[text]
Täna on

18.04. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Osooni saatejuht Kristjan Kaljund käis zoosemiootika konverentsil, et uurida, mida teadlased arvavad loomade omavahelisest suhtlemisest. Kas ja kuidas loomade suhtlemine muutub, kui nad kodustada või viia tehistingimustesse? Kas loomaaed on semiootiline keskkond? Milline on zoosemiootika tulevik? Kui hästi peaks inimene mõistma loomade keelt või kas seda yldse on vaja? Nendele kysimustele aitavad vastuseid otsida rahvusvaheliselt tunnustatud teadlased. Saatejuht Vladislav Korþets

18.04. kl 23.20 ETV2: Siiditeel (Eesti, 2008).
Tiibeti kivikangrud. Mõnel pool on lisaks kividele kombeks ohvriande tuua: kivide vahele asetatakse loomapäid, raha ja maiustusi. Enamasti kaunistavad kivikangruid valgest või värvilisest siidist kangasiilud. Siia jäetakse ka mõni riideese või mõnikord lihtsalt juuksesalk. Sel ajaloolisel teel on teejuhtideks Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

18.04. kl 23.50 ETV2: Lõunameri, 5/6, Saladuslikud saared (Inglismaa, 2009).
Lõunamere saartel elab omapäraseid loomi hiiglasuurtest sisalikest lennuvõimetute papagoideni. Ent kui saabuvad uued liigid, läheb möll. Ka inimeste jaoks võib ilus elu lõpeda, nagu näitab Lihavõttesaare ajalugu.

19.04. kl 08.35 ETV2: Siiditeel.

19.04. kl 12.45 ETVs: Osoon, kordus.

19.04. kl 17.05 Vikerraadios: Võrukeelsed uudised.

20.04. kl 16.55 ETV2: Kivikarjamaad.
(Soome, 2008) Lugu Ladakhi rändkarjaste elust. Kõrgel Himaalaja mägedes Changtangi lavamaal kasvatavad isa Sonam, ema Phuntsok, vanaonu Tsewang ja poisid Padma ning Kunsang kitsi. Kylmas kõrbes karmil kivikarjamaal kasvanud kitsed annavad väga head paðminavilla, millest kootakse peeneid kaðmiirsalle. Kitsevill on perekonna ainus elatusallikas.

20.04. kl 18.25 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja karu.
Tänavune pikaleveninud talv on otid laisaks teinud ja nii näevad nad parema meelega und soojas pesas kui tulevad lumehange liugu laskma. Sel ilusal mahlakuu päeval on Ottol ja Eikil siiski õnne - karusõber Peep Männili abiga leitakse värsked karujäljed ning saadakse Euroopa suurima kiskja, pruunkaru eluviisidega lähemalt tuttavaks.

21.04. kl 08.00 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja karu.

21.04. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Toomas Jyriado Ajakirja Horisont tänavuse teise numbri kaaneteema on eugeenika; sellest kirjutavad Andres Veske Tallinna tehnikaylikoolist ja Ken Kalling Tartu ylikoolist. Saates pyyame põgusalt selgitada, miks on selle mõiste taga peituvad katsed parandada inimliigi omadusi olnud pigem ebaedukad ja õõvastavad. Ken Kallingut kysitleb Loodusajakirja sõnumitoimetaja Toomas Jyriado.
Kordus kl 21.30.

22.04. kl 07.45 ETVs: Ajakompass (Kanada, 2009).
Vaadates Rooma impeeriumi kaarti, selgub, et neil õnnestus valitseda peaaegu kogu tuntud maailma. Kuid kas nende piiride taga polnudki kedagi? Kes elasid Euroopa mandri kesk- ja põhjaosas ning miks kartsid neid isegi roomlased? Tere tulemast salapäraste druiidide ja sõjakate viikingite maailma...

22.04. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

22.04. kl 22.35 ETV2: Lõunameri, 6/6, Habras paradiis (Inglismaa, 2009).
Lõunameri on suhteliselt hea tervise juures ja kalarikas, kuid habras paradiis. Mida on selle kaitseks ette võetud? Vaalade tulevik on esialgu turvaline, kuid hai- ja tuunipyyk jätkub ning ookeani ähvardavad muudki ohud.

