[text]
Täna on

29.11. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Uurimislaev Salme korraldab uurimisreisi merele, et uurida Nord-Streami ehitamise mõjusid. Poijaamad tõstetakse merepõhjast yles, proovid võetakse kaasa, mille põhjal on võimalik määrata vee läbipaistvust, setteid ja raskemetallide ning myrkide sisaldust enne ja pärast torutöid. Jätkub Osooni matk mööda Islandit. Tutvume kohaliku elu-oluga nii Reykjaviki linnas kui yksluisel ja kivisel sisemaal. Näeme, kuidas Blue Lagoonis kasutatakse maapinna sisemusest tulevat kuuma vett.

30.11. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

30.11. kl 13.15 ETVs: Osoon, kordus.

30.11. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

30.11. kl 22.20 ETV2: AegRuum Kuidas on Maa meid loonud?, 2/ 5.
Teises osas uurib “veeprofessor” Iain Stewart vee toimet inimkonna arengule. Ta vaatleb 6000 aasta vanuseid kaljujooniseid, mis viitavad sellele, et Sahara kõrb oli kunagi hoopis kylalislahkem paik, käsitleb hälbeid mageveesysteemis, mis kutsusid viimasel jääajal Lähis-Idas esile pahaendelise põua, ja näitab, kuidas usaldusväärsete veevarude otsingud on ajendanud murrangulisi syndmusi inimkonna arenguteel.

01.12. kl 18.40 ETV2: Looduselust, 8/ 10.
Johanna läheb koos väikeste poiste ja suurte kaksikutega sygisest jalutuskäiku tegema. Just sel hetkel, kui Otto ja Eik hakkavad vinguma, et neil on igav, jalutab vastu yks naljakas mees - Peep Veedla, kes ytleb, et ta luurab ning luuletab niisama. Tegelikult loendab ta kiivitajaid, kes end hilissygisel rändele asutavad. Seiklus algab seekord kodu lähedalt põllu servast!

02.12. kl 07.20 ETV2: Looduselust, 8/ 10.

02.12. kl 10.00 Kuku raadios: loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

03.11. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordu kl 00.00.

03.12. kl 17.30 ETV2: Nipet-näpet: Rahvariide seelik.
Räägime lähemalt rahvariideseeliku õmblemisest, õpetame voltimist ja kurrutamist. Oma teadmisi jagavad käsitöömeistrid Silvi Allimann ja Vilve Jyrisson. Saatejuht Juta Syda.

04.12. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Eesti koolid osalevad juba aastaid ylemaailmses GLOBE-programmis. Koolilapsed Narvast, Sillamäelt, Muhu saarelt, Tartust, Viljandist ja Tääksilt olid kutsutud USA suursaadiku aeda, et võtta õhu-, vee- ja mullaproove ning rääkida GLOBE-st.
Metsa rikkuseks ei ole mitte ainult seal kasvavad puud. Viimastel aastatel on hakatud metsast yles otsima vanu kiviaedu, hoonete varemeid ja lubjapõletus- ning tõrvaajamisahje. Need pärandelma paigad on kunagisest inimtegevusest metsa jäänud mälestused, mille korda tegemise ja hooldamise eest maksab riik toetust.
Suurriigile kohaselt ei piirdu USA yksnes oma koduõuel jõusäästmise ja asenduste otsimisega, vaid uued lahendused tahetakse kättesaadavaks teha kogu maailmale.
Kordus kl 16.35.

04.12. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Cätlin Jaago.
Kõlab torupillimängija esimene sooloplaat aastast 2003 "Cätlin Jaago In Bagpipe Tradition" / "Cätlin Jaago torupillitraditsioonis".

04.12. kl 18.40 ETVs: Loonasari Venemaa avar loodus, 5/ 7: Arktika.
Valges meres asub Wrangeli saar. Igal aastal käib seal ja naabersaarel Heraldil poegimas umbkaudu 500 tiinet jääkaru. Suvel on Wrangeli saarel ka rohkem morskasid kui kusagil mujal maailmas. Augusti lõpus peavad vägevad muskusveisepullid pulmaturniire. Paljud selle saare loomad toituvad lemmingutest, kuid mõnel aastal on neid vähe ja siis näevad polaarrebased ning lumekakud poegade toitmisega palju vaeva. Paukuva pakase ja undavate lumetormide maal seab loodus karmid reeglid.

04.12. kl 22.10 Vikerraadios: Raadio Ööylikool. Folklorist Risto Järv "Eesti muinasjuttude fantaasiamaailm"

05.12. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Eesti metsade põliselanik põder on end siin koduselt tundnud juba viimased 10 000 aastat.
Metsa rikkuseks ei ole mitte ainult seal kasvavad puud. Viimastel aastatel on hakatud metsast yles otsima vanu kiviaedu, hoonete varemeid ja lubjapõletus- ning tõrvaajamisahjusid. Need pärandelma paigad on kunagisest inimtegevusest metsa jäänud mälestus, mille kordategemise ja hooldamise eest maksab riik toetust.
Roheline eluviis, millega käib kahtlemata kaasas ka taastuvjõud, ei ole lyhiajaline alpus, vaid meie tulevik. Mida kallimaks muutub taastumatutest loonavaradest toodetud jõud, seda kiiremini tasub end ära teistsuguse jõu tootmine. 1930. aastatel Ameerikas ehitatud Hooveri tamm on maailmale tõestanud hydroenergia võimsust.
Kordus kl 16.30.

05.12. kil 10.00 ET V2: AegRuum Kuidas on Maa meid loonud?, 3/ 5.
“Tuuleprofessor” Iain Stewart kutsub kaasa avastama tuule mõju meie elma arenguloos. Ta kylastab Chinguetti linna Sahara kõrbes, kunagist vilgast kaubasõlme, et avastada, kuidas tuuled tõid linnale tõusu ja jõukuse. Stewart saab teada, et Christoph Kolumbus tegi endale kõigepealt nime Lääne-Aafrika ranniku tuulte kaardistamisega, ja et Hiina varase elma rikkused olid pärit tuulest.

05.12. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Hyäänid, ðaakalid ja teised aafrika väiksemad kiskjad. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

05.12. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. MeNaiset - Kelu.
Ansambli MeNaiset kolmas plaat "Kelu"/ "Kask" sisaldab hõimurahvaste (setu, ingeri, mordva, vadja)) laulumuusikat nii algupärandeile läedases kui töödeldud esituses, lisaks katsetusi.
Ansambli liikmed: Eila Hartikainen, Maari Kallberg, Anneli Kont-Rahtola, Sirkka Kosonen, Anna-Kaisa Liedes, Outi Pulkkinen.

05.12. kl 22.05 Klassikaraadios: Raadio Ööylikool. Folklorist Risto Järv "Eesti muinasjuttude fantaasiamaailm".