[text]
Täna on

22.11. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Jääkoskel on peaaegu viimane rändaja, kes sygisel enne talve tulekut meilt lahkub ja juba radokuu lõpus on ta jälle kohal. Väga iseloomulik on linnu pikk ja otsast hambuline nokk, mis võimaldab tal ka suuri kalu pyyda.
Urmas Sellis jälgib juba yle 20 aasta kotkaste ja must-toonekure käekäiku - rõngastab ja rahvusvaheliste ettevõtmiste raames paigaldab neile raadiosaatjaid. Lindude kõrvalt on tal aega ka sajapealise lambakarjaga tegeleda.
Jätkame tutvumist Islandiga. Seekord kylastame suuremaid jugasid nagu Gulfoss ja Detifossning ning uurime kuumaveeallikaid.

23.11. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

23.11. kl 13.15 ETVs: Osoon, kordus.

23.11. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

23.11. kl 22.35 ETV2: AegRuum Kuidas on Maa meid loonud?, 1/ 5.
Tavapärane ajalookäsitlus lähtub eelkõige inimesest, kuid ka looduskeskkond on aegade algusest saadik ajalugu oluliselt kujundanud. Kuidas ja millisel määral, saab selgeks viieosalisest sarjast, kus põnev jutustus on yhendatud haarava visuaalse pildiga. Esimeses osas räägib dr Iain Stewart, kuidas geoloogia, maateadus ja ilmastik on mänginud võtmerolli inimkonnale uute võimaluste avamisel.

24.11. kl 14.00 ETVs: Leivakivi.
Film vanadest veskikividest, pukktuulikutest ja minevikuaustusest. Autor Vello Pohla

24.11. kl 18.35 ETV2: Looduselust, 7/ 10.
Väikesed poisid said ometi kord loa ööseks metsa telkima jääda! Nii lahe on lõkkes kartuleid kypsetada! Selgub, et metssiga sööb ka hea meelega lõkkekartuleid. Ja et isane kult kaalub umbes sama palju kui kuus Johannat! Hiiumaal metssea kombeid ja eluviise õppides saab päris palju nalja.

25.11. kl 07.45 ETV2: Looduselust, 7/ 10, kordus.

25.11. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
kordus kl 21.30.

25.11. kl 13.05 ETVs: Vilsandi - Eesti looduskaitse häll.
Sada aastat tagasi lõid teadlased Riia loodusuurijate seltsist ja Vilsandi tuletornivaht Artur Toom käed ning asutasid Vilsandi läänetipus seisvast luikvalgest majakast kiviviske kaugusel asuvatel Vaika saartel Eestimaa esimese ametliku looduskaitseala. Artur Toomist sai esimene paberitega ”linnukuningas”, tema kuningriigiks aga Vaikade linnuriik, kus inimese teadlikul toel hakkas hoogsalt edenema tiivuliste liigiline mitmekesisus. Kahelt vaid lindudega asustatud väikesaarelt alanud kaitseala on tänaseks kasvanud enam kui sajakonnale laiule, Suur- ja Väike-Vilsandile ning pikale Saaremaa rannaribale sirutunud rahvuspargiks, millel kõrge rahvusvaheline tunnustus. Vilsandi rahvuspargi soliidsele eluloole aitavad pilku heita Bruno Pao, Andrus Aumees ja Fred Jüssi. Saatejuht Mark Soosaar.

25.11. kl 16.05 Klassikaraadios: Raadio Ööylikool.
Folklorist ja muusik Madis Arukask kõneleb teemal "Eesti regilaulu mytoloogia läänemeresoome kontekstis".

26.11. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

27.11. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Keset Eestimaad Raikkyla vallas Pakamäel kõrgub ligi 9-meetrine paepaljand, mis on tunnistuseks, et umbes 400 miljonit aastat tagasi oli see kant mere all ja just siin Pakamäel asus merekallas. Uurime Pakamäega seotud rahvapärimusi.
Ilusa puidumustriga maarjakask ehk karjala kask on hinnatud mööblitööstuses. Väliselt on ta kyhmulise tyve ja jändrike ning kõverate okstega puu, looduslikult aga kasvab neid Eestis ysna vähe. Erametsaomanikud on hakanud seda puud väärtustama ja rajanud maarjakase istandusi.
Kuidas Ameerikas kasutatakse tuult kõige otstarbekamalt jõu tootmisel?
Kordus kl 16.30.

27.11. kl 18.40 ETVs: Loodusdokk Venemaa avar loodus, 4/ 7: Siber.
Suur Siber laiub Uurali mägedest peaaegu Vaikse ookeanini, võttes enda alla enamiku Põhja-Aasiast. Hõredalt asustatud Siberimaa hõlmab ligikaudu kymme protsenti maakera maismaamast. Siberist rääkides tuleb kasutada ylivõrdeid: siin on põhjapoolkera kõige kylmem paik, siin asub maailma kõige suurema mahuga mageveejärv ja siin elavad väga vastupidavad loomad. Maakeral leidub vähe paiku, kus võib kohata seesuguseid elukaid nagu vampiirihammastega hirved, mageveega kohastunud hylged või karusid trotsivad hundid.

27.11. kl 22.10 Vikerraadios: Raadio Ööylikool: Folklorist Ülo Valk " Usundilised jutud ehk muistendid"

28.11. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Loom, kelle nime ei julgenud vanarahvas suhugi võtta, on meie metsade arvukaim kiskja hunt. Zooloog Harri Valdmannilt kysime: kas hunt ikka on nii hirmuäratav?
Isikuloo tegelane on muusika- ja raadiomees Jaan Elgula, kes peab end täie õigusega maameheks. Kalavetel olles on võimalus loodust jälgida igal aastaajal ja igasuguse ilmaga, kala on sinna juurde ainult kingituseks.
Kerkivate naftahindade taustal tuleb yha rohkem mõelda taastuvjõu kasutusele. Päikesejõudu peetakse yheks kallimaks. Kuidas päikesepaneelidega toota võimalikult odavat elektrit? Millised kogemused on selles valdkonnas USA-l?
Kordus kl 16.30.

28.11. kl 10.00 ETVs: AegRuum Kuidas on Maa meid loonud?, 2/ 5.
Teises osas uurib “veeprofessor” Iain Stewart vee toimet inimkonna arengule. Ta uurib 6000 aasta vanuseid kaljujooniseid, mis viitavad sellele, et Sahara kõrb oli kunagi hoopis kylalislahkem paik, käsitleb hälbeid mageveesysteemis, mis kutsusid viimasel jääajal Lähis-Idas esile pahaendelise põua, ja näitab, kuidas usaldusväärsete veevarude otsingud on ajendanud etapilisi syndmusi inimkonna arenguteel.

28.11. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Aafrika elevant. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna.
Kordus kl 23.05.

28.11. kl 14.10 ETVs: Loodusdokk Venemaa avar loodus, 4/ 7: Siber.

28.11. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Cätlin Jaago.
Kõlab torupillimängija esimene sooloplaat aastast 2003 "Cätlin Jaago In Bagpipe Tradition" / "Cätlin Jaago torupillitraditsioonis".

27.11. kl 22.05 Klassikaraadios: Raadio Ööylikool: Folklorist Ülo Valk " Usundilised jutud ehk muistendid"