[text]
Täna on

t_kalmehiis.gifEesti Maaülikoollis alustab teist korda looduslike pyhapaikade valikaine, mis seekord on mõeldud eelkõige maastiku-, keskkonna- ning turismierialade magistrantidele, kuid yldhariva ainena võib pakkuda huvi teistelegi. Aine kuulajaks on võimalik end kirja panna ka bakalauruse- ning doktoriastme yliõpilastel nii EMÜst kui teistest kõrgkoolidest.

Loengute yldosa annab ylevaate erinevatest pyhapaikadest ning nende looduslikest, kultuurilistest ning yhiskondlikest väärtustest. Rakendusosas keskendutakse pyhapaikade uurimse, maastikuhoolduse ning haldamise kavandamisele.

Ainet loevad Prof. Rein Einasto Tallinna Tehnikakõrgkoolist, Prof. Jaanus Paal Tartu Ülikoolist, Mari-Ann Remmel Eesti Kirjandusmuuseumist, Ahto Kaasik, Ain Raal, Heiki Valk ja Jüri Metssalu Tartu Ülikoolist ning Pille Tomson Eesti Maaülikoolist. Esimene loeng toimub 03.02. kl 14.15 Tartus Kreutzwaldi 5 - 2B7. Jüri Metssalu tutvustab looduslikke pyhapaiku puudutavaid ajaloolisi allikmaterjale.

Loengud toimuvad igal neljapäeval 03.02. - 28.04. kl 14.15 - 16.00. Järgnevad seminarid ja pyhapaikadega maastikul tutvumine. Aine lõpeb kirjaliku arvestusega. Aine maht 2 EAPd. Aine kood EMÜs PK.1506.

Teistest kõrgkoolidest tulija saab lisateavet: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., tel 56 686 892.

Hiied, yksikud pyhad allikad, puud, kivid ja ristipuud on Eesti elmapärandi ja rahvusliku eneseteadvuse juurmisi nähtusi, mis tänapäeval seondub looduskeskkonna, piirkondliku arengu, põllumajandusmaastike ja usuvabadusega. Looduslikud pyhapaigad on kyll väärtuslikud  eeskätt vaimse pärandi poolest, kuid loodusaladena, mis võivad ulatuda mõnekymnest ruutmeetrist sajakonna hektarini, puudutavad nad yhel või teisel moel kõiki, kes meie maastikel otseselt elavad ja toimetavad või sellega kuidagi seotud on.

Aine saab teoks Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi, Tartu Ülikooli looduslike pyhapaikade keskuse ning SA Hiite Maja koostöös ja seda toetab looduslike pyhapaikade riiklik arengukava.

Kuva: Kalme hiis Põltsamaa kihelkonnas