[text]
Täna on

09.05. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Kevadine linnuvada metsades ja parkides tekitab kysimuse, miks nad laulavad. Kas laulu eesmärgiks on yksnes kaaslaste tähelepanu võitmine või saab lindude puhul rääkida ka taidest ja ilumeelest? Kas muusika võiks olla võluvõtmeks linnulaulu mõistmisel ja lindudega suhtlemisel? Kristjan Kaljund käis vastuseid otsimas Rachele Malavasi ja David Rothenbergi käest. Saatejuht Vladislav Korþets.

10.05. kl 00.00 ETV2: Siiditeel (Eesti, 2008).
Kaðmiiris ootab meid ees ujuv palee, mille antiiksed vaibad paitavad teeliste väsinud jalgu. Siin saame ka oma esimesed vajalikud õpetussõnad vaipadest, mis olid Siiditee yheks kaubaks. Siinsetel turgudel on myygil ka rubiinid ja safiirid. Ootamatult aga ristuvad meie teed salakaubavedajatega… Siiditeel käivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

10.05. kl 08.00 ETV2: Siiditeel (Eesti, 2008).

10.05. kl 14.30 ETVs: Osoon, kordus.

10.05. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

12.05. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

13.05. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

14.05. kl 09.00 ETV2: Osoon (Eesti, 2009).
Meil haruldane talikylaline, habekakk, on suur kakuline, kes jääb suuruselt alla vaid kassikakule. Ta eelistab soiseid alasid ja rabasaartel kasvavaid kuusikuid. Röövlinnuna on tema saakloomadeks tõenäoliselt tedred, metsised ja laanepyyd.
Erialalt zooparasitoloog ja zoosemiootik Aleksei Turovski pikalt tutvustamist ei vaja. Ta on kirjutanud raamatuid loomadest ja neid oma kuvadega ilmestanud. Turovski ise end kirjanikuks ega taiduriks ei pea, vaid ytleb, et ta on kirjutav ja joonistav zooloog ning leiab, et iga zooloog peaks oskama joonistada - kuidas sa muidu anatoomiast aru saad. Aleksei suurimaks harrastuseks on aga kivistised ja neid me Pakri poolsaarele otsima lähemegi. Varbola maalinn, mis on tuntud ka Jaanilinnana, oli Baltimaade võimsaim muinaslinnus, mida mainiti kahel korral ka Läti Henriku kroonikas. Linnus rajati juba 11.-12. sajandil ja tema kohta öeldakse uhkusega, et keegi pole suutnud seda linnust vallutada. Raplamaal asub ka muistse Harjumaa kõige lõunapoolsem Kalevipoja sängi-laadi linnamägi - Keava linnamägi.
Kordus kl 16.30.

14.05. kl 14.00 Kuku raadios: ilmaparandaja.

14.05. kl 18.45 ETVs: Suur jõgi, 2/2 (Eesti, 2011).
Filmimeeste paar Vasili Sarana ja Riho Västrik jätkavad Leena jõe avastamist” selle deltas. Tegemist on hariva filmiga, milles minategelased aegajalt ise ekraanile ilmuvad. Leena lõikab Euraasia mandri põhja-lõuna suunal 4000 kilomeetri ulatuses pooleks ja suubub Sahha poolsaarel Põhja-Jäämerre 150-harulise võrgustikuna, mis oma pindalalt on Eestist pisut väiksem. Tuhanded saared selles deltas pakuvad turvalisi pesitsusvõimalusi miljonitele lindudele, kes ei pea järelkasvu toomise nimel paljuks rännakut siia maailma äärele”. Igikelts, tundra, jõgi ja meri moodustavad ainulaadse yhenduse, mis sobib elupaigaks mitmele haruldusele, keda inimesed tunnevadki peamiselt filmide vahendusel.

15.05. kl 09.00 ETV2: Osoon (Eesti, 2009).
Pool sajandit tagasi oli händkakk meie metsade haruldane kylaline ja seda ida poolt tulnud lindu kutsuti uurali kakuks. Mõne aastatkymnega sai haruldasest kylalisest meie metsade kõige tavalisem kakuline ja uurali kakust händkakk.
Laulja Ivo Linna on tuntud ka mälumänguri ja saatejuhina, kuid Osooni huvitab hoopis Ivo loodusemehena. Oleme tal kylas Muhumaal.
Eestis on hulk metsa aastakymneid kasutusest väljas olnud. Mis saab peremeheta metsast? Kas Eesti mets toob vabariigi raskustest välja?

15.05. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Kongo inimahvid. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

15.05. kl 16.35 ETVs: Osoon.
Kevadine linnuvada metsades ja parkides tekitab kysimuse, miks nad laulavad. Kas laulu eesmärgiks on yksnes kaaslaste tähelepanu võitmine või saab lindude puhul rääkida ka taidest ja ilumeelest? Kas muusika võiks olla võluvõtmeks linnulaulu mõistmisel ja lindudega suhtlemisel? Kristjan Kaljund käis vastuseid otsimas Rachele Malavasi ja David Rothenbergi käest. Saatejuht Vladislav Korþets.

15.05. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Viis - Eesti tantsud.
Ansambel Viis mängib traditsioonilist tantsumuusikat, selle liikmed esinedes alati ka tantsivad, muusikat teevad Marju Varblane viiulil, Meel ja Toomas Valk karmoðkadel, Leanne Barbo torupillil ja kandlel (ERR salvestis 2007).