[text]
Täna on

15.11. kl 08.30 ETV2: Minu maailm: Kodust ja kodustest.
Kodu on kõige armsam paik nii lapsele kui linnule. Tänane saade on kodust, lastega ajab juttu Mikk Sarv, mängib ja laulab Õie Sarv.

15.11. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Hallpõskpytt on lind, kelle elu möödub põhiliselt vees, tema jalad asetsevad keha tagaosas ja see teeb liikumise kuival maal peaaegu võimatuks. Lendamist kasutab hallpõskpytt ainult yhest paigast teise jõudmiseks. Linnu tegemisi jälgis Remek Meel.
Sven Paulus otsib läheneva talve märke Ahunapalu matkarajal.
Jätkame tutvumist Islandiga. Seekord käime liustikel ja imetleme liustikujärvi.

15.11. kl 21.00 ETV2: Ehh, uhhuduur: Hiina ja Tiibet.
ehh, uhhuduur sõpruskond on jälle ratastel, et teel ymber maakera jupike edasi liikuda. Edasi sealt, kus viis aastat tagasi pidama jäädi - plaaniga Kathmandust kuidagi Teherani jõuda. Ratastel ja käpuli. Rattad all ja peal. Läbi Nepaali, India, Bangladeshi, Pakistani, Afganistani ja Iraani. Veidrad lood ja kaugete kantide inimesed läbi 6 ratturi sekelduste oma rataste ja iseendaga.

16.11. kl 08.30 ETV2: Ehh, uhhuduur: Hiina ja Tiibet.

16.11. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

16.11. kl 13.35 ETVs: Osoon, kordus.

16.11. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

17.11. kl 18.00 ETV2: Looduselust, 6/ 10.
Seekord seiklevad Eik ja Otto Hiiumaal ning saavad teada, kuidas sinna ”istutatakse” euroopa naaritsat. Selleks, et Hiiumaale pääseda, tuleb läbida passikontroll ja tõestada, et sa pole mingi mink. Euroopa naaritsaga aitab poistel lähemalt tuttavaks saada Tiit Maran.

18.11. kl 07.40 ETV2: Looduselust, 6/ 10.

18.11. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Ajakirja Eesti Loodus viimase numbri kaanelugu räägib Ida-Virumaa poolkoksimägedest: nendega seotud ohtudest ja peatsest ymberkujundusest, samuti seal kasvavatest taimedest. Yks artikli neljast autorist, Tartu ylikooli loodusgeograaf Mait Sepp kõneleb samadel teemadel ka saates; teda kysitleb Loodusajakirja sõnumitoimetaja Toomas Jyriado.
Kordus kl 21.30.

19.11. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

20.11. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Laanepyy on meie metsade kõige väiksem kanaline, kes valib oma elupaigaks tiheda alusmetsaga kuusikud - nii on hea vaenlasele märkamatuks jääda. Paaritruu linnuna on ta pereelu tagasihoidlik ja uhkeid pulmamänge, nagu teder ja metsis, laanepyy ei korralda.
Langekare ja Pihlakare jäävad Hiiumaa laidude kaitsealale. Langekaret iseloomustab meie rahvuskivi - paekivi ja pesitsusaegne linnurohkus. Erinevalt Langekarest on Pihlakarel mullakiht juba märksa paksem ja see annab võimaluse puudel kasvada. Laidudel on teejuhiks loodusemees Tiit Leito.
Kuidas kasutab puud Soomaa-mees Edu Kuill?

20.11. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Kapela Brodowi poola tantsud.
Poola vana tantsumuusikat esitab ansambel Kapela Brodow.

20.11. kl 18.40 ETVs. Loodusdokk Venemaa avar loodus, 3/ 7: Kaukasus.
Kaukasuse mäeahelik moodustab piiri Euroopa ja Aasia vahel, kus asuvad kõrvuti lumised mäed ja kuivad kõrbed. Mitmekesine maastik sobib elupaigaks paljudele taimestiku ja loomastiku esindajatele, kes tunnevad ennast suurepäraselt nii metsaga kaetud mäenõlvadel kui ka alpiaasadel. Siin elutsevad metssead, ilvesed, kaljukitsed ja paljud teised suuremad ning väiksemad loomad.

20.11. kl 22.10 Vikerraadios: Raadio Ööylikoolis viieosaline saatesari Eesti Mytoloogia.
Pärimuseuurija Madis Arukask "Eesti regilaulu mytoloogia läänemeresoome kontekstis".

21.11. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Ameerika yhendriigid on maailma suurim energiatarbija. Iga päev kallatakse autopaakidesse enam kui 23 tuhat raudteetynnitäit maaõlitooteid ja kulutatakse enam kui viiendik kogu maailmas toodetud elektrijõust. Elu sunnib yha rohkem kasutusele võtma teisi jõuallikaid. Milliste uute  lahendusteni on jõutud Ameerikas? Läbi mitme Osooni saate räägime tuule, vee, päikese ja elusjäätmete kasutusviisidest jõuallikana.
Saaremaal Salme asula piiril välja kaevatud inimluud koos laevaga tõstatasid teadlaste ette raske kysimuse: kas tegu oli kurblooga merel või laevamatusega?
Kordus kil 16.30.

21.11. kl 10.00 ETV2: AegRuum Kuidas on Maa meid loonud?, 1/ 5.
Tavaline ajalookäsitlus lähtub eelkõige inimmõjust, kuid ka looduskeskkond on aegade algusest saadik ajalugu oluliselt kujundanud. Kuidas ja millisel määral, saab selgeks viieosalisest sarjast, kus põnev jutustus on yhendatud haarava visuaalse pildiga. Esimeses osas räägib dr Iain Stewart, kuidas geoloogia, geograafia ja kliima on mänginud võtmerolli inimkonnale uute võimaluste avamisel.

21.11. kl 13.30 ETVs. Loodusdokk Venemaa avar loodus, 3/ 7: Kaukasus.

21.11. kl 14.05 Klassikaraadios: Kuula rändajat. Pyhvlid ja kaelkirjakud Aafrikas. Hendrik Relve.
Kordus kl 14.05.

21.11. kl 14.20 ETVs: Osoon.
Hallpõskpytt on lind, kelle elu möödub põhiliselt vees, tema jalad asetsevad keha tagaosas ja see teeb liikumise kuival maal peaaegu võimatuks. Lendamist kasutab hallpõskpytt ainult yhest paigast teise jõudmiseks. Linnu tegemisi jälgis Remek Meel.
Sven Paulus otsib läheneva talve märke Ahunapalu matkarajal.
Jätkame tutvumist Islandiga. Seekord käime liustikel ja imetleme liustikujärvi.


21.11. kl 16.00 ETV2: Rein Marana loonafilm: Inimene ja loodus.
Film-mõtisklus inimese ja looduse tegelikest ning kujuteldavatest seostest, looduskaitse raskustest ja väljavaadetest.

21.11. kl 22.05 Klassikaraadios: Raadio Ööylikoolis viieosaline saatesari Eesti Mytoloogia.
Folklorist Madis Arukask "Eesti regilaulu mytoloogia läänemeresoome kontekstis".