[text]
Täna on

28.03. kl 13.10 ETVs: Liza oma tee.
(Panama, 2005) Panamas Kuna Yala rannikul asub 365. saarest koosnev San Blasi arhipelaag, mille põlismaalased on kuulsad värvikate käsitöötavade poolest. Liza on väikestest pärlitest mustrite tikkimises eriti osav ja tema töid ostavad meelsasti turistid. Liza syndis poisina, kuid teda kasvatati kui tydrukut. Vastavalt kogukonna tavadele peab igayks abielluma. See aga ei kehti Liza kohta, sest tema on nii mees kui naine. Kuna Liza ei saa järglasi, siis hoiab ta kõiki oma kyla lapsi ja on mõnelegi neist lausa ema eest! Liigutava filmi trgi Annie Cannavagio.

28.03. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Vareslaste suurim esindaja ronk on väga kohanemisvõimeline ja saab yhtmoodi hästi hakkama nii maas kui õhus. Oma pesa ehitab ta enamasti kõrgele männi võrasse ja poegi toidavad mõlemad vanemad. Kuu vanuselt lahkuvad pojad pesast ja alustavad iseseisvat elu.
Elektriautod on viimastel nädalatel särisev teema. Kas tegemist on lihtsalt yhe moevooluga või peitub elektimootoriga masinates keskkonnasõbraliku liikluse tulevik? Kuidas sobivad elektriautod Eesti ilmastikku?
Loodusmuuseumis on välja pandud näitus ”Kõdu” on eluslooduse eluring. Kuidas looma või puu surmast saab alguse uus elu?
Saate tegid Remek Meel, Kristjan Kaljund ja Sven Paulus. Lood seob kokku Vladislav Korþets.

28.03. kl 23.20 ETV2: Siiditeel. Uiguuria. Taklimakani kõrbes, mis juba iidsetel aegadel oli Siiditeeliste kardetuim koht, jääme liivatormi kätte. Siin võis kergesti suuna kaotada ja liivatormis hukkuda ning just inimluud olid tihti teejuhiks järgmistele tulijatele. Uiguuriat aitavad avastada Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

28.03. kl 23.45 ETV2: Lõunameri, 2/ 6: Merehädalised.
(Inglismaa, 2009) [Merehädalised] Lugu merehädalistest, sealhulgas hiidangerjatest ja veidratest konnadest, kes vastu kõiki ootusi jõudsid saartele, mida lahutavad tuhanded kilomeetrid. Tihti kandsid neid kohale võimsad loodusjõud - tormid ja tsunamid. Ka esimeste inimeste - polyneeslaste - teekond Lõunamere saartele ei olnud kerge.

29.03. kl 08.35 ETV2: Siiditeel.

29.03. kl 13.40 ETVs: Osoon, kordus.

29.03. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

29.03. kl 21.50 ETV2: AegRuum Päikesesysteemi seitse imet, 4/ 5: Elus või surnud.
(Inglismaa, 2010) [Elus või surnud] Vahel võib määrata elu ja surm midagi nii lihtsat kui suurus ning see tuleb hästi esile ookeanipõhjast mõõtes maakera kõige kõrgemal mäel, Hawaii Mauna Keal. Ent isegi see jääb varju Päikesesysteemi kõige kõrgema mäe, Marsi kustunud vulkaani Olympus Mons ees, mis sirutub 27 kilomeetri kõrgusele. Kuid selle seeria viies ime pole yldse planeet, vaid hoopis Jupiteri tilluke kuu. Filmi selgitab Tartu ylikooli doktorant,taevauurija Tiina Liimets. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

30.03. kl 18.25 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja jänesed.
[Otto, Eik ja jänesed] Kas kyylik ja jänes on omavahel sugulased? Kas halljänes ja valgejänes käivad yksteisel kylas ja loovad segaperesid? Kaksikvennad Oliver ja Rauno lähevad koos väikeste sõpradega jänestele kylla.

