[text]
Täna on

10.01. kl 10.05 Vikerraadios: Huvitaja.
Talvistest matkamisviisidest.
Millised on talvised matkamisvõimalused peale jalgsi või suuskadega mineku? Tuleb välja, et metsa vahele võib siirduda tõukekelguga ning rabas ringi rännata räätsadega. Jää peal saab aga ette võtta uisumatka. Mitmesugustest põnevatest matkamismoodustest räägivad kogenud matkajuhid Mart Reimann ja Bert Rähni. Keskkonnatelgi osas teeb Liisu Lass juttu Tartu Tähetorni 200. synnipäevale pyhendatud Tähetorni astronoomiavõistlusest.

10.01. kl 12.30 ETVs: Vilsandi - Eesti looduskaitse häll.
Sada aastat tagasi lõid teadlased Riia loodusuurijate seltsist ja Vilsandi tuletornivaht Artur Toom käed ning asutasid Vilsandi läänetipus seisvast luikvalgest majakast kiviviske kaugusel asuvatel Vaika saartel Eestimaa esimese ametliku looduskaitseala. Artur Toomist sai esimene paberitega ”linnukuningas”, tema kuningriigiks aga Vaikade linnuriik, kus inimese teadlikul toel hakkas hoogsalt edenema tiivuliste liigiline mitmekesisus. Kahelt vaid lindudega asustatud väikesaarelt alanud kaitseala on tänaseks kasvanud enam kui sajakonnale laiule, Suur- ja Väike-Vilsandile ning pikale Saaremaa rannaribale sirutunud rahvuspargiks, millel kõrge rahvusvaheline tunnustus. Vaadates tagasi Vilsandi rahvuspargi saja-aastasele eluloole, selle hiilgeaegadele ja ränkadele kaoseaastatele, peegelduvad läbi yhe kaitseala eluloo kogu Eesti ametliku looduskaitse hädad ning rõõmud. Juttu tuleb kolmest mehest, kelle elutööks oli Vilsandi rahvuspargi loomine ja hoidmine. Need auväärt mehed olid Artur Toom, Leo Aumees ja Hans Soots, kes kõik maksid oma tänuväärse töö eest väga kõrget hinda - andsid Vilsandi eest elu. Viimased kolm aastakymmet on Vilsandi eest seisnud saarel syndinud mees Arvo Kullapere, kes räägib meie riikliku looduskaitse tänasest päevast ja homsetest võimalustest. Vilsandi rahvuspargi väärikale eluloole aitavad pilku heita Bruno Pao, Andrus Aumees, Fred Jyssi. Saatejuht Mark Soosaar. 12. jaanuaril on Mark Soosaarel 65. synnipäev. Palju õnne!

10.01. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Loodusemees Indrek Rohtmets tutvustab Galapagose saarestiku elustikku. Arvatavasti just siin pani Darwin aluse evolutsiooniteooriale.
Tartu ja Jõgeva vahel asub Saadjärv, mis on Eesti yks paremini läbiuuritud järvi, sest just siia rajati enam kui 100 aastat tagasi esimene bioloogiajaam. Uurime, mis elu elab järv talvel.
Saate tegid Indrek Rohtmets ja Sven Paulus. Lood seob kokku Vladislav Korþets.

11.01. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

11.01. kl 13.15 ETVs: Rein Marana loonafilm: Varjuelu.
Inimese suhtumine kiskjatesse on aegade jooksul olnud tavapäraselt eitav. Suurtes kiskjates nähti endale otsest ohtu ja muidugi ka võistlejat, seetõttu hävitati neid igal võimalikul juhul. Väikekiskjad ei kujutanud endast otsest ohtu, kyll aga tahtsid osa saada inimese toidulauast. Ja nende hinnaline karusnahk! Ysna aegamööda jõuab inimese teadvusse mõistmine, et kiskjad ei ole mitte mingi looduse mõistatus, nuhtlus, vaid et nad on eluterviku osa ja neid ei ole võimalik kõrvaldada kahjustamata loodust kui tervikut. Kiskjate, eriti väikekiskjate elust teatakse nende varjatud eluviisi tõttu ysna vähe. Filmis kohtub vaataja metssigade karja ja kõige väiksema kärsalise - karihiirega; saab teada, missuguseks kujuneb näriliste ja nende arvukuse reguleerijate kärpide ning tuhkrute elu lumevaiba all ja peal.

