[text]
Täna on

Sydakuu Kumu Dokumentaal võimaldab läbi kolme suurepärase filmi teha lyhikese sissevaate inimeste ellu valgel ja kylmal maal - Arktikas. Vaadeldakse põlisrahvaste lugusid, ajalugu, otsapidi tõstatades ka tulevikukysimusi. Filmiõhtud toimuvad 12., 19. ja 26. sydakuud Kumu auditooriumis kell 18.00 ja on nagu ikka - kõigile huvilistele tasuta.

Kanada Suursaatkonna esindus Eestis korraldab ka kuvanäituse "Käeulatuses Arktika" kaheksakymmend aastat Arktika-teemalisi fotosid ajakirja Canadian Geographic lehekylgedelt.

13.01. - 3.02. on kõikidel Nokia Kontserdimaja kylastajatel võimalik näitusega tutvuda. Näituse pani kokku Kanada Loodusmuuseum. Enam kui 30 kuva toovad meile lähemale Arktika ilu ning lasevad sel kõnelda oma möödanikust, olevikust ja tulevikust.

Kolmapäeval, 12 sydakuud kell 18.00 linastub Tallinnas Kumus Taani, Rootsi ja Sveitsi yhistööna valminud film "Pooluse hind", mis heidab valgust "Ameerika antropoloogia isa" Franz Boas'e mõtetele, kelle jaoks eskimod olid "barbarid", elavad teadusliku uurimuse jaoks mõeldud fossiilid.

Filmi juhatab sisse lavastaja Staffan Julen. Film on inglise keeles. Sissepääs tasuta.

Maailma geograafiaajaloos on olulises kohal mees nimega Robert E. Peary, kes jõudis 1909. aastal esimesena põhjapoolusele. Vähemasti nii ta väitis ise kuigi selles kahtlejaid oli juba tema enda eluajal. Olgu selle ajaloolise hetke ja geograafilise punkti vallutamisega kuidas on, aga suurArktika avastaja oli see seiklushimuline mees kindlasti. Staffan Juléni dokumentaalfilm "Pooluse hind" ei räägi otseselt tema polaarretkedest vaid yhest teisest põnevast ajaloolisest seigast, nimelt 1897. aastal kutsus Peary kuus gröönimaalast, sealhulgas kuueaastase Miniki ja tema isa Ameerikasse, andis neile suhkrut ja relvi ning lubas veel kingitusi, kuid ei lausunud sõnagi selle kohta, et neid hakatakse New Yorgi Loodusloomuuseumis uurima. Kuuest eskimost suutis ainult Minik Ameerika kliimas ellu jääda. Tema isa keha säilitati teaduse nimel. Sada aastat hiljem pyyab Peary pojapojapoeg oma suguvõsa minevikuga rahu sõlmida ja selleks tuleb tal sirvida läänemaailma ajaloo musti lehekylgi. "Põhjapooluse hind" kasutab arhiivkaadreid, fotosid ja audioylesvõtteid ning

Peagi kavas

17. sydakuud kell 18.00
Mängufilm /Feature film
Yksik mees Tom Ford, USA 2009, 99’
Inglise keeles, eesti- ja venekeelsete subtiitritega
Pilet 2.56/3.83 (40/60)

19. sydakuud kell 18.00
Kumu Dokumentaali mängufilm
Välejalg / Atanarjuat the Fast Runners
Rež Zacharias Kunuk, Kanada 2000, 161'
Inuiidi keeles