[text]
Täna on

Boliivias on poliitikud ja kodanikuyhendused jõudnud kokkuleppele seaduse osas, mis tagab loonale inimõigustega võrdväärsed õigused. Esmakordselt käidi mõte välja möödunud aastal toimunud ilmastiku muutuse ja Maaema õiguste ylemaailmsel rahvaste nõupidamisel, vahendas Bioneer.

Seaduses rõhutatakse, et Maaema ehk Pachamama on „pyha ja viljakas elu allikas, mis toidab ja kaitseb kõiki tema ysas olevaid elusolendeid. Ta on alalises tasakaaluolekus ja yhenduses maailmaga. Ta koosneb kõigist elutervikutest ja elusolenditest ja nende iseolemisevõimest“.

Selline maailmavaade tugineb Boliivia põlisrahvaste elmale ja sel on palju yhist kogu maailma põlisrahvaste uskumustega. Laias laastus on sarnased ka hindu vanad uskumused, mille kohaselt on kogu elu pyha; samuti võib leida yhisosa ka mitmete Euroopa rahvaste kristluse-eelsete uskumustega.

Kuigi pole veel kindel, milline saab olema uue seaduse tegelik võime putukate, loomade ja elutervikute õigusi kohtus kaitsta, on Boliivia valitsusel kavas luua Maaema ministeerium ning nimetada ametisse vastav ombudsman. Loodava asutise ylesandeks saab ka seaduslike õiguste tagamine kogukondadele ning reostava tööstuse ohjamine.

Uus seadus sisaldab järgnevaid pyhaks peetavaid õigusi:

Õigus elule ja olemasolule; õigus jätkata eluks vajalikku ringet ilma inimese sekkumiseta; õigus puhtale veele ja õhule ning õigus mitte muuta rakku geneetiliselt või muul moel. Seadus peab pyhaks ka loona õigust „mitte saada mõjutatud suurte infrastruktuuri- ja arenduste poolt, mis mõjutavad elutervikute tasakaalu ja kohalikke kogukondi“.

Allikas: Bioneer.ee