23.04. kl 09.00 ETV2: Osoon (Eesti, 2009).
Suurtes okasmetsades elavad metsised ehk mõtused magavad talvel lumes, varakevadel aga kogunevad oma mängupaikadesse. Kuked ajavad saba lehvikusse pysti, sirutavad kaela välja ja hakkavad laulma. Laul koosneb rytmilisest kõhinast, sekka ihumist ja naksutamist. Metsisekuke laulu peale tulevad kohale kanad. Et seda võimast varakevadist looduselamust näha, peab mängukoht teada olema ja esimestel hommikutundidel end sisse seadma.
Saurused ehk hiidsisalikud elasid 200-65 miljonit aastat tagasi. Need eelajaloolised loomad pakuvad huvi paljudele filmilavastajatele. Ka meil Eestis on oma saurusekunstnik - Raul Lunia. Peale põhjalikku uurimistööd valmis esimene saurus pea 25 aastat tagasi, praeguseks on aga juba yle 100 saurusemudeli ja neid saab näha vaid näitustel. Eelajaloolisi saurusi tutvustab paleontoloog Ivar Puura.
Osoon käis otsimas kevademärke.
Kordus kl 16.35.

23.04. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Suurõ pilvõ.
Oma katsetusi ja seadeid rahvamuusikast esitavad Celia Roose (laul, lõõts, torupill, norra vile), Tuule Kann (laul, kannel, parmupill), Robert Jyrjendal (kitarr, ektara, live-elektroonika) ja Arvo Urb (trumm, heliseadmine).

23.04. kl 14.00 Kuku raadios: Ilmaparandaja.

23.04. kl 18.35 ETVs: Mida emased tahavad ja isased teevad, 2/2 (USA, 2008).
Sugupoolte vahelised suhted loomariigis. Kui looduslik valik kitsamas mõttes soosib isasloomi, kel on paremad oskused ja võimed ellu jääda, siis suguline valik keskendub sigimisedukusele ja loomad esitlevad võimalikele paarilistele just vastavaid omadusi. Ainulaadne käitumine ja erilised kohastumused määravad, kes kellega paari heidab ning kes sigitab järglasi, et nad tema geene edasi kannaksid. Tänu moodsale tehnikale ja tehnoloogiale nagu robootika, keemiline analyys, erikaamerad ning isegi arvutianimatsioon, teevad teadlased yha uusi avastusi sugulise käitumise kohta loomariigis. Loonafilm kõneleb kahest sugulise valiku vormist. Teine osa on pyhendatud sellele, mida isased teevad.

24.04. kl 08.35 ETV2: Osoon (Eesti, 2009).
Eestis vähemtuntud ja yks suursugusemaid metsatundra ning taigavööndi järvede elanikke on laululuik. Tema tunneb ära pika kaela ja kollase noka järgi. Skandinaavias pesitseb ta mägiveekogudel. Meile saabub ta urbekuus - kevadisel läbirändel peatub kuni lehekuu teise pooleni ja sygisel sygiskuu lõpust kooljakuuni. Hästi tuntakse meil kyhmnokk-luike, keda võib kohata peale loodusmaastike ka asulates ja linnades. Suuruselt on ta laululuigega enam-vähem võrdne.
Arusaam metsast kui kiirest tuluallikast on taandumas. Metsaomanikud otsivad yha enam metsa erinevaid looduslähedasi kasutusviise.
Põhja-Eesti pangalt laskuvatel jõgedel, ojadel ja kraavidel on kokku loetud 34 juga ning joakest. Kust võtavad joad selle vee, mida nad nii ohtralt kukutavad? Kas ja kuidas joad omavahel seotud on?
Kordus kl 16.30.

24.04. kl 10.00 ETV2: Kas magnetpoolus nihkub? (Kanada, 2010).
Paleomagnetism on meile õpetanud, et magnetpoolus vahetab korrapäraselt kohta, nihkudes põhjast lõunasse ja vastupidi iga 250 000 aasta tagant. Ent nyyd on viimasest nihkest möödunud juba 780 000 aastat. Kui see juhtub, oleksid sel kogu maisele elule hukatuslikud tagajärjed. Miks Maa magnetpoolus nihkub ja kas on oodata kõige hullemat? Geoloogid Larry Newitt ja Jean-Jacques Orgeval asuvad sellele kysimusele vastust otsima Prantsusmaal, Kanadas ja Taanis, kohtudes paljude erinevate teadusharude teadlastega. Filmi juhatab sisse Tartu ylikooli geoloogiaosakonna teadur Ulla Preeden. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

24.04. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat.
Kordus kl 23.05.

24.04. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Trallikud.
Mängivad: Eveli Ämarik karmoðkal, Gloria Kadarbik viiulil, Ruti Kirikmäe ja Daniel Kytt seto kanneldel ning Sander Hydsi löökpillidel.