[text]
Täna on

21.02. kl 08.30 ETV2: Minu maailm: Suvine pööripäev.
Suvise pööripäeva aegu, kui mets, põld ja niit on kõige kaunimas ehtes, pyhitseme valguse- ja suvepyha - jaanipäeva. Saatejuht on koos lastega Vormsi saarel suve tulekut vaatamas.

21.02. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Luhad.

21.02. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Käbilinnu tunneb ära tugeva ja ristatud otstega noka järgi, mis meenutab rohkem tange kui linnunokka. Sellise tööriistaga on hea käbidest seemneid välja urgitseda. Männi-käbilinnule maitsevad rohkem männiseemned ja kuuse-käbilinnule kuuse omad. Talvel sõltub lindude arvukus otseselt käbisaagist.
Tartu tähetorn tähistab 200. aastapäeva. Milline tee on läbitud Struvest Einastoni? Mis on pannud aluse tänapäeva kosmose mõistmisele?
Saate tegid Kristo Kiiker, Sven Paulus. Lood seob kokku Vladislav Korþets.

21.02. kl 23.15 ETV2: ehh, uhhuduur 2: Afganistan
ehh, uhhuduur sõpruskond on jälle ratastel, et teel ymber maakera jupike edasi liikuda. Edasi sealt, kus viis aastat tagasi pidama jäädi - plaaniga Kathmandust kuidagi Teherani jõuda. Ratastel ja käpuli. Rattad all ja peal. Läbi Nepaali, India, Bangladeshi, Pakistani, Afganistani ja Iraani. Veidrad lood ja kaugete kantide inimesed läbi 6 ratturi sekelduste oma rataste ja iseendaga.

22.02. kl 08.30 ETV2: ehh, uhhuduur 2: Afganistan.

22.02. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

22.02. kl 14.30 ETVs: Osoon, kordus.

22.02. kl 16.40 ETV2: Minu maailm: Suvine pööripäev.
Suvise pööripäeva aegu, kui mets, põld ja niit on kõige kaunimas ehtes, pyhitseme valguse- ja suvepyha - jaanipäeva. Saatejuht on koos lastega Vormsi saarel suve tulekut vaatamas.

22.02. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

22.02. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Apteegikaan.

22.02. kl 22.00 ETV2: AegRuum Nähtamatud maailmad, 2/ 3.
Peale kitsa valguse ala, mis on meile tuttav vikerkaarevärvide kujul, leidub avaras valgusemaailmas palju salapärast, mis jääb meie pilgu eest täiesti varjule. Kuid uue pilditehnoloogia abil võime näha oma maailma sõna otseses mõttes täiesti uues valguses. Alates ultraviolettkaameratest, mis avastavad elektrijuhtmete ymber nähtamatu jõu, kuni infrapunapiltideni, mis paljastavad mesitaru saladused... Filmi juhatab sisse Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi direktori Marco Kirmi kommentaar. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

23.02. KL 17.05 etv2: Kaali saladus.
Mõne tuhande aasta eest kukkus Saaremaale suur meteoriit, mis oli atmosfääris tykkideks lagunenud ja maapinnaga kokkupõrkel tekitasid tykid Kaali kraatrivälja. Teadlased pyyavad kindlaks teha meteoriidi täpset kukkumisaega. Erinevad meetodid annavad kraatrite vanuseks 7000-2400 aastat. Yhes pole aga kahtlust: viimane märkimisväärse suurusega taevakivi langemine Euroopa aladel leidis aset Saaremaal. Mitmete teadlaste arvates vapustas meteoriidi kukkumine Läänemere-äärseid rahvaid. Viiteid sellele syndmusele võib leida vanades pärimustes. Neli sajandit eKr kirjeldas vanakreeka meresõitja Pytheas kaugel põhjas asuvat saart Ultima Thule, kus barbarid näitasid talle kätte koha, kus Päike heidab magama.”Kaali saladuses” saavad sõna erinevate erialade teadlased, kes arutlevad selle yle, millal meteoriit Maale langes, kuivõrd see mõjutas inimkultuuri syndmusele vahetult järgnenud ajajärgul ja kas neid mõjusid võib leida ka tänapäeval.

24.02. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

25.02. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Nigula looduskaitseala.

25.02. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

25.02. kl 20.30 ETV2: Võimsad loodusnähtused, 4/ 6: Suur kalapyyk.
Suur delfiinide, haide, vaalade, merikarude ja suulade armee pyyab igal talvel miljardeid sardiine Lõuna-Aafrika tipus, kus kohtuvad Atlandi kylm ning India ookeani soe vesi. Ka inimene ei jää kalapyygist kõrvale. Ent viimastel aastatel on sardiini tulek muutunud ettearvamatuks. Kui peaks juhtuma, et kala ei tulegi, läheb paljude loomade elu väga raskeks.

