[text]
Täna on

t_101Pyhapaika.gifÄsja ilmus trykist Marju Kõivupuu koostatud raamat "101 Eesti pühapaika", millest märkimisväärne osa on pyhendatud Maavalla ajaloolistele looduslikele pyhapaikadele. Enam kui viiekymne loodusliku pyhapaiga kõrval tutvustab raamat ka kirikuid, mälestuskive jm tuntud paiku. Kirjastus Vaarak kirjutab raamatu tutvustuses:

Eestlase hingele on eriti lähedased ajaloolised looduslikud pyhapaigad – hiied, põlispuud, kivid, jõed ja ojad-allikad. Pyhapaikadega seotud kohalood, uskumused, tavad ja kombed on väärtuslik osa meie rahva yhismälust. Pyhad on ka paigad, kus kodumaa vabaduse eest on verd valatud; pyhad on paigad, kuhu koguneme, et tähistada oma rahva ajaloo tähtsyndmusi ning pyhad on paigad, kus puhkavad igavest und meie lähedased. Ajaloosyndmustega seotud pyhapaigad ning mälestusmärgid peegeldavad ka meie rahva valusat kogemust elada ida ja lääne kultuuride piirialal.

See rikkalikult kuvadega ilmestatud raamat toob lugejani põnevad lood Kaali meteoriidikraatrist ja Kagu-Eesti ristimetsadest, Tuhala nõiakaevust ning paljudest teistest meile olulistest paikadest.

Varsti kauplustesse myygile jõudvat raamatut saab tellida ka Raamatuklubist, kus see on valitud urbekuu raamatuks.

Raamatu kaas ja esimesed peatykid

Allikas: Varrak

Kuva: Raamatu kaanekuvaks on valitud Samma Tammealuse hiies tehtud ylesvõte. Ain Raal