[text]
Täna on

Hõimupäevade kavas on võimalik näha soome-ugri rahvamuusikat ja jaapani no-teatri osi yhendavat etendust "Laulukaupmees" soome rahvaluulekogujast A. O. Väisänenist. Selle esitajateks on maineka rahvalauluansambli MeNaiset lauljad Eila Hartikainen, Maari Kallberg ja Anneli Kont-Rahtola, kes kõik on õppinud rahvalaulu ja rahvamuusika erialal Sibeliuse Akadeemias ning tegutsevad ka rahvamuusikauurijatena. Etenduse käsikirja koostaja ning lavastaja on Mia Pätsi.

"Laulukaupmehes" meenutab A. O. Väisänen oma kogumismatkasid Soomes, Karjalas, Setumaal ja Mordvas. Etendus põhineb Väisäneni matkapäevikutel ja tema poolt kogutud pärimusmuusikal elavas esituses, olles samas ka teaduslikult täpne käsitlus. Võimsat laulu täiendab napp no-teatri laadis liikumine.

Soome pärimuseuurija Armas Otto Väisänen (1890-1969) , kelle synnist täitus tänavu 120 aastat, on eesti laiemale vaatajaskonnale tuttav teatrietenduse ja filmi "Taarka" kaudu. Väisänen oli ka setu lauliku Hilana Taarka hea laulumälu avastaja ja avalikkuse ette tooja, tema kutsel viibis Taarka oma kooriga 1921. aastal Helsingis.

Etendused toimuvad neljapäeval, 14.10. kell 18 Eesti Draamateatri maalisaalis ja reedel, 15.10. kell 18 Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Tartus.

Piletid 100/75 kr Tallinnas ja  75/50 kr Tartus on myygil tund enne algust kohapeal.

Etendused korraldab Fenno-Ugria Asutus.