[text]
Täna on

Taimõri poolsaare põlisrahvaste esindajad saatsid hiljuti Föderatsiooninõukogusse avaliku kirja palvega pöörata tähelepanu nende ahistamisele tööhõives, vastuse asemel aga hakati allakirjutanuid ähvardama, vahendas Fenno-Ugria.

Krasnojarski kraid Venemaa parlamendi ylemkojas esindavale Vjatðeslav Novikovile saadetud kirjale kirjutas alla 93 inimest.

Kirja saatnute arvates on Taimõri tööhõivepoliitika põlisrahvaste suhtes ahistav. Nende sõnul on töövõimelisi inimesi piirkonnas umbes kuus tuhat, kellest kaks tuhat kasvatab nomaadidena põtru ja pooleteisel tuhandel on olemas mingi töökoht. Ylejäänud kaks ja pool tuhat inimest ei leia aga alalist tööd oma rahvuse tõttu.

Põlisrahvaste esindajate sõnul on võimalus head töökohta saada ainult rajoonivalitsuse juhtide sugulastel ja tuttavatel. Põlisrahvaste esindajaid töötab omavalitsustes ja eelarvelistes asutustes kokku vaevalt veerandsada inimest. Dolgaane, neenetseid, nganassaane, eenetseid ja evenke tööle ei võeta, olgu neil või kõrgharidus ja töökogemus.

Põlisrahvaste meespool on tööl põhiliselt laadijate, kojameeste või lihttöölistena. Naised on sanitarid, koristajad või köögitöölised, kelle palk jääb alla elatusmiinimumiks määratud 11294 rubla. Sellises olukorras on paljud noored ja haritud inimesed sunnitud piirkonnast lahkuma, nendivad kirja koostajad, paludes parlamendi esindajat sekkuda.

Võimuesindaja vastuse asemel aga hakkasid kohalikud rajoonivalitsuse tegelased kirjale allakirjutanuid välja selgitama ja neid kriminaalkaristusega ähvardama.

Põhjala põlisrahvaste õiguste kaitseks loodud Krasnojarski vabayhendus teatas sellega seoses, et nende yhendus juhib keskvõimude tähelepanu pidevalt Taimõri põlisrahvaste ahistamisele ja yhiskondlikule ebavõrdsusele rahvustunnuse alusel.

Olukorra parandamise asemel on aga rajooniprokuröri nõunik teinud yhenduse juhatuse esimehele Valeri Salinderile hoiatuse, milles syydistab teda äärmusluses.

Allikas: Fenno-Ugria