[text]
Täna on

24.01. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Liblikad.

24.01. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Mink ehk ameerika naarits on meie metsades võõrliik, kes on kohaliku eurpoopa naaritsa peaaegu välja söönud. Mink on tumepruuni värvi ja tömbi sabaga, erinevalt euroopa naaritsast on tal valge ainult alalõug. Kuigi nad mõlemad kannavad naaritsa nime, ei ole nad omavahel sugulased.
Saates on veel juttu Ameerika suurimast veejõujaamast, mis toodab elektrit vaid siis, kui talunikud vett soovivad ning sellest, kuidas matkajad Taevaskoja lähedal lumeonni tegid.

24.01. kl 23.20 ETV2: ehh, uhhuduur 2: Bhutan, Bangladesh ja tagasi Indiasse.
ehh, uhhuduur sõpruskond on jälle ratastel, et teel ymber maakera jupike edasi liikuda. Edasi sealt, kus viis aastat tagasi pidama jäädi - plaaniga Kathmandust kuidagi Teherani jõuda. Ratastel ja käpuli. Rattad all ja peal. Läbi Nepaali, India, Bangladeshi, Pakistani, Afganistani ja Iraani. Veidrad lood ja kaugete kantide inimesed läbi 6 ratturi sekelduste oma rataste ja iseendaga.

25.01. kl 08.30 ETV2: ehh, uhhuduur 2: Bhutan, Bangladesh ja tagasi Indiasse.

24.01. kl 14.15 ETVs: Osoon, kordus.

25.01. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

25.01. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

25.01. kl 17.35 ETV2: Uskumatu, et keegi võib seal elada, 2/ 5.
Femundeni läänekaldal kõnnumaal elavad Milda ja Klas Femundshytte. Klasi lapsepõlves saadi elatist peamiselt kalapyygist ja jahipidamisest. Nyyd peab eakas abielupaar turismitalu. Kylalistele pakutakse syya laudast ymberehitatud koosviibimisruumis, jutustatakse lugusid ema Olavest, kes synnitas vähemalt kaks oma kymnest lapsest mägikarjamaal, ja tutvustatakse Femundshytta minevikku, kui kylas töötas R¸rosi vasevabrikule kuulunud vasesulatusvabrik. Erilist elevust tekitavad R¸rosi turule sõitvad veovoorimehed, kes vanu traditsioone järgides põikavad teel läbi Femundshyttast ja täidavad õhtu laulu ning pillimänguga.

25.01. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Puisniit.

26.01. kl 14.50 ETVs: Asja mõte, 3/ 9: Rahvuslik pärand.
Asja mõtet otsitakse rahvuslikust pärandist, uuritakse maagilist hundisaba ja pesuehtsat pisuhända. Kõneldakse rahvusliku pärandi kogumise ja väärtustamise algusaegadest ning selleteemalise muuseumikultuuri kujunemisest. Eesti elma omanäolisuse yle arutlevad Tõnu Viik ja Märt Väljataga, oma kogu tutvustab Anu Raud.

26.01. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Rabad

27.01. kl 07.30 ETV2: Uskumatu, et keegi võib seal elada, 2/ 5.

27.01. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

27.01. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Kotkad.

28.01. kl 16.20 ETV2: Nipet-näpet: Rahvuslik laad II.
Kui rahvarõiva juures hindame eelkõige ehtsat - villast ja linast, täpset triipu-ruutu, siis rahvuslikus laadis rõivamoe juures on tähtis stiil, mulje. Kus on piir? Selle yle mõtisklevad kunstnik Anu Raud ja elu-olu-uurija Igor Tõnurist. Moekunstnik Katrin Kasesalu tutvustab rahvuslikke rõivatervikuid.

28.01. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

29.01. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Talvel, kui okaspuudel valmivad seemned, on kohe platsis ka käbilinnud. Kuuse-käbilind ja männi-käbilind on hästi sarnased ning nende iseloomulikuks tunnuseks on tyse nokk, mille otsad teineteisest ristamisi yle ulatuvad. Sellist tõsist tööriista on vaja käbide purustamiseks.
Kust on Eestisse jõudnud koerarakend? Millised tõud ja millise iseloomuga koerad sobivad rakendi ette? Kas sõidukoerad ka maja valvata oskavad ja viitsivad?
Virunga mäed kõrguvad Aafrika sydames, kus vulkaaniline mäestik on mägigorillade viimane pagupaik. Nad on taimtoidulised ja äärmiselt rahumeelsed.
Kordus kl 16.35.

