[text]
Täna on

t_majajas1.gifAjaloolise Võro-, Tartu- ning Viljandimaa maausulisi yhendav Emujärve koda valis laupäeval toimunud korralisel suurkogul uue juhatuse. Koja vanemaks sai taidur ja regilaulik Epp Margna, vardjaks geeniuuringute alal töötav Külli Samuel ning kirjutajaks talumees Alvar Vodi.

Juhatuse korralised valimised on hiljuti toimunud ka maausuliste Saaremaa ning Tartu kodades.

Saarepealse koja vanemaks valiti talupidaja Juhan Veel, kirjutajaks taidur Elo Liiv ning vardjaks tervishoius töötav Bret Kuusik.

Emajõe koja juhatusse kuuluvad: varem rahvaravi ravimtaimede andmekogule aluse pannud ja praegu talunikuna tegutsev Toomas Sildvee, rahvaluuleteadlane Madis Arukask ning tõlkija Anna-Liisa Lutsar.

Viru ja Härjapea kodades toimusid juhatuste valimised juba sygisel.

Maausuliste kojad yhendavad Eesti põlisrahva oma loonausu ehk maausu järgijaid. Kojad väärtustavad eelkõige elavalt kaasaega jõudnud maausulisi tõekspidamisi ja tavasid, mis on seotud näiteks pulmade, varrude, matuste, aastaringi tähtpäevade ja looduslike pyhapaikadega. Eesti põlisrahva tõekspidamiste kohaselt on kogu maailm hingestatud ja elav ning kõik on seotud väe ja vaimujõu nähtamatute sidemetega.

Kojad tegelevad ka pärimuse uurimise ja tutvustamise, pyhapaikade kaitsmisega ning seisavad usuvabaduse kaitsmise eest.

Maausust pikemalt

Kodadest pikemalt

Kuva: Emujärve koja märgil on majajas ehk kobras