[text]
Täna on

t_hoimuklubi.gifFenno-Ugria Hõimuklubi alustab kolmapäeval, 24. kooljakuud kell 17 Eesti Keele Instituudis (Roosikrantsi 6, Tallinn) kymnendat hooaega. Esimesel õhtul arutlevad Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop ja kirjanik Kauksi Ülle teemal “Kas eestlased on soomeugrilased?”

Mis on meis soomeugrilikku, kysib keeleteadlane Urmas Sutrop. Oleme ju kogu aeg pyrginud eurooplaseks, meie keel on puhtast soomeugrilikust keelest ääretult kaugel. Kultuurigagi pole lood paremad - laulupeod on Lätist, taarausk ja maausk olevat aga mõlemad ypris noored tehisusundid, soomeugrilisus hoopistykkis teatud osa eliidi poolt konstrueeritud, arvab esineja. Kui meis ongi midagi soomeugrilikku, siis me ei tea täpselt mis see on, on Sutrop segaduses.

Kauksi Ülle, kes on läbi aastate soome-ugri rahvastega koostööd teinud, väidab taas, et hõimutunne on vanem kui kaasaegse inimese endakeskne maailm ning yrgne sisemine kutse sunnib meid sidemeid hoidma omadega.

Hõimuklubis pyytakse selgemaks rääkida, kui lähedased või kauged on meile hõimurahvad, mis meid omavahel seob ja kuidas kaasaja inimene võiks leida oma tee soome-ugri maailma.

Hõimuklubi alustas tegevust 2001. aastal. Klubiõhtutel astuvad yles hõimurahvaste, nende elmade ja keeltega erinevalt seotud inimesed. Koos nendega arutletakse soome-ugri rahvaste praeguse elmalise, yhiskondliku, poliitilise ja majandusliku olukorra yle ning saadakse teavet soome-ugri teaduse arengusuundadest.

Järgmine hõimuklubi toimub 15. jõulukuud, kui Soome-ugri maailmavaatest idamaiste filosoofiate kontekstis kõneleb Anzori Barkalaja.

Hõimuklubisse on oodatud kõik huvilised, sissepääs tasuta.


Allikas: Fenno-Ugria