[text]
Täna on

14.03. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Otepää looduspark.

14.03. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Uuemasse elmapärandisse kuuluv vana-tori hobune on väljasuremise ohus. Hobusekasvatajate huvi on hoida karja tõupuhtust, kuid tõuraamatut pole sellele tõule siiani antud. Miks see nii on?
Riigikogus vastu võetud uut metsanduse arengukava on teravalt arvustatud. Millised on siis uue arengukava puudused ja kuidas see mõjutab metsamajandust?
Lood tegi Kristjan Kaljund ja Sven Paulus ning need seob saateks Vladislav Korþets.

15.03. kl 14.05 ETVs: Osoon, kordus.

15.03. kl 00.50 ETV2: Võimsad loodusnähtused, 6/ 6: Suur söömaaeg.
Talvel on Briti Columbia ja Alaska rannikumeri suhteliselt elutu ning sivutðid peavad sukelduma yha sygavamale, et mõnd heeringat kätte saada. Suvel aga hakkab päikese toimel vohama fytoplankton - taimhõljum. Need tibatillukesed taimed moodustavad siin kogu elu aluse. Planktoni vohamise kõrgajal saabuvad suured heeringaparved kudema. Nende järel tulevad vööt-nosudelfiinid, mõõkdelfiinid ja kyyrvaalad.

15.03. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

15.03. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Järved.

15.03. kl 21.55 ETV2: Bagueli pygmeed maailma äärel.
”Enne olime me vaesed, aga ei teadnud seda, sest elasime rahulikult metsas…” Välismaailma avastamise järel nägid Bagyéli pygmeed, et nad on väga vaesed. Kyttimiselm võimaldas neil tuhandeid aastaid elada Kameruni lõunaosa vihmametsades, samal ajal kui väljaspool, põllumajandustootjate yhiskonnas, suhtuti neisse kui loomadesse või orjadesse. Kui pygmeede metsa saabus Maailmapanga toel Exxoni torujuhe, osutus farmeritest veelgi hullemaks tööstuslik ja byrokraatlik yhiskond. Kolm pygmeed - Angeline, Marcelline ja Pascal - on avastanud autod, pysivad majad ning raha, ja nad ei ole nõus arvamusega, justnagu poleks neil kõigele sellele õigust. Ymbritsev võõras maailm veeretab sulanduda soovivate kyttide ja korilaste ette yha uusi raskusi. Pygmeede vaatepunktist lähtuvalt räägib film meile kõikehaarava loo väikesest kogukonnast, mis ei soovi kaduda. Filmile eelneb selgitus.

15.03. kl 23.00 ETV2: AegRuum Päikesesysteemi seitse imet, 2/ 5.
Teises osas saame teada, kuidas kogu ilu ja kord, mida me kosmoses näeme, sai alguse korratust gaasipilvest. Uurides Saturni rõngaid ja ta veidraid kuusid, näeme, kuidas loonaseadused, millest need imed on välja kasvanud, on ajendanud meie Päikesesysteemis ka suurima kosmilise kaose, meteoriitide ning asteroidide tõelise raju. Filmi juhatab sisse Tartu Observatooriumi vanemteaduri Laurits Leedjärve kommentaar. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

16.03. kl 13.00 ETVs: Viimne lahing.
Filmis vaadeldakse kristlike äärmuslaste mõjuvõimu Ameerika yhendriikide elma- ja poliitikaringondades. Aastasadade jooksul on evangelistid pyydnud saavutada ylemvõimu yhiskonna kõigil tasanditel - perekonnas ja koolis, arvamusliidrite ning mõjukate poliitiliste ryhmituste seas. Nende relvadeks selles vaimses sõjas on kavalus, võim ja raha. Inimesi pyytakse meelitada totalitaarsesse kristlikku kogukonda, mis tegelikult teenib poliitilise ylemvõimu huve ja mille eesmärgiks on yles ehitada piibli seadustele allutatud yhiskond.

16.03. kl 17.00 ETV2: Bagueli pygmeed maailma äärel.

16.03. kl 18.10 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja hunt.
Lapsed ja kaksikud veedavad yhe talvise nädalavahetuse Palupõhja looduskoolis. Alam-Pedja looduskaitseala on yks Eesti huntide meeliselupaiku. Rauno ja Oliveriga koos pannakse räätsad alla ja minnakse huntide radadele seiklema. Koos Robert Oetjeniga mängitakse läbi mitu toredat hundimuinasjuttu ja õpitakse koos tulevibu tegema.

17.03. kl 07.55 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja hunt.

17.03. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

17.03. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Põlispuud.

18.03. kl 19.55 ETV2: Hoia, mida armastad!: Karula rahvuspark.