30.03. kl 22.30 ETVs: Tantsud Linnuteele. Pildistusi Lennart Meri filmirännakutelt.
(Eesti, 2011) Film jälgib Lennart Meri filmitegemisi alates 1964. aastast, mil ta kutsuti tööle Tallinnfilmi toimetusse ja ysna varsti sai temast võtmeisik Eesti-Soome filmikoostööplaanide kavandamisel. Filmis jutustatakse eluolufilmide Veelinnurahvas” (1970), Linnutee tuuled” (1977), Kaleva hääled” (1986), Toorumi pojad” (1989) ja Ðamaan” (1997) valmimislugu.
29. urbekuud oli Lennart Mere 82. synniaastapäev.

31.03. kl 08.00 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja jänesed.

31.03. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

31.03. kl 12.35 ETVs: Tantsud Linnuteele. Pildistusi Lennart Meri filmirännakutelt.

31.03. kl 21.30 ETV2: Eluaur.
(Soome, 2009) Mehed istuvad saunas ja räägivad avameelselt ja otse sydamest. Roostes keriste kuumuses puhastavad soome mehed nii ihu kui ka hinge. Filmis kylastatakse mitmesuguseid saunu yle Soome ja kuulatakse liigutavaid lugusid armastusest, surmast, syndimisest, sõprusest – yhesõnaga, elust. Film paljastab mehe hinge kogu selle alastuses ja maalib luulelise kuva soome mehest. Flmi tegid Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen. Film sai 2010. aastal XXIV Pärnu Filmifestivali peaauhinna parima taideteostuse eest.

01.04. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

01.04. kl 21.30 ETV2: Lõunameri, 3/ 6: Lõputu sinine avarus.
(Inglismaa, 2009) [Lõputu sinine avarus] Paljudel Lõunamere asukatel tuleb läbida pikki vahemaid. Kaðelotid ujuvad igal aastal yhest Vaikse ookeani servast teise selleks, et leida toitu ja paarilist. Teekond võib lõppeda ka õnnetult. Kohati on Lõunameri aga väga rikas. Uus-Meremaa rannikuvetes hullavad delfiinid ja korallrahud kihavad elust ning vähe on paiku, kus loomastik oleks veel mitmekesisem kui Galapagose saartel.

02.04. kl 09.05 ETV2: Osoon.
(Eesti, 2010) Kas matkal peab alati joogipudel kaasas olema või kõlbab juua ka looduslikust veekogust võetud vett? Sellele kysimusele annab vastuse matkajuht Tõnu Jürgenson. Tallinna linna all peitub yks hoopis teistmoodi, varjatum ja salapärasem keskkond. Jutud käikudest ja koobastest on inimesi alati erutanud ja nende kohta liigub igasuguseid legende. Osoon käis uurimas, milline see maa-alune Tallinn õieti välja näeb.
Läänemere reostatus on pikki aastaid olnud tõsiseks probleemiks. Kui suur on Eesti osa selles reostuskoormuses ja mis on põhiline reostusallikas?
Kordus kl 16.35.

02.04. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Beata Palya.
Ungari lauljatari Beata Palya albumil «Agrol-agra» / «Traditsioon liikumises» kuuleb Palya tõlgenduses vanaaegseid viise Ungarist, Bulgaariast ja Pärsiast, kuid ka Transilvaania romide laule. Kaasa teevad Balazs Szokolya Dongo flöötidel, saksofonil, torupillil ja parmupillil, Andras Des vesitrummil ja löökpillidel, Tamas Geröly löökriistadel ning ryhmad Arcolor Trio ja Karpatia band (Orpheia 2003).

02.04. kl 14.00 Kuku raadios: Ilmaparandaja.
Kordus kl 20.00.

02.04. kl 15.10 ETV2: Eluaur.
(Soome, 2009) Mehed istuvad saunas ja räägivad avameelselt ja otse sydamest.

02.04. kl 17.30 Kuku raadios: Loodusajakiri, kordus.