29.01. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Elletuse.
Kõlab ansambli Elletuse album "Laul jookseb ehenna".
Ryhma liikmed: Liisi Koikson (vokaal), Cätlin Jaago (vokaal, viled, flööt), Marek Talts (kitarrid), Paul Daniel (kitarrid), Marko Mägi (saksofon), Ara Yaralyan (kontrabass), Aleksandra Anstal (löökpillid). Elwood 2010.

29.01. kl 14.00 Kuku raadios: Ilmaparandaja.
Kordus kl 20.00.

29.01. kl 15.30 ETVs: Asja mõte, 4/ 9: Loodus luubi all.
Loodus on saates luubi all nii otseselt kui kaudselt. Uurime, kuidas aitavad loodusteadused kaasa ymbritseva mõistmisele, miks on loodusloo kogumine olnud nii menukas ja kuidas on aja jooksul muutunud selle valdkonna muuseumi mõte. Oma liblikakogu tutvustab Teet Ruben.

29.01. kl 17.30 Kuku raadios: Loodusajakiri, kordus.

30.01. kl 08.50 ETV2: Osoon.
Männileevike on tyypiline paikse eluviisiga taigalind. Rändama ajab teda vaid toidunappus ja nii ongi ta Eestis läbirändaja ning talvekylaline. Oma välimuse tõttu on ta kergesti märgatav - isaslinnul on erepunase-hallikirju sulestik, emaslinnul aga oliivroheline-hallikirju, mustal tiival valge topelttriip.
Manija saar on 4,5 kilomeetrit pikk ja kõige laiemas kohas ainult 500 meetri laiune maalapp rannikust vaid 800 meetri kaugusel. Osooni huvitas väikesaare elu talvel. Saare selgrool kulgeb kylatee, millest kord yhel, kord teisel pool ridakyla majapidamised. Manija elab oma rahulikku elu ja ka uustulnukad, ðoti mägiveised, on selle elulaadi omaks võtnud ja paljunevad jõudsalt. Väikeselt koduselt Manijalt läheme kaugesse Aafrikasse, et tuttavaks saada puu otsas elavate lõvidega. Veetnud päeva lõvidega, jõuab loodusajakirjanik ja rännumees Indrek Rohtmets tõdemuseni, et maailmas pole rahulikumat looma kui täissöönud lõvi - muidugi juhul, kui söömaaeg toimus enne rännumeeste saabumist.
Kordus kl 16.25.

30.01. kl 09.15 ETV2: Uskumatu, et keegi võib seal elada, 3/ 5.
Jenny Endresen kasvas yles rikaste keskkonnas New Yorgi ja Connecticuti osariigi piiril. Nyyd elab ta Telemarkis Vinje vallas Moslidi mägitalus, kus ei ole ei elektrit ega veevärki. Ta elab nõnda, nagu elati Norra taludes sada aastat tagasi. Miks peaks yks ameeriklanna, kes on õppinud filmindust, unistama niisugusest elust?

30.01. kl 13.15 ETVs: Loonafilm Yellowstone´i rahvuspark, 2/ 3: Suvi.
Kui lumi sulab, avaneb Yellowstone´i suurus täies ilus. Karud õpetavad poegadele, kuidas kala pyyda ning millal laskuda läbi orgude suvistesse metsadesse ja millal minna yles mägedesse. Kuid suvi on rahvuspargis heitlik. Põimukuu on ainus kuu, kui ei saja lund, ent just siis kui tundub, et saab suve täiel rinnal nautida, algavad metsatulekahjud.

30.01. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Okawango deltas. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

30.01. kl 14.05 ETVs: Osoon.
Mink ehk ameerika naarits on meie metsades võõrliik, kes on kohaliku eurpoopa naaritsa peaaegu välja söönud. Mink on tumepruuni värvi ja tömbi sabaga, erinevalt euroopa naaritsast on tal valge ainult alalõug. Kuigi nad mõlemad kannavad naaritsa nime, ei ole nad omavahel sugulased.
Saates on veel juttu Ameerika suurimast veejõujaamast, mis toodab elektrit vaid siis, kui talunikud vett soovivad ning sellest, kuidas matkajad Taevaskoja lähedal lumeonni tegid.