[text]
Täna on

t_suitsusaun_1.gifEsimene avatud suitsusauna päev toimus 9. mahlakuud, kui kuumaks köeti Põlva Talurahvamuuseumi suitsusaun. Juulikuu kahel viimasel laupäeval võtsid huvilisi vastu Haanjamaa talude saunad. Kes polnud varem suitsusaunas käinud, said saunakuumust ise järele proovida ja teha tutvust saunakommetega.

Põimukuu viimasel laupäeval, 27.08. on suitsusaunad taas kylalistele avatud igas vana Võrumaa kihelkonnas. Saunalisi ootavad taluperede saunad, mida köetakse oma perele või mitme pere peale.

Suitsusaunast saab siis õiget aimu, kui näed, kuidas sauna köetakse. Saunalised on peredesse oodatud aegsasti, vähemalt lõunapaiku, sest siis on õige aeg saun kytte panna. Sauna kytmise ajal, mis kestab õige mitu tundi, saab koos pererahvaga talgukorras mõnd tarvilist tööd teha ja vahepeal vaadata, kuidas käib suitsusauna kytmine ning milliseid nippe ja teadmisi on vaja, et saun hästi köetud saaks. Saunas saab käia koos pererahvaga, kes kõneleb oma pere suitsusaunakommetest. Nagu pole olemas kaht täpselt yhesugust sauna, nõnda pole ka saunatavad igal pool täpselt yhesugused.

Sauna võib tulla kas yksi, perega või koos sõpradega, aga oma tulekust tuleb eelnevalt teada anda, et kõigile ikka saunakohti jaguks.

Kylalistele avatud saunad ja saunas käimine on mõeldud toimuma ilma rahaliselt arveldamata: peremees pakub sauna, saunalised teevad tänutäheks jõukohast tööd. Saunalistel palutakse oma toidukorv kaasa võtta, et pärast sauna yheskoos keha kinnitada. On meie kandi põline tava, et sauna kysijale ei keelata, kui saun köetud on. Ikka kutsutakse naabreid ja sõpru-sugulasi saunas käima. Tuletame seda kommet taas meelde koos teiste suitsusauna juurde kuuluvate teadmiste ning tavadega.

Ettevõtmise korraldavad suitsusauna koostöökogu ja Võro Selts VKKF.

Täpsem teave ja kirjapanek: Kadri G Laube, tel. 5117348, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Vaata, millised saunad ootavad kylalisi

Kuva: Karilatsi suitsusaun