18.03. kl 22.15 ETV2: Mawla pulm.
Bangladeðist pärit noormees Mawla elab Madridis ja unistab perekonna loomisest. Pärast seitset võõrsil elatud aastat otsustab ta kodumaale naasta, et leida pruut ja abielluda. Filmile eelneb selgitus.

18.03. kl 23.15 ETV2: Lõunameri, 1/ 6: Saarte ookean.
Vaikse ookeani lõunaosa saared on muust maailmast sedavõrd eraldatud, et seal elab loomi, keda ei leidu kusagil mujal maailmas. Ka inimeste elm on teistsugune. Ehkki lugematud saared näivad täiuslike elupaikadena, näitab loond vahel oma karmi palet - möllavad majakõrgused lained, võimsad troopilised tormid ja kaugel lõunas isegi tugevad lumetuisud.

19.03. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Põder on meie metsade suurim loom, kuid vaatamata oma kasvule ja jõule on ta ysna vagura olemisega. Rein Maran on oma filmis põdra ylendanud lausa metsakuningaks.
Mida teha elektroonikajäätmetega? Tavanägemust mööda on prygi koht jäätmejaamas või prygimäel, kuid taanlased kasutavad seda kytusena. Loode-Jyytimaa kombijaamas aetakse prygi ahju ja sellest saadakse odavat soojust ning elektrit.
Kordus kl 16.35.

19.03. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Cätlin Jaago - Soolo.
Mitme folgiryhma yks hingliikmeid Cätlin Jaago andis lõppenud suvel 2010 välja plaadi "Soolo", mida seekord kuulamegi.

19.03. kl 14.00 Kuku raadios: Ilmaparandaja.
Kordus kl 20.00.

19.03. kl 15.40 ETV2: Mawla pulm.

19.03. kl 17.30 Kuku raadios: Loodusajakiri, kordus.

19.03. kl 18.00 ETVs: Tagasipöördumine preeriasse.
National Geographic esitleb: Nii kaugele kui silm ulatub, voogab tuules kõrge rohi. Kaks sajandit tagasi olid Lewis ja Clark esimesed Euroopa päritolu ameeriklased, kes seda maad uurisid. Omal ajal kattis preeria suuremat osa Põhja-Ameerika sydamaast. Paljud võtmeliigid on nyydseks kadunud, kuid on lootust, et olukord muutub. Enamus töötavad selle nimel, et taastada Ameerika sydamaad. Tegemist on yhe auahnema looduskaitselise ettevõtmisegaPõhja-Ameerika lähiajaloos. Teadlased tahavad kella tagasi keerata ja muuta suure osa Põhja-Montana tasandikust samasuguseks, nagu see oli Lewise ning Clarki ajal.

20.03. kl 08.35 ETV2: Osoon.
Eestimaa metsade yks võõramaisemaid loomi - punahirv - on meile inimese poolt sisse toodud liik, kuid halvamaigulist võõrliigi kuulsust tal ei ole. Hirvepulli möirgamine sygisöös on hundi ulgumise kõrval yks võimsamaid loodushääli.
Antropoloog Liivo Niglas käis Kamtðatkal filmimas sooblijahti. Miks põliselanike iidne jahitava on kadumas? Kuhu on kadunud sooblid?
30 aastat tagasi toimus Taanis võimas taastuvjõu läbimurre. Jõu säästmisele mõeldakse terviklikult, kasutusel on tuulejõud, päikesepaneelid ja prygipõletusjaamad.
Kordus kl 16.30.

20.03. kl 12.15 ETVs: Tagasipöördumine preeriasse.

20.03. kl 13.10 ETVs: Osoon.
Uuemasse elmapärandisse kuuluv vana-tori hobune on väljasuremise ohus. Hobusekasvatajate huvi on hoida karja tõupuhtust, kuid tõuraamatut pole sellele tõule siiani antud. Miks see nii on?
Riigikogus vastu võetud uut metsanduse arengukava on teravalt arvustatud. Millised on siis uue arengukava puudused ja kuidas see mõjutab metsamajandust?
Lood tegi Kristjan Kaljund ja Sven Paulus ning need seob saateks Vladislav Korþets. 

20.03. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Mets on rohkem....
Helisõõril "Mets on rohkem, kui mõistame mõõta" laulavad Riho Sibul, Jaak Tuksam ja Bonzo.
Helisõõri muusika kõlas RMK esinemiste sarjas "Loodusega koos", mis toimus kõigis Eestimaa rahvusparkides: Soomaal, Matsalus, Vilsandil, Lahemaal ning Karulas.
Kaasa teevad Robert Jürjendal kitarril ja Aleksei Saks trompetil ja corno da caccial.