[text]
Täna on

03.01. kl 07.35 Vikerraadios: Vikerhommik.
Metsamees Vahur Sepp viib kuulaja aastaalguse rännakule Jõgevamaa metsadesse. Kõige muu kõrval räägime ka ilvestest, keda hakatakse püüdma ja poolakatele "kinkima", et sealset ilvese asurkonda poputada.

03.01. kl 10.05 Vikerraadios: Huvitaja räägib Antarktikast.
Meil valitseb õues sügav talv, ent maakeral on olemas koht, kus suvest hoolimata kärgib kõva pakane ning loodus on kaetud lume ning jääga. Mida pakub rändajale Antarktika ja kas jääkarud ikka ajavad seal pingviine taga? Neil teemadel vestleme rännumees Tanel Padrikuga, kes hiljuti Antarktikast naases. Keskkonnatelgis räägib MTÜ Ökokratt juhatuse liige Priit Adler sellest, kuidas õpetajad loodusega seonduvat õppisid. Nimelt võetakse sel reedel Narvas toimuval keskkonnakonverentsiga kokku projekt Loodus õpetab õpetajaid.
Kordus kl 01.00.

03.01. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Piusa jõe ürgoru maastikukaitseala loodi 1962. aastal liivakivipaljandite kaitseks. Tuntud matkamehed Alar Sikk ja Tõnu Jürgenson viivad koolilapsed Piusa ürgoru matkarajale. Järsunõlvalistel kanjonitel turnimine hakkab üha enam mägimatkamise ilmet võtma. Vaalapüük on Fääri saarte vanimaid ning kurikuulsamaid tavasid.Osooni võtteryhmal õnnestus seda oma silmaga näha.

04.01. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

04.01. kl 14.05 ETVs: Osoon, kordus.

04.01. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

06.01. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

07.01. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

08.01. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Suurõ pilvõ.
Oma seadeid rahvamuusikast esitavad Celia Roose (laul, lõõts, torupill, norra vile), Tuule Kann (laul, kannel, parmupill), Robert Jürjendal (kitarr, ektara, live-elektroonika) ja Arvo Urb (trumm, heliseadmine).

08.01. kl 16.25 ETV2: Vilsandi - Eesti looduskaitse häll.
Sada aastat tagasi lõid teadlased Riia loodusuurijate seltsist ja Vilsandi tuletornivaht Artur Toom käed ning asutasid Vilsandi läänetipus seisvast luikvalgest majakast kiviviske kaugusel asuvatel Vaika saartel Eestimaa esimese ametliku looduskaitseala. Artur Toomist sai esimene paberitega ”linnukuningas”, tema kuningriigiks aga Vaikade linnuriik, kus inimese teadlikul toel hakkas hoogsalt edenema tiivuliste liigiline mitmekesisus. Kahelt vaid lindudega asustatud väikesaarelt alanud kaitseala on tänaseks kasvanud enam kui sajakonnale laiule, Suur- ja Väike-Vilsandile ning pikale Saaremaa rannaribale sirutunud rahvuspargiks, millel kõrge rahvusvaheline tunnustus. Vaadates tagasi Vilsandi rahvuspargi saja-aastasele eluloole, selle hiilgeaegadele ja ränkadele kaoseaastatele, peegelduvad läbi ühe kaitseala eluloo kogu Eesti ametliku looduskaitse hädad ning rõõmud. Juttu tuleb kolmest mehest, kelle elutööks oli Vilsandi rahvuspargi loomine ja hoidmine. Need auväärt mehed olid Artur Toom, Leo Aumees ja Hans Soots, kes kõik maksid oma tänuväärse missiooni eest väga kõrget hinda - andsid Vilsandi eest elu. Viimased kolm aastakümmet on Vilsandi eest seisnud saarel sündinud mees Arvo Kullapere, kes räägib meie riikliku looduskaitse tänasest päevast ja homsetest võimalustest. Vilsandi rahvuspargi eluloole aitavad pilku heita Bruno Pao, Andrus Aumees, Fred Jüssi. Saatejuht Mark Soosaar.

09.01. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Mink ehk ameerika naarits on tõrjunud meie metsadest välja euroopa naaritsa. Miks see nii on juhtunud? Nime poolest võiksid nad ju sugulased olla, aga tegelikult ei ole. Milline loom on mink? Suvi on matkamise aeg, aga mida pakub talvine Hiiumaa loodusesõbrale? Isikulugu tuleb reisi- ja matkamehest Timo Palost, kes on käinud nii jääliustikel kui kõrgmägedes.
Kordus kl 16.30.

09.01. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat.
kordus kl 23.05.

09.01. kl 20.00 Klassiakraadios: Folgialbum. Euroraadio jõulufolk, 2.
Euroraadio jõululaulude programmis 2010 osales 32 maad, pakume kuulata neist valikut.