[text]
Täna on

t_JaanusHiisMaardu.gif"Laupäeva, 2. aprilli hommikul sõitis tehnika järsku metsa. Mitu maasturit, yks võimas harvester. Keegi midagi ei kõnelenud, keegi ei seletanud. Töö läks lahti. Meie pyhas metsas."

Nii kõneleb Saha kylavanem Jaanus Hiis. Tema elab nimetatud paigast, Maardu hiiemetsast, kyll mõni kilomeeter eemal, aga hukule määratud hiiemetsa naabruses elavad inimesed teavitasid teda kui kylavanemat koheselt. Tahtsid teada, mis lahti on, et laupäeval hakatakse metsa maha võtma. "Aga ka mina ei osanud midagi neile vastata. Et selline raie tuleb, oli kõigile täielik yllatus. Mitte keegi polnud meid hoiatanud," tunnistab murelik mees ausalt, kirjutas Harju Elus Kirjutas Ülo Russak  .

Tegelikult hoiatatud oldi. Hoiatas riik ise. Umbes aasta tagasi myydi Maardu järve tagune metsamaa, kokku 60 hektarit, oksjonil maha. Ostjaks oli Pärnu firma, metsa ja maade kokkuostuga tegelev osayhing EREMKA.
Algatasid kampaania

"Aga keegi kylas ei uskunud siis, et metsas, mis iidsest ajast eestlastele pyha paik olnud, mis nõukogude ajal kogunisti maastikukaitse alla võeti, nyyd järsku lageraiet hakatakse tegema," kõneleb selles paigas syndinud ja kasvanud mees. "See oli ju mitte ainult pyha paik. See koht pakkus reaalset kaitset inimestele ning loomadele-lindudele ka vene ajal, mil teisel pool maanteed teed kaevandasid ekskavaatorid paasi ja fosforiiti, mil tossasid Iru ja Maardu keemiakombinaadi korstnad. Siin oli meeldiv käia, siia seadsime lindudele pesakaste. See mets oli nagu kopsudeks tööstuse poolt lagastatud maale."

Praegusel hetkel töö seisab. Maas vedelevad ainult paarimeetristeks juppideks järgatud sanglepead.

"Eks me hakkasime siis kõiki oma tuttavaid muinsuskaitsjaid, looduskaitsjaid, maausulisi ja teisi raietööst teavitama. Ajakirjandus tegutses ysna kiiresti - meie lagastatud metsa näidati televisioonis, kirjutati artikleid. E-kirjad ja allkirjad hakkasid meie Maardu hiie toetuseks levima. Helistasin ka Jõelähtme vallavalitsusse, uurisin mis nemad on metsa kaitseks ette võtnud. Vastati, et nemad raielubade eraldamisega ei tegele, sellega tegeleb keskkonnaamet."

Nii vastati Jõelähtme vallavalitsusest ka Harju Elu päringu peale.
Load on olemas

Igal juhul praegu töö seisab. Kas selle sundis peatama avalikkuse surve või on tööseisakul mingi muu põhjus, seda tähendusliku nimega mees - Jaanus Hiis - ei tea. Isegi tehnika on raielangilt minema viidud.

Kyll teatakse seda aga tööd tegevas ettevõttes nimega EREMKA. Finantsjuht Tiiu Ruubel kinnitab: "Kiirustasime algusega sellepärast, et maa hakkas sulama. Tahtsime töö enne maa täielikku sulamist lõpetada. Aga ei jõudnud. Sellepärast viisime ka tehnika ära."

Samas kinnitab Tiiu Ruubel, et kõik vajalikud raieload ja kooskõlastused on firmal olemas, yhegi seaduseparagrahviga pahuksis ei olda. Kui maa taheneb, siis töö jätkub, mahalõigatud puud veetakse ära. Kas aga raietööd piirduvad ainult  22-hektarilise Lepamardi kinnistuga või tahetakse lagedaks raiuda kõik ostetud 60 hektarit, seda Tiiu Ruubel öelda ei osanud.

Igal juhul kylarahvas loodab, et nende kopsud jäävad alles. Kuid kellele on neil loota?


Harju Elu