[text]
Täna on

t_KukruseNainejpg.gifTartu Ülikooli ajaloo muuseumis avati eile Kukruse matmispaigast leitut tutvustav näitus "Kukruse kaunitar", kus muu hulgas saavad õpilased ise kehastuda arheoloogiks.

Pooleteise aasta eest leiti Tallinna-Narva maantee ehitamisel juhuslikult seniteadmata kalmistu, mis muinasteadlaste kinnitusel on yks rikkalikumaid matmispaiku muinas- ja keskaja piirilt, vahendas ERRs Priit Rajalo.

Ekskavaatorijuht Kuno Kübarsepp oli lõpetamas Tallinn-Narva maantee uuendamistööde käigus teetammi mahakoorimist, kui õhtuhämaruses torkas talle silma pronksist noatupp. Tööd peatati ning muinasteadlased avastasid XIII sajandist pärineva seniteadmata kalmistu.

Esimesest hauast väljapuhastatu oli umbes 40-50 aasta vanune naine ja teda hakati kutsuma Kukruse kaunitariks. Sedavõrd ulatuslikke kaevamisi pole Eestis viimase 30 aasta jooksul varem tehtud.

"Meie, arheoloogide, jaoks on iga leid ja iga pisemgi leid väga väärtuslik, sest tegelikult meil puuduvad kirjalikud allikad, meil on väga vähe teada mineviku yhiskondadest ja seetõttu iga selline pisemgi killuke annab võimaluse midagi rohkemat selle kohta öelda," rääkis arheoloog ja näituse kuraator Mari Lõhmus.

Kukruse kalmistu, millest muinasteadlased kaevasid välja vaid osa, oli kasutusel sada aastat ehk umbes kolme põlvkonna jagu. Tegemist oli rahuaja matmispaigaga, poolsada väljakaevatut olid surnud loomulikku surma. Kolmandik neist olid imikud ja lapsed.

Näitusel näha olev kaasavara annab alust oletada, et ega eestimaalased kõige vaesemalt ei elanud.

"Yhiskond on olnud mitmekihiline, on nii rikkalike panustega ehk kaasavaraga matuseid kui ka vaesemaid, mis aga annabki täpselt märku sellest, et me ei saa kindlasti rääkida egalitaarsest yhiskonnast, kus kõik olid võrdsed," ytles Mari Lõhmus.

13. mahlakuust saab näituse juurde tellida ka hariduskavasid, kus huvilisel on võimalik kehastuda arheoloogiks. Väljakaevatav luustik on siiski Viljandi Kultuurikolledþi tudengite kätetöö.

Tartu Ülikooli ajaloomuuseumi ja Kultuuriteooria Tippkeskuse koostöös valminud näitus "Kukruse kaunitar" jääb Tartus avatuks kooljakuuni, liikudes sealt edasi Narva ja Tallinna.

Vaata videouudist