[text]
Täna on

t_KerlyIlves_Emal2te.gifTänavusel looduslike pyhapaikade kuvavõistlusel võitis Põlva Linnavalitsuse auhinna parima Põlvamaa looduslikku pyhapaika kujutava foto eest Kerly Ilves.

1000-kroonise fototarvete kinkekaardi pälvis Kerly Ilvese foto «Emaläte» eest. «Taevaskoda on juba lapsepõlvest olnud oluline looduspaik, kus palju põnevat näha saab. Nyyd vanemana oskan rohkem vaadata ja mõtiskleda asjadest, mis hiiele omased. Emaläte on yks kõige mystilisemaid ja huvitavamaid kohti Taevaskojas,» märkis autor fotole lisatud selgituses, kirjutas ajalehes Koit Margit Õkva.

Kuvavõistluse korraldanud Maavalla Koja vanema Ahto Kaasiku sõnul kutsus Tartu linna Anne Noortekeskuse fotoringi juhendav Kerly Ilves oma õpilased Taevaskotta kuvavõistluse jaoks pilte tegema, kuid lõpuks oli juhendaja ainus, kes võttis vaevaks võistlusel osaleda.

Korraldajatel oli tõsiselt hea meel, et Põlva Linnavalitsus leidis võimaluse tunnustada Põlvamaa looduslikku pyhapaika jäädvustanud autorit.

«Võistluse yks eesmärke on tähelepanu suunamine pyhapaikadele ning on eriti rõõmustav, kui kohalikud inimesed endas selle huvi leiavad. Järgmisel aastal korraldame võistluse kindlasti uuesti ning pyyame siis leida Põlva- ja Võrumaa ning saarte kõrval toetajaid teistestki piirkondadest,» märkis Ahto Kaasik.

Põlvamaalt laekus võistlusele kaheksa erineva pyhapaiga ylesvõtet neljalt autorilt. Lisaks Taevaskojas asuvale Emalättele, Neitsikoopale ja Salakuulajakivile olid autorid pildistanud ka Linte kylas asuvat Maarjamäge ja sealset pärna, Kuku tamme Karste kylas ning Kiidjärve ohvrikivi.

Võro Instituudi ja Võro Seltsi VKKF eripreemia parima Vana Võromaa pyhäkotussõ ylesõvõtjalõ pälvis Liis Keerbergi kuva Matsikõiv. Yllatuse eriauhinna pälvis Pille Porila kuva Pyhajärve hing, mille olemus avaldub foto kylgvaates. «Õnneks puudub võistluste reglemendis märge, mis keelaks pilte pöörata,» lausus kuvavõistluse hindamiskogu liige Sulev Oll.

Möödunud laupäeval Eesti Kirjandusmuuseumis toimunud Hiie väe syndmusel kuulutati välja ka tänavune Hiie sõber. Austava tiitli pälvis Mari-Ann Remmel Lehmja hiietammiku kaitsmise ja sealse pärimuse uurimise eest. «Lehmja hiietammikut kaitstes jätkan oma isa alustatud tööd. Jõuan ikka ja jälle oma kodukandi paikade juurde tagasi. Saadud tunnustus on mulle suureks auks ja  innustuseks» ytles vastne Hiie sõber.


Auhind tuli yllatusena

«Emalätte foto eest ma kyll preemiat oodata ei osanud. Minu jaoks oli see kõige tavalisem foto kõigist, mis ma konkursile saatsin,» ytles looduslike pyhapaikade kuvavõistlusel foto «Emaläte» eest Põlva Linnavalitsuse eripreemia pälvinud Kerly Ilves.

Samalt autorilt laekus kuvavõistlusele teisigi Taevaskojas tehtud fotosid. Nende hulgas ka fotod Neitsikoopast ja Salakuulaja kivist.

Kerly Ilvese sõnul oli ta looduslike pyhapaikade fotovõistlusest kuulnud ka eelmistel aastatel, kuid siis ei jätkunud jaksu ega aega teemasse syveneda ning nii jäigi osalemata.

Sel aastal otsustas fotograafiaga tegelev naine asja käsile võtta: «Lugesin palju www.maavald.ee netilehekylge, kylastasin pyhapaikadeteemalisi foorumeid ning koostasin nimekirja lähikonnas asuvatest pyhapaikadest. Taevaskoda tundus olevat parim valik. Olin lapsepõlves seal korra käinud ja mälestused sellest paigast olid väga kaunid. Kuna elan Tartus, ei olnud raske leida veel paari noort fotohuvilist, et koos sinna sõita.»

Autor nimetas tunnustust innustavaks ning kavatseb kindlasti ka järgmisel aastal hiite ja looduslike pyhapaikade fotokonkursil osaleda.

Põlva Linnavalitsuse hariduse peaspetsialisti ja pärimusaasta juhataja Monika Adamsoni sõnul pani linn eriauhinnad välja nii täiskasvanute kui ka laste ryhmas. Ykski Põlva koolinoor kuvavõistlusel paraku ei osalenud.

Kysimusele, kas linnal on ka järgmisel aastal plaanis looduslike pyhapaikade fotovõistlust toetada, vastas Monika Adamson, et alustatut oleks mõttekas jätkata, sest pärimuskultuur on oluline teema.

Seda kinnitab ka Põlva linna koolides õppivatele noortele suunatud uurimustööde võistlus «Põlvamaal asuvad looduslikud pyhapaigad ja nendes sisalduvad erinevad ainelised ja vaimsed kultuurilised väärtused», kus tunnustatud saavad nii õpilased kui nende juhendajad. Tööde esitamise tähtaeg on järgmise aasta mahlakuu lõpus.

Uurimistööde võistluse juhendi leiab Põlva linnavalitsuse võrgulehelt.

Koit