[text]
Täna on

23.05. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Kui rohukonnad on kudemise lõpetanud, alustavad pulmi nende suguvennad rabakonnad. Sigimisajal võib isane rabakonn värvuda eresiniseks, ikka selleks, et emaste ees uhkem välja näha ja silma paista. Rabakonnad on pulmamängu ajal väga pelglikud. Loodusemees Remek Meelel jätkus kannatust konnaelu jäädvustamiseks.
Kui vaadata kopra langetatud puid, siis tekib paratamatult kysimus, millised need hambad kyll olema peavad, mis nii jämedate puudega hakkama saavad. Kopra askeldusi jõekaldal on võimalik õhtuhämaruses jälgida, kui lasta paadil vaikselt veel loksuda. Kopra tegutsemist vaatas Kristjan Kaljund.
Lood seob saateks Vladislav Korþets.

23.05. kl 23.05 ETV2: Siiditeel (Eesti, 2008).
Nagu Saudi Araabia vahhabiidid, nii kuuluvad ka Iraani ðiiidid muslimite alalhoidlikuma ja põhimõttekindlama poole hulka. Reeglite vastu eksimistele järgnevad rängad karistused: avalik ihunuhtlus, vangistus, surmanuhtlus. Kuid vaatamata sellele elavad Iraanis kõige sõbralikumad ja kylalislahkemad inimesed.
Siiditeel käivad Tiina Jokinen ja Peeter Vähi.

23.05. kl 23.30 ETV2: Me jääme Maa peale (Prantsusmaa, 2009).
Linnastumine, liikide väljasuremine, loodusvarade ammendumine ja ilmastiku soojenemine tekitavad kõik põhjendatud muret. Film jälgib Maa olukorda, tema ilu ja valu, looduse ilu ning inimese pyydu teda taltsutada. Filmis esinevad kuulus keskkonnamõtleja James Lovelock, filosoof Edgar Morin ja Nobeli preemia laureaadid Mihhail Gorbat?ov ning Wangari Maathai.

24.05. kl 08.30 ETV2: Siiditeel (Eesti, 2008).

24.05. kl 13.15 ETVs: Kaali saladus (Eesti, 2003).
Mõne tuhande aasta eest kukkus Saaremaale suur meteoriit, mis oli taevas tykkideks lagunenud ja maapinnaga kokkupõrkel tekitasid tykid Kaali kraatrivälja. Teadlased pyyavad kindlaks teha meteoriidi täpset kukkumisaega. Erinevad meetodid annavad kraatrite vanuseks 7000-2400 aastat. Yhes pole aga kahtlust: viimane märkimisväärse suurusega meteoriidi langemine Euroopa aladel leidis aset Saaremaal. Mitmete teadlaste arvates vapustas meteoriidi kukkumine Läänemere-äärseid rahvaid. Viiteid sellele syndmusele võib leida vanades pärimustes. Neli sajandit eKr kirjeldas vanakreeka meresõitja Pytheas kaugel põhjas asuvat saart Ultima Thule, kus barbarid näitasid talle kätte koha, kus Päike heidab magama.”Kaali saladuses” saavad sõna erinevate erialade teadlased, kes arutlevad selle yle, millal meteoriit Maale langes, kuivõrd see mõjutas elma syndmusele vahetult järgnenud ajajärgul ja kas neid mõjusid võib leida ka tänapäeval.

24.05. kl 14.05 ETVs: Osoon.

24.05. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

24.05. kl 22.25 ETV2: Pudelivesi (USA, 2009).
Kas puhas joogivesi on inimese põhiõigus või kaup, mida saab myya ja osta? Päevakohane ja vaimustav film salakavalast tööstusharust, mis pyyab erastada ning myya loodusvara, mis peaks olema meie kõigi yhine omand – meie vett. Kuid see on ka film inimestest, kes on õigusest veele ilma jäetud ja kelle ainus väljapääs on pudelivesi. Filmi juhatab sisse Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi veemajandusosakonna dotsent Mait Kriipsalu. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

25.05. kl 18.25 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja lendorav.
Otto ja Eik mängivad kaksikute ning Johannaga lendamise mängu: ”Kes lendab?” ”Orav lendab!” Väikesed poisid ytlevad, et orav kyll ei lenda! Vaidluse lahendamiseks lähevad lapsed Udriku metsa, kus selgub, et orav võib lennata kyll, kui ta on lendorav! Mis loom see lendorav on ja kuidas ta paksus metsas hakkama saab? Teejuhiks on seekord eesti tuntuim lendoravatundja, loomauurija Uudo Timm.

