[text]
Täna on

18.10. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Veejõudu saab toota kärestikulistel jõgedel, paraku on need jõed ka paljudele kalaliikidele olulised kudemisalad. Veeseadusest tulenevalt on paisu omanikul kohustus 1.01.2013 tagada kalade vaba läbipääs. Millest alustada ja kuidas tagada kalade vaba liikumine, seda arutavad paisu omanik, kalateadlane ja ehitste kavandaja.
Yks suvine lugu Alam-Pedja talgupäevast, kus vanajõgede kaldad puhastati võsast, et kalad saaksid oma elupaikadesse tagasi tulla.
Saate tegid Sven Paulus ja Randel Kreitsberg.


18.10. kl 21.00 ETV2: Ehh, uhhuduur, 1/ 8: Tallinn - Ulaanbaatar.
2002. aastal algas viie tavalise eesti mehe kummaline rattamatk, mille eesmärgiks oli lihtsalt proovida, kas Ulaanbaatarist alustades on yldse võimalik end tavaliste maastikuratastega sõtkuda läbi Gobi kõrbe, Hiina ja Tiibeti, yle Himaalaja alla Nepaali välja. Liivas, mudas ja pilvedes. Kaela sadavatele kividele ja hirmsale PSB-le (Public Security Bureau) vaatamata. Ilma teedeta tyhjuses. See ongi yhe Mongoolia rongist leitud sõna Uhhuduuri lugu. Sõprade ja rataste lugu. Siiani ilma lõputa lugu...

19.10. kl 08.30 ETV2: Ehh, uhhuduur, 1/ 8: Tallinn - Ulaanbaatar.

19.10. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

19.10. kl 13.10 ETVs: 18.10. kl 20.05 ETVs: Osoon, kordus.

19.10. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

19.10. kl 22.30 ETV2: Loodusteaduste ajalugu, 5/ 6: Mis on elu saladus? * (History of Science, Inglismaa, 2010).
Iga mõistatus nõuab lahendust ja kust mujalt seda otsida kui mitte kõige keerukamast teada olevast olendist - inimkehast. Alguse sai see Vana-Roomas katsetega gladiaatorite elu päästa ja jätkus renessansiajal Leonardo da Vinci uurimustega. Kuid kulus veel palju aega, kuni jõuti raku mikroskoopilise maailmani ja töö tuumapommi kallal aitas kaasa suurele läbimurdele bioloogias - DNA avastamisele.

20.10. kl 18.35 ETV2: Looduselust, 2/ 10.
Kui palju kaalub ja kui kiiresti liigub rebane? Mida ta sööb? Kas ta on nii kaval nagu räägitakse? Uurimisretk viib Eiki ja Oto Pääskyla rabasse, rebase jälgedele. Koduõuel käivad samal ajal tõeliselt salapärased loomad...

21.10. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri. Sygiskuu Eesti Loodusest võtavad suure osa enda alla soode jutud, sest Eesti soid on nyyd uuritud juba sada aastat. Teiste lugude seas on peatoimetaja Toomas Kuke usutlus kauaaegse Eesti Looduse toimetaja Ann Marvetiga, kes oli Kuke sõnul 1960ndate lõpul vallandunud nn. soode sõja “tulejuht”. Saates kysitleb Ann Marvetit Loodusajakirja sõnumitoimetaja Toomas Jüriado.
Kordus kl 21.30.

22.10. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

23.10. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Kunstnik Anu Raua mõtteid loodusest ja loodusega koos olemisest. Maal elamise võtab kunstnik kokku väga lihtsas lauses: “Kui 70 lamba silma säravad sulle mustas kooljakuu öös vastu, see on ikka vägev pilt kyll.” Inimese tegevus ja looduse tasakaalus koosolemine on Anu Raua jaoks põnev ning seda sidet otsib ta ka oma loomingus. Taidur on vaipadesse kudunud lapsepõlve loonakuvad. Loond ja rahvataide osad on Anu loomingus tihedalt põimunud. Elus peab taidur väga oluliseks lihtsust, arukust ja eestipärast piiri pidamist.
Miks pyksmesilane pykse kannab, kysime Peeter Ernitsalt.
Kordus kl 16.30.

