[text]
Täna on

t_kiigeoru2.gifHiitest jutustava ning Rein Marana juhtimisel valmiva filmi tegjad ootavad lugejatelt teavet võimalikult eriilmelistest ning hästi säilinud hiiepaikadest. Filmiga soovitakse tutvustada hiie tähendust rahvaelmas, selle erinevaid taimekooslusi ja kasvukohatyype ning hiitega seotud muresid.

Teatavasti seisab looduslike pyhapaikade yle-eestiline uuring alles ees ning uurijatel on maastikul kogutud värskeid andmeid vaid väikesest osast pyhapaikadest. Filmi jaoks sobivate hiite leidmist raskendab seegi, et inimtegevusest rikkumata ning heas korras hiiepaigad on muutunud haruldaseks.

Ajalooline hiiepaik võib asuda väga erinevatel pinnavormidel: tasandikel, kõrgendikel, orgudes, jõe- ning soosaartel. Kasvukohast tingituna võib hiiemetsaks olla tammik, kuusik, männik, kaasik, saarik, lepik või mõne muu puuliigi enamusega mets. Hiie määratlemisel on aluseks ajaloolised suulised või kirjalikud andmed, näiteks pärimus, kaardid jms.

Filmi valmistajad arvestavad kindlasti pyhapaikade turvalisusega. Seni veel kaitse alla võtmata, tundliku taimekooslusega või ka haruldaste liikide pesitsuskohaks olevaid pyhapaikasid on kyll kavas filmis näidata, kuid nende asukohti ei avalda. Ikka selleks, et aardekytid või liiga suur huviliste hulk ei ohustaks hiites asuvaid võimalikke elma- ja loonaväärtusi.

Esilagse kava kohaselt peaks Rein Marana ning Hiite Maja SA koostöös valmiv film jõudma vaatajani järgmise aasta alguses.

Kui teil on andmeid huvipakkuvatest hiitest, siis palun kirjutage neist aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või Hiite Maja, p.k 136, Tartu 51004. Lisateavet võib kysida tel 56 686 892, Ahto Kaasik

Kuva: Tartumaal asuvas Kiigeoru hiiesalus kasvavd iidsed kynnapuud