[text]
Täna on

20.12. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Jätkame matka Fääri saartel. Saame tuttavaks Ameerikast pärit loodusemehe Robert Oetjeniga, kes tuli 1992. aastal Rahukorpuse vabatahtlikuna eesti lastele inglise keelt õpetama. Eestimaa looduse mitmekesisus ja avatud maastikud köitsid Robertit sedavõrd, et kahest aastast on saanud kakskymmend. Täna võime Robertit julgelt nimetada Eesti looduse hoidjaks.

21.12. kl 10.40 ETVs: Minu maailm: Talvine pööripäev ja toomapäev.
Toomapäeva ja kolmekuningapäeva vahele mahub ilus jõuluaeg. Lastel on silmis kyynlasära, ninas vorstilõhn ja suus piparkoogimaitse. Urmas Roht teeb lastega jalutuskäigu talvises metsas.

21.12. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

21.12. kl 13.05 ETVs: Osoon, kordus.

21.12. kl 17.30 ETV2: Minu maailm: Eestlaste sugulasrahvad.
Käime kylas eestlaste sugulasrahvastel. Reisijuhiks Toomas Kokovkin, lastega laulab ja mängib Zoja Mellov.

21.12. kl 18.40 ETVs: Vulkaan, mis peatas maailma.
2010. aasta mahlakuus hakkas Islandil purskama Eyjafjallajökulli vulkaan, paisates vulkaanilise tuha pilve kõrgele maa kohale. Mõni päev hiljem olid peaaegu kõik Euroopa suuremad lennujaamad suletud. Ent miks see vulkaan yldse purskama hakkas? Miks on Islandil vulkaanid? Ja miks on vulkaaniline tuhk lennukitele ohtlik?

21.12. kl 22.25 ETV2: AegRuum Kuidas on Maa meid loonud?, 5/ 5.
Kui seni on Iain Stewart uurinud loodusjõude, mis on aidanud inimkonnal areneda, siis selles osas võtab ta vaatluse alla inimeste vastutoime loodusjõududele. Ta näitab, kuidas põllumajanduse edendamisega hoiti ära Maa libisemine uude jääaega ja kuidas inimkond põhjustas tahtmatult suure mudalihke Indoneesias.

22.12. kl 14.30 ETVs: Vulkaan, mis peatas maailma.

23.12. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

23.12. kl 19.25 ETVs: Yks tegu: Kuusetoomine.
Olavi Ruitlane kirjutab: ”Lastena tõime koos papaga metsast kuuse. Papa võttis selle suurte puude vahelt, kus väikesel puul piisavalt valgust polnud.” Tol ajal palju ehteid polnud, enamasti ikka piparkoogid. Tänapäeval aga kohtab kodudes plastmasskuuski. Hea lihtne, tsuskad juhtme seina ja kohe lambid vilguvad. Aga seda kuuselõhna stepslist ei saa.

23.12. kl 20.30 ETV2: Jõulud Siimu talus.
Film tutvustab eesti jõulukombestikku, vana-aastaõhtu tubaseid mänge ja aastaalguse tegemisi. OsalevadLeigarid Kristjan Toropi ja Kalev Järvela juhtimisel ning Tallinna 36. keskkooli lapsed. Läänemaal Kinksi kylas Siimu talus mängivad kaasa Jaan Kreek vanaperemehena, Adeele Leesi vanaperenaisena, kohal on näärisokud, ja karud.

24.12. kl 09.05 ETV2: Rein Marana loonafilm: Pesupäev ehk väike linnuaabits.
Põuasel kesksuvel muutub kuivaks tõmbuv metsajärveke omapäraseks metsakulbiks, mida kylastavad ymbruskonna linnud. Vaadeldes järve ääres tegutsevaid linde, saame võrrelda nende liigi- ja sootunnuseid ning noor- ja vanalindude vahelisi erinevusi. Lisatud on ka selgitavad subtiitrid. Autor Rein Maran.

24.12. kl 15.05 ETV2: Rein Marana loonafilm: Rabade vaikuses.
Eesti yrgsed ja puutumatud rabad ning rahvalaulud. Helilooja Lepo Sumera, laulab Anne Maasik.

24.12. kl 16.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

24.12. kl 18.40 ETVs: Osoon.
Yksikul soosaarel keset Emajõe-Suursoo lõputuid soovälju elab elupõline loodusemees Vello. Aastakymneid on tema lähimateks naabriteks ja seltsilisteks olnud metsloomad ning linnud. Elukorralduse määrab siin Loodus. Osoon läheb jõuluõhtul oma muusikutest sõprade Riho Sibula ja Jaak Tuksamiga rabade vaikusest jumalat otsima.

25.12. kl 09.10 ETV2: Rein Marana loonafilm: Sundasunik.
Oma ja võõras. Millal muutub võõras omaks? Kas see on yldse võimalik? Need kysimused ei puuduta mitte ainult inimyhiskonda, vaid ka looduslikke kooslusi. Enamike liikide jaoks on looduses väljakujunenud tõkked peaaegu et yletamatud, kui just mõni keskkonnavapustus väravaid valla ei paiska. Ainsaks erandiks on siin inimene, kes järjest ägedamalt pyyab yletada aja ja ruumi piire, seejuures teisi elusolendeid endaga kaasa tõmmates. Käesoleva filmi kangelane kährikkoer ongi yks selline inimese käe läbi Eestimaale sattunud sundasunik. Tähelepanu all on kährikkoeraga seonduvad loodushoidlikud ja kõlbelised kysimused. Kõigepealt on see aga lummav huviretk öise ja varjatud eluviisiga looma maailma. Vaataja saab osa yhest loona tahust, mis ilma kaamera vahenduseta vaevalt, et yldse võimalik oleks.

26.12. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Suurõ Pilvõ.
Oma seadeid rahvamuusikast esitavad Celia Roose (laul, lõõts, torupill, norra vile), Tuule Kann (laul, kannel, parmupill), Robert Jyrjendal (kitarr, ektara, live-elektroonika) ja Arvo Urb (trumm, heliseadmine).