23.10. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Suede/Norvege.
Musique Des Vallées Scandinaves (Ocora 1993). Norra ja rootsi rahvaviise esitavad Lena Willemark (laul, poogenpillid), Ale Möller (flööt, mandola), Per Gudmundson (torupillid, vokaal, violone) ja Kirsten Braten Berg (parmupill, vokaal).

23.10. kl 18.30 ETVs: Loonasari Uus-Guinea uurimisreis, 2/ 3 (Expedition New Guinea, Inglismaa, 2009).
Teadlaste ja loodusfilmijate meeskond on laagris troopilise Uus-Guinea saare keskel paikneva kustunud vulkaani jalamil. Nad otsivad kummalisi ja ohustatud loomi, kes elavad tihedas vihmametsas. Kaameramees Gordon Buchnanan palub kohalikult hõimult abi paradiisilindude otsimisel, kuna tahab filmida nende imetabast pulmamängu. George MacGavinil tuleb maadelda suure krokodilliga ja Steve Backshall elab maa all, kus ta avastab uue koobastiku, mida ykski inimene pole varem näinud.

24.10. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Pärandmaastikud ja põlistõud on meie elma ja põlise maaelu lahutamatu osa. Rääkides põlistõugudest peame eeskätt silmas eesti hobust ja maatõugu veist, aga maalamba oleme hoopis unustanud. Pärandmaastike hooldamisel on lambal kindel koht. Mõni aeg tagasi hakkasid maalamba sõbrad huvi tundma, kas Eestis yldse veel neid loomi säilinud on. Tänaseks on leitud saartelt ja Lääne-Eestist mitukymmend maalamba tunnustega lammast. Kas tegu on tõesti vana põlistõuga, seda alles uuritakse, aga igal juhul on neid otsustatud hoida.
Meie lugu on linnainimesest, kes läks Saaremaale elama just lammaste pärast. Pooleteist tunni tee kaugusel Dirhami sadamast asub Osmussaar oma mitmekesise loodusega. Ka lindudele meeldib siin, miks muidu valivad nad oma rändetee peatuspaigaks just selle saare. Merebioloog Jonne Kotta toob merest välja agariku - vetika, millest toodetakse marmelaadi, ja lehtsarved, kes kaitsevad mererannikut niitvetikate vohamise eest. Saades teada, millised liigid omavahel võistlevad ja kes keda sööb, on võimalik ennustada rannikumere tulevikku.
Kordus kl 16.25.

24.10. kl 10.00 ETV2: AegRuum Loodusteaduste ajalugu, 6/ 6: Kes me oleme?
Aju on yks maailmakõiksuse imesid, kuid seda hakati lähemalt uurima alles 17. sajandil. Kaks teadust – ajuanatoomia ja psyhholoogia – pakkusid kaua aega kahte erinevat nägemust selle kohta, kes me oleme. Nyyd on need teadused teineteisele lähenenud, mille käigus on selgunud yllatavaid ja ebamugavaid tõsiasju selle kohta, mis õieti kujundab inimeste mõtteid, tundeid ning soove.

24.10. kl 13.50 ETVs: 23.10. kl 18.30 ETVs: Loonasari Uus-Guinea uurimisreis, 2/ 3 (Expedition New Guinea, Inglismaa, 2009).

24.10. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Krokodill ja teised Aafrika roomajad. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

24.10. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Tuulepuu.
Muusikaryhma Tuulepuu helisõõril "Laia Taevaliua Sinal" mängivad ja laulavad Margus Põldsepp, Kärt Leppik, Klaid Melnikov, Kaido Kadaja, Katri Mets, Birgit Viru, Kaari Talvet, Siret Suigusaar, kaasa teevad Ruth Kuhi, Ringa Veiksaar, Kristo Joosep ja Sulev Salm.
Tuulepuu alustas 2007. aastal, kasvades välja Karksi-Nuia muusikakoolis tegutsenud rahvamuusikakapellist Kunileid.