[text]
Täna on

t_EestiLoitsud.gifKirjastus Pegasus avaldas äsja pärimuseuurija Mare Kõiva raamatu Eesti loitsud. Tegemist on seni kõige mahukama nõiasõnade kogumikuga, millest huviline leiab selgitusi ka loitsude kasutamise kohta.

Raamatus on segiläbi maarahva ja kristliku taustaga loitsud, nii nagu need viimase pooleteise sajandi jooksul yles on kirjutatud. Kuna maausule on iseloomulik, et inimene võib vajadusel enda huvides kasutada kõiki käepäraseid jõudusid, vahendeid ning oskusi, leidub meie loitsude seas ka võõrsilt laenatud nõiasõnu või nende osi. Nii võib maausuline vajadusel nõiasõnadega pöörduda Maaema, lepatriinu, lume, Kristuse, Uku, ussi või kelle-mille poole iganes, mida saab enese hyvanguks kasutada.

Loitsuraamatu koostaja tutvustab kogumikku nõnda: "Raamat toob lugejateni põhjaliku ja põneva käsitluse kunagiste eestlaste maailmapildist ja usust sõnas peituvasse jõusse. Loitsud olid osa igapäevaelust, et kõik tegemised kulgeks soodsas suunas. Oli vaja õigeid sõnu, et edendada, parandada, tõrjuda, kaitsta, tänada, paluda, mõjutada, sajatada, ennetada. Loitse lausuti, et päike paistaks või vihm sajaks parajal ajal, et peletada haigusi või võita kellegi armastust. Oli sõnu, mida oskas ja võis lausuda igayks, aga ka tõeliselt võimsaid ja salapäraseid, mida teadsid vaid valitud. Loitsupärimus endisel ja ehedal kujul pakub ka tänapäeval äratundmisi – kasvõi lapsele loetud „varesele valu, harakale haigus“ näol, mis mõjus toona sama tõhusalt kui nyydki."

ilmumisaasta 2011
eesti keeles, kõvakaaneline, 288 lk
216x146x25 (mm)

kirjastus: PEGASUS
ISBN: 9789949409945