[text]
Täna on

Setomaa Valdade Liit yhes Võru Instituudiga tegi juba selle aasta pärnakuus Eesti Statistikaametile ettepaneku lisada 2011. aasta rahvaloenduse kysimustikku kysimused ka kohaliku keele ja rahvusliku kuuluvuse kohta. Statistikaamet ei ole otsust veel langetanud, kirjutas Kylauudistes Mirjam Nutrov.

Praegu on yksnes hinnangulislet teada, kui palju elab Eestis erinevaid rahvuslike ryhmade esindajaid. Arvatakse, et setosid on 10 000 ja võrokesi 50 000. Kui palju on aga mulke või kihnlasi või kui palju tegelikult setosid ja võrukesi, seda ei olegi täpselt teada.

Eesti Staistikaameti rahva- ja eluruumide leonduse projektijuht Diana Beltadze kinnitas, et täna on Statistikaamet valmis sisse viima kohaliku keele kysimuse, kuna neil on nagunii mitmeid kysimusi, mis täpsustavad emakeelt ja võrukeele oskust. Etnilise kuuluvuse kysimuse osas jääb ta aga kahtlevale seisukohale, kuna antud kysimuse kysimine võib olla vastuolus Eesti Vabariigi seadustega.

Riikliku statistika seaduse paragraaf 22 lõige 1 punkt 3 ytleb, et loendusel tuleb kysida järgmisi asju: „rahvus, emakeel, võõrkeelte oskus, religioon, synnitatud laste arv ning naise vanus esimese lapse syndimisel – demograafilised andmed“. Kuna antud seaduses pole sõnagi mainitud rahvuslikust kuuluvusest, ei ole Beltadze sõnul teada, kas sellise kysimuse kysimine on seaduslik.

Beltadze ytles, et hetkel teevad nende juristid tööd, et välja selgitada antud kysimuse õiguslik olemus. “Kui seadus lubab, siis meie anname endast parima ja me tekitame sellise kysimuse kysimise võimaluse,” ytles Beltadze, “aga kui seadus ei võimalda, siis me ei saa hakata seadust rikkuma.”

Millise otsuse Eesti Statistikaamet antud kysimuses langetab, selgub lähitulevikus. Täna on nii regionaalminister Siim Valmar Kiisler kui ka kultuuriminister Laine Jänes seisukohal, et antud kysimuse kysimine on väga oluline. “Selline info oleks vajalik ka Kultuuriministeeriumile ajal, mil valmistatakse taas ette kultuuripärandi programmide eelseisvaid perioode,” ytles Jänes

Pikem lugu samal teemal ilmub ajalehes Setomaa juba järgmisel esmaspäeval.

Allikas: Külauudised