[text]
Täna on

02.05. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Põhjaranniku jugadel avaneb kevadel suurveeaegu võimas vaatepilt. Eesti kõrgeimast, Valaste joast pahiseb vesi alla 31-34 meetri kõrguselt. Teised põhjaranniku joad ei ole nii kõrged, aga seal saab vetemöllu nautida astangutel. Joad on seotud pärimuslugude ja uskumustega. Põhjaranniku jugasid käisid imetlemas Marko Kaldur ja Kristjan Kaljund.
Mis on pärandkultuuri objektid? Kuidas neid säilitada ka tulevastele põlvedele? Seda uuris Sven Paulus. Lood seob saateks Vladislav Korþets

03.05. kl 00.05 ETV2: Siiditeel (Eesti, 2008).
Pakistanis on piirkondi, kus sind lausa sunnitakse endale kylla tulema. Sealsamas mõned kilomeetrid eemal, kus tegutseb Taliban, on keelatud ilma relvastatud saatjata liikuda. Karmid reeglid suhtluses naistega sunnivad Pakistani mehi leidlikkusele. Näiteks punane habe tähendab - otsin naist.
Siiditeel käivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

03.05. kl 00.30 ETV2: Suurte kasside päevik. Tamu lugu (Inglismaa, 2007).
Nelja lõvikutsika ema Tamu on karjast välja visatud ja peab oma peret yksi kasvatama. Masai Mara on yksikule lõvile ohtlik paik. Kui Tamu pärast võõra isalõvi minemakihutamist poegade juurde tagasi jõuab, leiab ta eest ainult kaks kutsikat. Tal tuleb teha raske otsus: kas jääda kahe poja juurde või jätta nad yksi ja minna teisi otsima. See on liigutav lugu lõviema olelusvõitlusest.

03.05. kl 08.35 ETV2: Siiditeel.

03.05. kl 13.45 ETVs: Osoon.

03.05. kl 17.05 Vikerraadios: Võrukeelsed uudised.

03.05. kl 21.55 ETV2: Ylerahvastatud maailm (Inglismaa, 2009).
Järgmise nelja aastakymne vältel võib maakera rahvastik yletada 9 miljardi inimese piiri. Kui päevas synnib 400 000 inimest juurde, siis kui palju suudab meie sinine planeet neid mahutada ja ära toita, kysib tuntud loodusetundja ning saatejuht sir David Attenborough, kelle enda eluajal on maakera elanikkond kahekordistunud. Teel Mehhikost Hispaaniasse ja Hiinast Rwandasse arutlevad ökoloogid, demograafid, talupojad, insenerid ning pereplaneerijad keeruliste probleemide yle, mis tulenevad rahvastiku pidevast kasvust, ja kahanevate loodusvarade mõjust meile kõigile.
Filmi juhatab sisse Tartu ylikooli inimgeograafia professor Rein Ahas. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

04.05. kl 18.25 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja ilves.
Igikestvast talvest on kuttidel korralik siiber. Nii otsustavadki nad pakkida seljakotid ja minna Amazonase vihmametsadesse seiklema. Õnneks saab Suur Tark Õde reisusellid lennujaama juurest kätte. Suur Seiklus siiski olemata ei jää, ees ootab Eestimaa Suur Vesi, Soomaa! Kassid (ja ilves on ju kaslane!) vett ei armasta, aga Soomaal on ilveseid palju. Kuidas nad seal tõusva vee tingimustes elavad? Kas neil on kummipaat, et yhest kohast teise liikuda või peavad vaesekesed suurvee taandumiseni puu otsas passima ja nälgima? Selle kohta teab täpsemalt poiste seekordne teejuht, ilveseuurija Raido Kont.

04.05. kl 22.30 ETVs: Itelmeeni lood (Eesti, 2010).
Filmi tegevus toimub Venemaa Kaug-Idas asuval Kamtðatka poolsaarel ja räägib kahest itelmeeni kytist, kes võtavad ette pika reisi, et taaselustada iidne jahipidamise viis. Yhtlasi on see lugu yhe hääbuva rahva nukrast saatusest ja sellest, kui tähtis on inimese jaoks pääseda tagasi oma päritolu lätete juurde. Autor Liivo Niglas.

05.05. kl 08.00 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja ilves.

05.05. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

05.05. kl 12.30 ETVs: Itelmeeni lood (Eesti, 2010).

05.05. kl 21.30 ETV2: Igavene haud  (Soome, 2010).
Igal aastal tekib kogu maailma tuumajaamades tohutult radioaktiivseid jäätmeid, mis ajutiselt ladustatakse. Need kätkevad endas väga suurt ohtu. Soomes raiutakse kaljusse esimest alalist tuumajäätmete hoiukohta. Suur maa-aluste käikude rägastik peab vastu pidama 100 000 aastat, sest nii kaua on tuumajäätmed ohtlikud. Kui hoiukoht täis saab, suletakse see igaveseks. Vähemalt nii me loodame, aga kuidas seda tagada? Kuidas hoiatada järeltulevaid põlvesid, et me jätsime endast maha tapvad jäätmed? Mis siis, kui nad arvavad, et on leidnud meie aja pyramiidid, salapärased matmispaigad, peidetud aarde? Millistest keeltest ja märkidest nad aru saaksid? Ja kui saavadki aru, kas nad siis täidavad meie juhiseid?

06.05. kl 13.35 ETVs: Neli aastaaega kahes botaanikaaias  (Eesti, 1986).
Taimed on yhed väga erilised olevused. Nad elavad ja nad tunnevad. Tuul lehtedes nõustub minuga,” sõnab Fred Jüssi sissejuhatuseks. Autor Vallo Kepp.

