[text]
Täna on

t_sygis.gifNeljapäeval, 29.09. on kasupäev, mis on tähtsamaid pyhi maarahva aastaringis. Karjalaskepäeva (23.04.) paarilisena on ta yheks nn postipäevaks, mil lõpeb suvine ja algab talvine majandusaasta pool. Kasupäev, laiemalt tuntud laenunimega mihklipäev, on sisult ka sygisene pööripyha. Nagu pööriajal ikka, ennustatakse talveilmasid ja inimsaatust. Sellest, kuidas kasupäeva peetakse, sõltub, kuidas inimese käsi talvel käib.

Saaremaa ajaleht Meie Maa on kirjutanud: "Nädalavahetusel peetakse mitmel pool maakonnas mihklipäeva laatasid, tõmmatakse joon alla suvistele tegemistele. See on küll suuresti sümboolne, kuna omaaegset kombestikku ja tavasid järgivad tänapäeval vähesed, kuid näitab siiski meie mälu sügavust ja traditsiooni visadust."

Annetuste ja vabatahtliku töö varal tegutsev Maavalla koda korraldab aga igal sygisel kasupäeva korjanduse, et koguda toetust esivanemate vaimse pärandi uurimiseks, hoidmiseks ja tutvustamiseks. Lisaks väärt ettevõtmiste toetamisele saab annetaja osaliseks selle põlise tähtpäeva hoidmises. Kasupäeva korjandus kestab selle kuu lõpuni.  http://www.maavald.ee/uudised.html?rubriik=93&id=4435&op=lugu


Pysiv ajamärk loonas ja elmas

Suvetööd on põhiliselt läbi ja ees ootavad talvised toimetused. Vanasõnagi ytleb, et karjalaskepäeval algab suvi ja kasupäeval tali. Kasupäeva on nimetatud isegi esimeseks jõulupyhaks.

Õhtud jõuavad varakult kätte ja paljastavad kirka tähetolmuga kaetud taevalaotuse. Öösel langenud kaste näeb sageli veel järgmist õhtut. Iga päevaga karvavõrra värvilisemaks muutuv mets ning maa seavad end puhkama.

Kasupäeva tuul, päike, sadu, puud, kylm, linnud ja kuuseis ennustavad eeloleva sygise, talve ja isegi kevade ilmasid ja saaki. Näiteks ennustab soe ja kuiv ilm sooja ja kuiva sygist. Kasupäevane vanakuu lubab lyhikest ja noorkuu pikka talve. Kasupäevane päikesepaiste tõotab, et tuleb pikk sygis ja kylm talv, talvel ei tule aga loomatoidust puudus ning järgmisel aastal kasvavad selged rukkid. Kasupäeva sadu lubab märga sygist, pehmet talve, rukkiorase mädanemist ning järgmiseks aastaks head heinasaaki.

Tartu kihelkonnas on kõneldud:
Jyripäev esimene suvepäevakene, mihklipäev esimene talvepäevakene. Sellepärast pannakse mihklipäeva laubast tuult tähele - kust ta siis on, säält saab ta enamiste kõik talv olema.


Suur pyha

Elad sa kylas või linnas, su toidu annab maa ja vesi. Kui pisut pyyda, on võimalik aduda koos vanarahvaga, et toit tähendab elu. Toit aga kasvab põllul, heina- ja karjamaal, metsas ja veekogudes. Sõnaga, elusas ja hingestatud loonas, mis on täidetud erinevate vägedega.

Kasupäevaks on kogutud toit järgmiseks seitsmeks kuuks ning seeme järgmiseks kylviks. Seega on aeg tänada põldu, nurme, metsa, tuult, vihma, päikest ning kasvujõudu andvat Pekot.

Kasupäev on suur pyha, on maarahvas mitut puhku rõhutanud. Peeti pere- ja kylapidusid, mille juurde varem kuulusid andide viimised ja palved. Nagu teistelgi pyhadel on aeg nyyd maha võetud. Eluruumid on hoolega koristatud. Kasupäeva laupäeval on saunas enese keha ja hinge haritud. Nyyd võib pyha tulla inimese ja ta koja peale.

Ettevalmistused kasupäevaks algavad tegelikult juba kevadel, kui valitakse välja must oinastall ja tõotatakse sygisel anniks tuua. Kui sellist võtta pole, kõlbab mõni teinegi loom. Näiteks lammas, põrsas või kana. Kasulaupäeval või kasupäeva hommikul saab see tapetud, keedetud või kypsetatud.

Värskest lihast tehakse sylti, suppi ja verikäkke. Kaetakse rikkalik toidulaud, kus on road kõikidest sygisandidest. Ning kasupäeva õhtuks peab kõik see söödud olema. Et eeloleval ajal oleks õnnistust, viiakse kasupäevaks tehtud roogadest ja õllest esimene osa talu ahikohta (ohvrikoht) või kyla hiide.


Taiad

Kes tahab, et talvel maja ymber lumehangi poleks ja soed eemale hoiaksid, käib kasupäeva öösel kolm korda päripäeva ymber maja ning veab enese järel ahjuroopi (Haljala). Kui aga kasupäeva hommikul kolm korda ymber maja joosta, seisab see talvel hästi soe (Pärnu). Kasupäeva õhtul vaatasid tydrukud, kas saavad järgmisel aastal mehele. Sokipaar või king visati ukse poole. Jäi tald ukse poole, sai mehele, oli säär ukse poole, siis pidi veel ootama (Võnnu). Kes aga tahab unes oma tulevast näha, peab voodisse kaeru puistama ja neile alasti magama heitma. Siis tuleb unes tulevane ja paneb su riidesse (Kanepi).


Udus liiguvad hinged

Sygiskuu alguses alanud hingedeaeg kestab jõuludeni. Kasupäevast alates peetakse hingedepäevi. Ilmad ongi juba vaiksed ja yle metsade ja väljade laotunud udus liiguvad meie lahkunud omaste hinged.

Kasupäev on mitmetähenduslik ja tähtis pyha, mille pidamine sõlmib sidemeid sinu, esivanemate ja loona vahel. Ära kasupäeva maha maga.

Kasupäeva pärimust