26.02. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Kes veelindudest jäävad Eestisse talvituma? Miks luiged ei viitsi enam rännuteed ette võtta?
Mirjam Matiisen teeb kaasa mahetoidu kogumisringi. Oleme Taarapõllu talus, kus toodetakse Eestimaa marjadest 60 erinevat mahetoodet.
Valaste juga on Eesti kõrgeim, tõsi kyll, inimtekkeline. Käreda pakase ja meretuulega tekivad võimsad 30-meetrised jäämoodustised, mida mööda ronides saavad jääronijad paraja annuse põnevust.
Kordus kl 16.30.

26.02. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Helletused.
Paul Danieli seadeid eesti rahvamuusikast esitab ryhm Helletused: laulab Liisi Koikson, arhiivisalvestusel laulab Mari Sarv, pille mängivad Aleksandra Anstal, Ara Yaralyan, Marek Talts, Marko Mägi ja Paul Daniel (2007).

26.02. kl 14.00 Kuku raadios: ilmaparandaja.
Kordus kl 20.00.

26.02. kl 15.40 ETVs: Yks tegu: Vöötegu.
Tavatseme peita rutu taha oma igapäevaseid mõtteid ja toiminguid. Nii jääb maailma häda ja viletsus kaugele. Paraku rõõm ka. Yhes vööteoga oli lõpuks ometi aega mõtelda. Neid mõtteid, mida ammu mõelnud polnud. Põimida vöösse kokku oma lood koos teiste lugudega, siduda kokku maa ja taevas. Ja kogu selle tegemise juures avastada jupike endast. Saate jutu kirjutas Rõõmu Grethe.

26.02. kl 17.30 Kuku raadios: Loodusajakiri, kordus.

26.02. kl 18.40 ETV2: Surmamyyr.
Kaljukitsed põimivad sarved rituaalses jõuproovis. Röövloomad jahivad noori tallesid. Neile, kes kiskjate kadalipust eluga läbi pääsevad, on kõige hirmsam vaenlane ”surmamyyr”: Juuda kõrbe pystloodis kaljud.”Surmamyyr” on film olelusvõitlusest kaunil, kuid julmal maastikul. Eriti raskeks läheb kaljukitsede elu siis, kui loodus näitab oma jõudu, vallandades yleujutused ja maavärinad.

27.02. kl 08.35 ETV2: Osoon.
Loonakuval saavad kokku loonateadmised ja kuvamise taie. Kuidas loomad loodusfotograafi teele ja objektiivi ette satuvad? Mis eristab elukutselise kuva asjaarmastaja omast? Loonakuvajad Sven Zacek ja Jaak Põder oma meelispaikades. Osooni võttepäeval rõõmustas pildistajaid händkakk. Parimaid looduspilte on nyyd võimalik näha ka ajakirjas Lofo”.
Erinevatel kalapyygipiirkondadel on erinevad piirangud ja pyygikeeluajad. Millisest veekogust on kala pyytud, seda saab kontrollida ränivetikate abil. Kas seda metoodikat ka praktikas rakendatakse, seda uurib Randel Kreitsberg.
Väike linnulugu talvikesest.

27.02. kl 10.00 ETV2: AegRuum Nähtamatud maailmad, 3/ 3.
Kolmandas osas avanevad meid ymbritsevate tillukeste maailmade saladused, mis tõendavad, et väike pole yksnes kaunis, vaid võib olla ka ylivõimas. Mikroskoopilised muutused jääkristallis võivad vallandada lumelaviini, aevastusel linnalähirongis võivad olla hirmuäratavad nähtamatud tagajärjed ja ysna tavalise ilmega taim võib varjata oma pinnal hämmastavat saladust, mille kõrval on isegi Kuu peal kõndimine turvalisem. Filmi juhatab sisse Tartu ylikooli fyysikaprofessor Jaak Kikas, keda kysitleb Aivi Parijõgi.

27.02. kl 15.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Tänapäeva Lõuna-Aafrika Vabariik. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

27.02. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Maailma hällilaulud.
Tõnu Raadiku laule maailma erinevate maade hällilaulude tekstidel esitavad autor, Heiti Kender, Andero Ermel ja Kelli Piksar, kitarri soolosid mängib Are Jaama, muid pille Tõnu Raadik. (Tõnu Raadik 2010).