06.05. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

06.05. kl 22.05 ETV2: Tursa pärast  (Rootsi, 2009).
Levivad kuuldused, et tursk on Balti meres tagasi. Kas see vastab tõele? Kalurite, teadlaste ja poliitikute yhise syy tõttu on tursk Balti merest kadumas, kuigi muutunud keskkonnatingimused soodustavad turskade siinset sigimist. Euroopa Liit kinnitab, et pyyab seda kalaliiki päästa, samas sunnivad nende määrused surnud kala tonnide viisi vette tagasi viskama. Pyygikvootide kehtestamine ja vähendamine tähendab nii mõnelegi kalurile sõna otseses mõttes surmaotsust. Noor andekas Rootsi yliõpilane Lo Persson osaleb ulatusliku uurimuse koostamises tursa tegeliku väljapyygi kohta, kuid ametnikud ei soovi selle töö tulemusi arvesse võtta.

07.05. kl 09.05 ETV2: Osoon (Eesti, 2010).
Eestimaa metsade yks võõramaisemaid loomi - punahirv - on meile inimese poolt sisse toodud liik, kuid halvamaigulist võõrliigi kuma tema ymber ei ole. Hirvepulli möirgamine sygisöös on hundi ulgumise kõrval yks võimsamaid loodushääli.
Antropoloog Liivo Niglas käis Kamtðatkal filmimas sooblijahti. Miks põliselanike iidne jahitrava on kadumas? Kuhu on kadunud sooblid?
30 aastat tagasi toimus Taanis võimas taastuvjõu läbimurre. Jõu säästmisele mõeldakse terviklikult, kasutusel on tuulejõud, päikesepaneelid ja prygipõletusjaamad.
Kordus kl 16.35.

07.05. kl 14.00 Kuku raadios: Ilmaparandaja.

07.05. kl 14.45 ETVs: Mängime veel!
Film ”Kootud kolme lõngaga” on pärit aastast 1971. Filmi tutvustus ytleb: Nagu on meie keelel praegu, nii on ka meie rahval olnud mitu minevikku: lihtminevik, täisminevik, enneminevik. Ja kõik see, mis oli, on olnud või oli olnud, on tihedasti seotud sellega, mis saab olema. Fennougristide konverents FU-70 tähendas eestlastele suurimat teadlastefoorumit meie maal. Tegijate hulgas on näha ka Ruth Karemäed.

07.05. kl 15.30 ETV2: Igavene haud  (Soome, 2010).

07.05. kl 17.50 ETVs: Yks tegu - paaditegu (Eesti, 2009).
Kõige tähtsam paadi ja tema ehitamise juures on lõhn. Seda kiputakse tänapäeval ära unustama. Õnneks pole tehnika võidukäik vanu väärtusi siiski päris välja suretanud. Yks tõeline, elus lootsik on see, mis lõhnab puu ja tõrva, yhel ajal nii armastuse kui surma järele. Saate jutu kirjutas Ruitlase Olavi.

07.05. kl 18.45 ETVs: Suur jõgi, 1/2: Retk Leena lättele (Eesti, 2011).
Filmide Middendorffi jälgedes” ja Muskusveise tagasitulek” tegijad esitlevad uut filmi Siberi loonast. Sedakorda tehti retked jõehiiglase Leena lättele ja suubumiskohta. Leena lõikab Euraasia mandri põhja-lõuna suunal 4000 kilomeetri ulatuses pooleks ja suubub Sahha poolsaarel Põhja-Jäämerre. Filmimehed Vasili Sarana ja Riho Västrik seiklevad taigas, tundras ning mägedes, et avastada yrgloona kylgetõmbe saladusi. Film Suur jõgi koosneb kahest osast - Retk Leena lättele ja Delta. Leena jõgi, mis voolab risti läbi Venemaa, on tõeline elu allikas kõigile, kes elavad tema kallastel. Keskjooksul on Leena kohati kuni 30 kilomeetri laiune, enne suubumist Põhja-Jäämerre aga hargneb 150 kilomeetrise läbimõõduga deltaks. Kuid see hiiglane algab nagu iga teine jõgigi nirena Baikali aheliku veerult. Esimesed kilomeetrid voolab jõgi läbi inimasustuseta taiga, mida peetakse pruunkaru kuningriigiks.

08.05. kl 09.05 ETV2: Osoon  (Eesti, 2010).
Soomaal kestab viies aastaaeg ja kõrgvesi meelitab kohale tuhandeid huvilisi. Aastaid aitab loonasõpradel Soomaad avastada kohalik turismiarendaja Aivar Ruukel. Millised on Aivari enda võimsamad elamused Soomaa loodusest ja suurveest? Mis teeb Soomaast erilise paiga?
Taanlased on tuntud tuulejõu kasutajad maailmas. Pole ka ime, sest riigi pindalast vaid 10% on kaetud metsaga ja tuul saab takistamatult puhuda. Praegu uuritakse, kuidas tuulejõudu säilitada ja yhe võimalusena nähakse elektril töötavaid autosid.
Kordus kl 16.30.

08.05. kl 10.00 ETV2: Thomas Malthus ja viimane söömaaeg  (2009).
Maakeral heidab miljard inimest igal õhtul tyhja kõhuga magama - inimkonda ähvardab ylemaailmne toidukriis. Film näitab toitumisharjumuste, energia- ja finantskriisi, kliimamuutuste ning yleilmastumise keerukat vastastikust mõju ja annab sõna maailma suurimatele spetsialistidele, kes otsivad lahendusi, kuidas paratamatuna tunduvast toidupuudusest väljapääsu leida.

08.05. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Pygmeede juures. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

08.05. kl 14.30 ETVs: Suur jõgi, 1/2: Retk Leena lättele (Eesti, 2011).