtted muutsid ajaloo kulgu. Teadusel kulus sajandeid selleks, et järele jõuda ja ära seletada, mis jõud tegelikult on. Avastati põhilised loodusseadused, mis kehtivad kogu maailmailmaruumis.

13.10. kl 18.35 ETV2: Looduselust, 1/ 10: Otto, Eik ja nahkhiired.
Tänasest alustame uue 10-osalise laste loodusseiklussarjaga! Eik ja Otto on kaks täiesti tavalist 10-aastast poissi, kellele meeldib ronida ja indiaanlasi mängida. Suvel ehitasid nad puu otsa onni ja on tykk tegemist, et neid sealt tuppa sööma või magama meelitada. Yhel pimedal õhtul eksivad õuele kaks tundmatut noort meest, pealegi on nad kaksikud! Eik ja Otto kutsuvad appi suure ja targa õe Johanna. Selgub, et Rauno ja Oliver on nahkhiireuurijad. Suur seiklus võibki alata! Esimeses osas seigeldakse Aegviidus ja õpitakse tundma nahkhiirte salaelu.

14.10. kl 07.35 ETV2: Looduselust, 1/ 10: Otto, Eik ja nahkhiired.

14.10. kl 10.00 kuku raadios: loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

15.10. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

16.10. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Kunstnik Anu Raua mõtteid loodusest ja loodusega koos olemisest. Maal elamise võtab kunstnik kokku väga lihtsas lauses: “Kui 70 lamba silma säravad sulle mustas novembriöös vastu, see on ikka vägev pilt kyll.” Inimese tegevus ja looduse harmooniline koosolemine on Anu Raua jaoks põnev ning seda sidet otsib ta ka oma loomingus. Kunstnik on vaipadesse kudunud lapsepõlve looduspildid. Loodus ja rahvataide sugemed on Anu loomingus tihedalt põimunud. Elus peab taidur väga oluliseks lihtsust, arukust ja eestipärast piiri pidamist.
Miks pyksmesilane pykse kannab, kysime Peeter Ernitsalt.
Kordus kl 16.25.

16.10. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Mari Kalkun - Vihmakõnõ.
Kõlab Mari Kalkuni värskelt ilmunud album Vihmakõnõ.
Lugude autor Mari Kalkun laulab ja mängib klaverit, kitarri ja muid pille, kaasa teevad veel Triin Norman (klaver, vokaal), Tanel Kadalipp (kontrabass), Karoliina Kreintaal (viiul).
Õunaviks 2010.

16.10. kl 18.40 ETVs: Uus-Guinea ekspeditsioon, 1/ 3 (Expedition New Guinea, Inglismaa, 2009).
Teadlastest, koopauurijatest ja BBC loodusfilmitegijatest koosnev meeskond uurib yht viimast puutumata loodusega paika maakeral. Uus-Guinea troopilisel saarel elutsevad mitmed omapärased loomad. Meeskond on asunud laagrisse kustunud Bosavi vulkaani jalamil. Bosavi mäge katab tihe ja enamjaolt läbi uurimata vihmamets. Kohalike jäljekyttide abiga loodetakse leida saarel elavaid haruldasi loomi. Ja leitaksegi. Filmioperaator Gordon Buchanan avastab maailma väikseima papagoi pesa, putukateadlane George McGavin leiab jutuka putuka ja seikleja Steve Backshall elab ning magab maa all, uurides valge veega täidetud koobastikku.

17.10. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Edgar Valteri mõtteid loodusest ja loodusega läbisaamisest. Räägime liikumisest “Kodukant”. Peeter Ernits kohtub metsas kärbsehundiga.
Kordus kl 15.45.

17.10. kl 10.00 ETV2: AegRuum Loodusteaduste ajalugu, 5/ 6: Mis on elu saladus?
Iga mõistatus nõuab lahendust ja kust mujalt seda otsida kui mitte kõige keerukamast teada olevast organismist - inimkehast. Alguse sai see Vana-Roomas katsetega gladiaatorite elu päästa ja jätkus renessansiajal Leonardo da Vinci uurimustega. Kuid kulus veel palju aega, kuni jõuti raku mikroskoopilise maailmani ja töö tuumapommi kallal aitas kaasa suurele läbimurdele bioloogias - DNA avastamisele.

17.10. kl 13.25 ETVs: Doksari Uus-Guinea ekspeditsioon, 1/ 3 (Expedition New Guinea, Inglismaa, 2009).

17.10. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat.
Aafrika põnevad mutukad ja putukad. Hendrik Relve.
kordus kl 23.05.

17.10. kl 14.15 ETVs. Osoon, esmaspäevase saate kordus.

17.10. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Suede/Norvege.
Musique Des Vallées Scandinaves (Ocora 1993).
Norra ja rootsi rahvaviise esitavad Lena Willemark (laul, poogenpillid), Ale Möller (flööt, mandola), Per Gudmundson (torupillid, vokaal, violone) ja Kirsten Braten Berg (parmupill, vokaal).