[text]
Täna on

01.11. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Kooljakuu on Osoonis Islandi kuu. Pyyame anda võimalikult mitmekesise kuva Tulemaa salapärasest loonast. Island oma pisut ebamaiste mägede ja tardunud laavaväljadega on kui saar teiselt tevakehalt. Tektoonilise tekkega saar asub Euroopa ja Põhja-Ameerika mandrilavade piiril. Lahtirebitud mandrilavad kaugenevad teineteisest iga aastaga, põhjustades tulemägede purskeid ja maavärinaid. Õigusega nimetatakse Islandit tule ja jää maaks. Siin kohtub vulkaanipursete tuli, geisrite ja kuumaveeallikate soojus liustiku jäise jahedusega.

02.11. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

02.11. kl 13.05 ETVs: Osoon, kordus.

02.11. kl 22.20 ETV2: AegRuum Teekond universumi servale, 1/ 2.
Võtke oma mugavas tugitoolis istet ja tulge kaasa hingematvale jutustavale reisile meie koduselt Maalt maailmaruumi avarustesse. Põneva filmi jaoks on loodud rohkesti erilisi vaateid, kuid samas on see teaduslikult täpne kosmoseretk läbi täheparvede, udukogude ja mustade aukude lõpmatusse, täis maailmaruumi kõige kaunimaid, võimsamaid ning salapärasemaid nähtusi - tyynet jäist rahu, aga ka lõõmavat tuld, metsikuid torme ja kokkupõrkeid. Parem kinnitage turvavöö.

03.11. kl 18.35 ETV2: Looduselust, 4/ 10.
Oliver kutsub poisid fotojahile! Tee viib Oandule, kus Eiki ja Ottot ootab fotograaf Toomas Tuul. Sellest tuleb seiklus, sest selgub, et isegi kivid elavad, puudest ja sipelgatest rääkimata! Fotosilm võimaldab eluta ja elusa loonaga lähemalt tuttavaks saada.

03.11. kl 22.30 ETVs: Vahtsõ ilma veere pääl (Vahtsõ ilma veere pääl, Eesti, 2004).
1945. aasta sydakuus tõmbas Stalin kaardi peale joone - uue Vene Föderatsiooni ja Eesti NSV piiri, mis võttis Eestilt osa maad ning poolitas seto rahva ajaloolise kodumaa. 2004. aasta 1. lehekuud sai sellest pliiatsijoonest Euroopa Liidu idapiir. Kuidas tuleb seto rahvas toime kahe riigi veere pääl? Kas esivanemate hingejõud aitab neid olla ja elada ning jääda rahvaks ka tulevikus? Filmi aluseks on aastatel 2002-2003 filmitud saatesarja ”Veere pääl” lõigud.

04.11. kl 07.40 ETV2: Looduselust, 4/ 10, kordus.

04.11. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakri.
Ajakirja Loodusesõber Helen Arusoo tutvustab oktoobri ehk porikuu numbri olulisemaid artikleid. Need räägivad (vee)lindude sygisesest ja talvisest toitmisest, Eestis leiduvatest väärtuslikest kivististest, kodusest leivakypsetusest jne. Helen Arusood kysitleb Loodusajakirja sõnumitoimetaja Toomas Jyriado.
Kordus kl 21.30.

05.11. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

06.11. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Kunagi olnud Lahemaal Pärlijõe põhi paksult ebapärlikarpidega kaetud, kyllap sellest ka jõe nimi. Pärlijõgi on ainuke ebapärlikarbi elupaik Eestis. Nyyd aga paisutasid koprad jõe yles ja karbid on hävimas. Ebapärlikarpidest ja nende saatusest räägivad uurijad Ilmari Valovirta ja Nikolai Laanetu.
Suur- ja väike-konnakotkas on haruldased kaitsealused linnud. Veel haruldasem on aga see, et need kaks erinevat liiki annavad omavahel järglasi. Kas meil on nyyd uus linnuliik – keskmine-konnakotkas? Mille poolest erinevad ristandid oma vanematest, kuidas neid ära tunda, kas ”keskmised-konnakotkad” on ohuks suure-konnakotka populatsioonile? Nendele kysimustele otsib vastust Kristo Kiiker.
Raivo Suni jätkab akadeemikute tutvustamist.

06.11. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Oort - Suur härg.
Ansambli Oort kolmandat albumit "Suur härg" tutvustab stuudios Aleksander Synter, saate koostab Liina Vainumetsa. Saade oli esmakordselt eetris 2. mail 2010.

06.11. kl 18.40 ETVs: Loodusdokk Venemaa avar loodus, 1/ 7: Kamtðatka.
Venemaa, mis hõlmab 11 ajavööndit ja paikneb kahel mandril, ulatudes Euroopast Vaikse ookeanini, rabab nii ääretu avaruse kui ka puutumata loona rikkustega. Kõige moodsama filmitehnikaga yles võetud loonasari viib vaataja idast läände yle kõrgete mägede ja sygavate orgude, läbi palavate kõrbete ning põhjamaise jää. Sarja esimene osa on pyhendatud Kamtðatka poolsaarele, kus põrkavad kokku tuli ja jää. Sagedaste vulkaanipursete ja maalihete tõttu muutub maastik pidevalt. Hiid-merikotkad ja kaljukotkad kemplevad jääaukude pärast, kus saab kala pyyda, ahmid ning rebased lähevad korjuse juures kaklema, rabapyyd kasvatavad poegi, pruunkarud mõnulevad looduslikes kuumaveeallikates. Kõik need võrratud loomad suudavad elada karmis paigas, kus suvi on lyhike, talv aga pikk ja kylm.

07.11. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Jälgime sookure elu kevadisest kaaslase leidmisest sygisese äralennuni.
Hiiumaa lähistel Väinameres asub laidude kaitseala, mis koosneb kymnetest väikestest saartest ja laiust. Võtame ette retke Hanerahule, teejuhiks Väinamere laidude hingeelu hästi tundev Tiit Leito.
Kuidas leida tasakaal metsa majandamise ja loodushoiu vahel? Edukast talumetsa majandamisest räägib talumetsamajandajate konkursi võitja Einar Pärnpuu.
Kordus kl 16.30.

07.11. kl 10.00 ETV2: AegRuum Teekond universumi servale, 2/ 2.
Jätkub reis hingematvale eepilisele reisile meie koduselt Maalt universumi avarustesse.

07.11. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Jõehobu ja ninasarvik. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.