26.05. kl 07.55 ETV2: Looduselust: Otto, Eik ja lendorav.

26.05. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

27.05. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

27.05. kl 21.55 ETV2: Tamm nr 419 (USA, 2006).
Los Angelesi lähedale rajatava uue elurajooni juurde viiva tee ehitusele jääb ette 400 aasta vanune tamm. Arendaja tahab puu maha saagida, kuid ymbruskonna rahvas on otsustavalt vastu. Meeleavaldajate eesotsas on John Quigley, kes veedab 71 päeva tamme okstel elades. Robert Harding Pittman maalib haarava pildi sellest, kuidas meeleavalduse laine kasvab, kuidas tamme kaitseks astuvad välja mitmed rahvusryhmad ja kuidas telekanalid annavad edasi folklaulja Fred Starneri laule hiigeltamme kaitseks. Tõsine vastasseis kaupmeheliku ja aatelise maailmavaate vahel lõpeb vana tamme kasuks ning sellest omapärasest lahendusest on palju õppida nii ametnikel kui arendajatel yle kogu maailma.

28.05. kl 09.35 ETV2: Osoon (Eesti, 2010).
Valgamaal Kaara talus avati tuntud metsandustegelase ja looduskaitsja Heino Tedre mälestuskivi. Milline on Tedre elutöö tähendus ja tähtsus tänapäeval?
Rapla maakonna idaosas Kõrvemaa piiril asub suurtest teedest eemal omapärase ilmega Loosalu soostik. Loosalu järv on aga Eesti suurim rabaveekogu.
Silma õpikoda korraldab sellest kevadest lastele loodushariduslikke õppepäevi.

28.05. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Vana Võromaa hely.
Kõrvipalu loometalu koostöös Võro Seltsiga on koostanud valiku Võrumaa erinevate rahvamuusikute loomingust.
Tegijad on Aapo Ilves, Püürhäll, Sannalise', Winny Puhh, Ummamuudu, Tuule Kann ja paljud teised.
Saatesse tuleb kylla loometalu perenaine Kadri G Laube.

28.05. kl 14.00 kuku raadios: Ilmaparandaja.

28.05. kl 15.10 ETV2: Toru (2010).
Suured ettevõtted saavad harilikult oma tahtmise. Kui naftahiid Shell avastab Iirimaa lääneranniku lähedal meres rikkalikud maagaasi varud, asub ettevõte kiiresti tegutsema. Kavas on ehitada hiiglasuur torujuhe, et viia gaasi läbi Rossporti linna sisemaale töötlemistehasesse. Paraku ei kysi keegi luba Rossporti elanikelt, kes pelgavad plahvatusi ja keskkonnaohte. Kohalike põllumeeste ja kalurite õigused satuvad vastuollu yhe maailma võimsama naftakompanii huvidega. Auhinnatud filmis räägib reþissöör Risteard Ó Domhnaill Iiri farmerite ja kalurite sõjast Shelli vastu. Kohalike elanike jaoks ei ole torujuhe jõukuse märk, vaid oht nende eluviisile. Rahuliku piirkonna elu pööratakse pahupidi, kui kohale kutsutakse suur hulk politseinikke. Siis saabub maailma suurim torupaigalduslaev Solitaire ja riik käivitab suure turvaoperatsiooni tagamaks, et torujuhtme paigaldamine sujuks häirimatult. Kui tundub, et kogu lootus on kadunud, võtavad syndmused tõsise pöörde...

28.05. kl 18.40 ETVs: Konnad. Peenike roheline joon (USA, 2009).
Konnadest, kes elavad maakeral juba yle 250 miljoni aasta, on arenenud imepärased ja mitmekesised loomad. Nyyd, pärast dinosauruste ajastut, ähvardab neid hulgaline väljasuremine. Nii meie koduaedades kui ka kõikjal yle maailma syveneb keskkonnahäving. Seal, kus kunagi kõlasid võimsad konnakoorid, võib nyyd kuulda vaid vaikust. Elukooslused hävivad ja tähtsad ravimid kaovad. Peasyydlaseks peetakse seenhaigust kytriomykoosi, millele seni ei oska keegi piiri panna. Konnade elu päästmiseks on Kesk-Panama bioloogid nad metsast ära viinud. Praegu elab nende varjupaigas 58 konnaliiki, kelle seas võib leida maailma haruldasemaid. Samas vaid paari tunni tee kaugusel Panama kanalist asub väike Burbayari mets, kus konnad elavad täie tervise juures, nagu nad on elanud miljoneid aastaid. Ent kui kaua veel?