11.01. kl 13.45 ETVs: Osoon, kordus.

11.01. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

11.01. kl 17.35 ETV2: Minu maailm: Saarnaki laid.
Hiiumaa lähedal meres on väike lapike maad - see on Saarnaki laid. Laiu peremees Tiit Leito teeb uudishimulikele maailmaränduritele imetoreda matka.

13.01. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

14.01. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

15.01. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Vesipapp on yks isemoodi lind, kes teeb pidevalt kummardusi meie kärestikulistel jõgedel. Arvatakse, et oma musta ryy ja valge maniski järgi on ta ka endale nime saanud. Aeg-ajalt sukeldub vesipapp vee alla. Aga mida ta seal teeb, seda näete juba saates.
Kuna vana purjekas vajab uut kiilupuud, läheb Osoon asjatundjatega metsa seda otsima. Milline puu kiilupuuks sobib? Millal ja kuidas kiilupuud võtta? Osooni isikuks on Urvaste mees Contra, kodanikunimega Margus Konnula. Kuidas terava meelega luuletaja tajub loodust ja millisena näeb oma osa Rohelise Urvaste seltsingus?
Korus kl 16.35.

15.01. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Vägilased - Kes aias?
Ryhmsa Vägilased uut albumit "Kes aias?" tutvustab Meelika Hainsoo, saate toimetab Liina Vainumetsa.
Vägilaste koosseis: Meelika Hainsoo (viiul, laul), Cätlin Jaago (torupill, flööt. viled, parmupill, laul), Jan Viileberg (kitarr), Tiit Kikas (elektriviiul), Marti Tärn (basskitarr), Reigo Ahven (löökpillid).

15.01. kl 22.40 ETV2: Kihnu naine.
Mark Soosaare läbimurdefilm Kihnu saare elujõu ja kultuuri kandjatest. Kuuleme Kihnu laulikuid ja pillimehi.

16.01. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Meie metsade ainukesel kaslasel, ilvesel, on kodukassiga siiski vähe yhist. Võibolla ainult niipalju, et nagu kassid, eelistavad ka ilvesed kõndida omapäi. Sigimise ja poegade kasvatamise ajal elavad emas- ja isasloom koos ning elupaigaks valivad nad enamasti tiheda okasmetsapadriku.
Eestimaal on veel mehi, kes eelistavad kala pyyda vanal moel. Vaatame, kuidas luts elussöödaga lutsumõrda meelitatakse.
Kordus kl 16.40.

16.01. kl 09.30 ETV2: Uskumatu, et keegi võib seal elada, 1/ 5.
Kunagi elas Moskenesi saarel Kjerkfjordis 300 inimest, nyyd vaid Oddvar Berntsen yksinda. Kjerkfjordiga paralleelselt jookseb Bunesfjord, kus olukord on samasugune. Suure liivaranna serval seisab yksik maja. See kuulub Ingrid Blomquistile, kes elab Göteborgis, kuid suvitab igal aastal Moskenesil hoolimata sellest, et seal pole vett ega elektrit.

16.01. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Tänapäeva Botswana.
Kordus kl 23.05.

16.01. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Rootsi jõulud folkstiilis.
Kontserdil "Jul i Folkton" / "Jõulud folkstiilis" esinevad rootsi muusikud Ale Möller, Lena Willemark, Sofia Karlsson, Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth, Olle Linder ja Lisa Rydberg.