[text]
Täna on

Uue muinsuskaitseseaduse eelnõu on halvasti ette valmistatud ega saa olla muinsuskaitse ymberkorraldamise aluseks ning Riigikogu peaks selle tagasi saatma, leiab Eesti muinsuskaitse ymarlaua esimees Mika Orava.

Mika Orava rääkis ETV saates "Terevisioon", et muinsuskaitseseadus on yks laiahaardelisemaid seadusi, sest see puudutab väga paljusid valdkondi. Tänane muinsuskaitseseadus on tema sõnul Nõukogude aja jäänuk, mida on aastaid lapitud nagu vana villast sokki, kuid nyyd on lappe nii palju, et sokki polegi enam, kirjutas ERR.

Uue seaduse eelnõul on aga Orava hinnangul palju puudusi. Ta ytles, et on hea, et eelnõu käsitleb põhjalikult metallidetektoreid ja allveemälestisi, kuid seaduse kaasajastamiseks sellest ei piisa ning seda seadust ei ole võimalik täita.

"Seaduse eesmärk ei ole see, et keegi ametnik otsustab, mis osa seadusest täita ja mida mitte. Seadus on yhiskondlik kokkulepe, mis on ametnike tööriist," rääkis Orava.

Muinsuskaitsja tõi näite, et Eestis on umbes 300 surnuaeda, mis on mälestised. Seaduse järgi tuleb aga surnuaedades sygavamale kui 40 sentimeetrit kaevamine kooskõlastada muinsuskaitseametiga, mis on absurdne, sest siis tuleks kooskõlastada iga matus.

Orava nentis, et seaduseelnõu ettevalmistamisse olid kaasatud ka muinsuskaitsjad ja mitu yhendust. "Kuid kaasahaaramine ei ole see, mis arvestamine," ytles ta.

""Eestis on nyyd 20 aastat kõik nutnud, et muinsuskaitse olukord ei ole rahuldav," rääkis Orava ja tuletas meelde, et muinsuskaitset käsitleb ka 2007. aastal tehtud riigikontrolli akt, mida siiski pole uue eelnõu koostajad arvestanud.


ERR