02.04. kl 18.40 ETVs: Liblikad - inglaste kirg.
(Inglismaa, 2010) Viktoria ajastul arvati, et liblikad on tee vaimse ja moraalse täiuse poole. Inglased kogusid neid mõnda aega suure innuga, peibutades liblikaid lõpnud kassidega, tulistades neid puudelt alla, surres dysenteeriasse ja malaariasse maailma kaugetes paikades. Veidraid kogujaid leidub Inglismaal tänapäevalgi. Nende lugudest koorub välja vastus kysimusele, milles peitub liblikate võlu. Veel tähtsam on aga see, et nende tegevus võib kaasa aidata põliste maastike säilimisele, mis praegu on kadumisohus. Liblikad ei jäta ykskõikseks ka grafitikunstnikke, burleskitantsijaid, teadlasi, pyhendunud farmereid ja pururikkaid auahneid kinnisvaraomanikke, kellele liblikad on ammendamatu vaimustuse allikas. Neil kõigil on omad lood ja nende yhised kogemused aitavad mõista brittide meeletut liblikavaimustust.

02.04. kl 19.45 ETV2: Leivakivi.
(Eesti, 1987) Film vanadest veskikividest, pukktuulikutest ja minevikuaustusest. Filmi tegid Vello Pohla ja kaameramees Hans Roosipuu.

03.04. kl 08.40 ETV2: Osoon.
(Eesti, 2010) Valgamaal Kaara talus avati tuntud metsandustegelase ja looduskaitsja Heino Tedre mälestuskivi. Milline on Tedre elutöö tähendus ja tähtsus tänapäeval?
Rapla maakonna idaosas Kõrvemaa piiril asub suurtest teedest eemal omapärase ilmega Loosalu soostik. Loosalu järv on aga Eesti suurim rabaveekogu.
Silma õpikoda korraldab sellest kevadest lastele loodushariduslikke õppepäevi.

03.04. kl 10.00 ETV2: AegRuum Päikesesysteemi seitse imet, 5/ 5: Elu.
(Inglismaa, 2010) [Elu] Seekord viib tee allveelaevaga sygavale ookeanipõhja, et uurida sealseid eluvorme, kes suudavad vastu pidada ka kylmas ja pimedas vees. Just need on tõstnud ootusi leida yhelt Jupiteri kaaslaselt elu. Europa on jäine kera, kuid mõrad jääs viitavad sellele, et jääkaane all võib laiuda ookean, täis eluandvat vett. Kui see ei peakski tõeks osutuma, on elu siiski olemas ja see on Päikesesysteemi suurim ime - meie ise. Filmi juhatab sisse Tartu Observatooriumi vanemteaduri Tõnu Viigi kommentaar. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

03.04. kl 13.30 ETVs: Liblikad - inglaste kirg.

03.04. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Retked Lõuna-Aafrika Vabariigi lõunaosas. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

03.04. kl 14.20 ETVs: Osoon.
Vareslaste suurim esindaja ronk on väga kohanemisvõimeline ja saab yhtmoodi hästi hakkama nii maas kui õhus. Oma pesa ehitab ta enamasti kõrgele männi võrasse ja poegi toidavad mõlemad vanemad. Kuu vanuselt lahkuvad pojad pesast ja alustavad iseseisvat elu.
Elektriautod on viimastel nädalatel särisev teema. Kas tegemist on lihtsalt yhe moevooluga või peitub elektimootoriga masinates keskkonnasõbraliku liikluse tulevik? Kuidas sobivad elektriautod Eesti ilmastikku?
Loodusmuuseumis on välja pandud näitus ”Kõdu” on eluslooduse eluring. Kuidas looma või puu surmast saab alguse uus elu?
Saate tegid Remek Meel, Kristjan Kaljund ja Sven Paulus. Lood seob kokku Vladislav Korþets.

03.04. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Auli Etnotranss.
Läti-Eesti ryhma Auli albumil Etnotranss mängivad Kaspars Barbals, Leanne Barbo, Edgars Karklis ja Normunds Vaivalds torupille ning Mikus Èavarts, Egars Kruminð ja Kaspars Indrevics trumme (Lauska 2010).