[text]
Täna on

t_ebavere.gifLaupäeval Kuku raadio saates Tegelikkuse KesKus tauniti tugevalt Eesti hiite ja pyhapaikade lagastamist ning lageraiet. Ajendiks oli Maardu hiie äsjane raiumine.

"Meid kõiki huvitab, kes oli see kahjur, kelle allkiri raieloale sattus ja me uurime selle välja", ytles saatejuht ja Riigikogu liige Juku-Kalle Raid. "Meie looduslike pyhapaikade põhiprobleem ongi selles, et nad ei kuulu konkreetse kaitseseaduse alla, vaid kord on looduskaitse, siis muinsuskaitse alla kuuluvad objektid. See võimaldab nii-öelda kahe tooli vahel istumist, olukorda, mis on piisavalt segane, et mentaalsed pätid toimetada saaks ning teatud tingimustel – ma usun, et see on korralik altkäemaks – raielubasid välja kirjutada". "Igal juhul on see, mis Maardus toimus kõige tõupuhtam sigadus", lisas Raid.

Riigikogu Keskkonnakomisjoni esimees Tõnis Lukas ytles, et Eesti riigi ainus ylesanne ei tohiks olla eelarve tasakaalus hoidmine, vaid vaimselt oluliste väärtuste kaitsmine. "See on hämmastav, et sellised asjad nagu hiite raiumine lihtsalt ja rahulikult toimuda saavad", märkis Lukas.

Maavalla koja kirjutaja Andres Heinapuu ytles, et Eestis on 2500 looduslikku pyhapaika. "Aga nende arv väheneb pidevalt", lisas Heinapuu.

Tarmo Mutso Eesti Arengu Sihtasutusest, kes veab "Puhka Eestis" kampaaniat uskus, et tänane olukord on paljuski vähese selgitustöö tulemus. "Kohad, kus on ajaloole viitav tahvel, on palju vähem rikkumisi", ytles Mutso, "ja on täiesti selge, et sellistes paikades on lageraie okorraldamine tunduvalt raskem".
 
Muusik Mart Johanson, kes on pikalt seotud Rebala muinsuskaitsealaga märkis, et hoolimatu suhtumine loodusesse ja looduslikesse pyhapaikadesse on väga levinud. "Ma ei tea, milles asi, ent kui kunagi suudeti peatada fosforiidi kaevandamine, siis tänast ylbust pole me peatada suutnud".

Juku-Kalle Raid kutsus EAS-i ja Maavalla koda yles koostööle kaardistamaks looduslikke pyhapaiku. "Teave, kus midagi asub, peaks olema laiemalt kättesaadav, sest see pärsib nahaale, kes on valmis igast asjast traktoriga yle sõitma", märkis Raid.

"Ylejärgmisel nädalal, kui Riigikogu kokku tuleb, teeme Tõnisega kindlasti hiite ja pyhapaikade toetusryhma – ja just seepärast, et altkäemaksu eest vandaale ohjeldada. Piisava teadvustamise korral võib seda vähemalt ebamugavamaks teha", ytles Raid. "Kodanikualgatuse korras on võimalik pättidel silma peal hoida, tegu peaks olema loodusnaabrivalvega".

Kuku raadios tuleb saade järelesitusele 26.04. kl 21.15

Igal ajal saab saadet ka võrgus kuulata

Samal teemal Eesti Ekspressis

Kuva: Keskkonnaameti heakskiidul on Natura2000 alal ning maastikukaitseala sihtkaitsevööndis asuval Ebavere mäel ehitatud suusaradu ning elektriliine.