29.05. kl 09.35 ETV2: Osoon (Eesti, 2010).
Veematk on looduselamuse ja põnevuse tore kooslus. Mida tuleks kanuumatkal silmas pidada, et sellest kujuneks tõeline elamus?
14. põimukuud 1910. aastal sõlmiti Riia Loodusuurijate Seltsi ja Kihelkonna kirikumõisa vahel rendileping, mille alusel Vaika saared läksid kuueks aastaks Riia Loodusuurijate Seltsi käsutusse ja saared kuulutati looduskaitsereservaadiks.
Milline erinevus on kodu- ja välismaise köögivilja vahel? Mis teeb kodumaise tomati mitmekordselt kallimaks Hollandist või Hispaaniast sisse toodud tomatist? Milline on tarbija eelistus?
Kordus kl 16.30.

29.05. kl 10.00 ETV2: Mesilaste kadumine (USA, 2009).
Meie eluterviku ja toiduvaru yks alustalasid, mesilased, on kogu Maal salapärasel kombel kadumas. Nad lihtsalt haihtuvad oma tarudest ja keegi ei oska öelda, miks. Kas syydi on taimemyrgid või suurpõllumajandus? Ka pärast aastaid uurimist pole sellele mõistatusele ammendavat vastust leitud. Kuid nad kaovad ja see on märk, et meie suhetes loodusega on taas midagi valesti.
Filmi juhatab sisse Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi taimekaitseosakonna juhataja, professor Marika Mänd. Teda kysitleb Aivi Parijõgi.

29.05. kl 13.40 ETVs: Konnad. Peenike roheline joon (USA, 2009).

29.05. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Rändame Rwandas. Hendrik Relve.
Kordus kl 23.05.

29.05. kl 14.30 ETVs: Osoon, kordus.
Kui rohukonnad on kudemise lõpetanud, alustavad pulmi nende suguvennad rabakonnad. Sigimisajal võib isane rabakonn värvuda eresiniseks, ikka selleks, et emaste ees uhkem välja näha ja silma paista. Rabakonnad on pulmamängu ajal väga pelglikud. Loodusemees Remek Meelel jätkus kannatust konnaelu jäädvustamiseks.
Kui vaadata kopra langetatud puid, siis tekib paratamatult kysimus, millised need hambad kyll olema peavad, mis nii jämedate puudega hakkama saavad. Kopra askeldusi jõekaldal on võimalik õhtuhämaruses jälgida, kui lasta paadil vaikselt veel loksuda. Kopra tegutsemist vaatas Kristjan Kaljund.
Lood seob saateks Vladislav Korþets.

29.05. kl 19.45 ETV2: Vee teekond (Kanada, 2009).
Ylistuslaul maailma suurimale mageveekogule - Suurele järvistule. Reþissöör Kevin McMahon jälgib vee teekonda Ylemjärvest Atlandi ookeanini, pöörates tähelepanu vee ilule ja rääkides ohtudest, mis meid ähvardavad, kui võtame seda endastmõistetavana. Tööstusmyrgid, heitveed, tulnukliigid, kliima muutumine - kõik see on viinud järvede tervise halvenemiseni. Inimestel tuleb tegutseda, enne kui on hilja.

29.05. kl 22.05 ETV2: Rein Marana loonafilm: Inimene ja loodus (Eesti, 1975).
Film-mõtisklus inimese ja looduse tegelikest ning mõttelistest seostest, looduskaitse muredest ja väljavaadetest.

29.05. kl 22.35 ETV2: Plastikplaneet (Austria, 2009).
Werner Boote isikupärane nägemus huvitavast ja vastuolulisest ollusest, plastmassist, mis on tunginud meie igapäevaelu kõigisse valdkondadesse. Reþissöör viib meid maailmareisile ja näitab, kuidas plastist on saanud oht nii keskkonnale kui ka inimeste tervisele.