[text]
Täna on

t_hiiesaar.gifRahvusvahelise Looduskaitseliidu looduslike pyhapaikade haldamise juhendi tutvustamiseks mõeldud sarja järgmine teabepäev toimub teisipäeval 18.10. Pärnus. Osalema on oodatud pyhapaikade haldamisega tegelevad keskkonna-, muinsuskaitse- ning omavalitsusametnikud, keskkonnamõjude hindajad, samuti kylaliikumise edendajad ning pyhapaikade hoidjad.

KAVA

10.00 Sissejuhatus

10.05 Eesti pyhapaigad

10.45  Vaheaeg

11.00 Eesti pyhapaigad, piirkonna pyhapaikade omapärad, IUCNi juhendi suunised

12 - 13 lõuna

13.00 IUCNi juhendi rakendamine

13.45 Vaheaeg

14.00 - 15.00 IUCNi juhendi rakendamine, arutelu

Teabepäeva korraldavad Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regioon, Maavalla koda ning Tartu Ülikooli looduslike pyhapaikade keskus. Syndmust toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus ning Hiite Maja SA.

Teabepäev toimub Pärnus Roheline tn 64 Keskkonnaameti saalis.

OSALEMISEKS SAAB END KIRJA PANNA selle nädala lõpuni (kuni 16.10.) aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.. Kui peale registreerimist siiski selgub, et te ei saa teabepäeval osaleda, palume sellestki kindlasti teada anda.

Kohvipausid ja samuti teabepäev tervikuna on tasuta.

Teabepäeval tutvustatakse hiite, pyhade puude, allikate, kivide jt looduslike pyhapaikade haldamise põhimõtteid, mille on koostanud IUCN ehk Rahvusvaheline Looduskaitseliit. Põhjalikult tutvustatakse ka Eesti pyhapaikasid. Eesti Vabariik kiitis juhendi heaks 2008. aastal ning see on mõeldud eeskätt Keskkonnaameti, RKM, Keskkonnainspektsiooni, Keskkonnaministeeriumi, Muinsuskaitseameti ja omavalitsuste töötajatele. Laiemalt on juhend mõeldud kõigile, kes tegelevad looduslike pyhapaikadega ametialaselt või ka yhiskondlikus korras.

Juhendi kohaselt käsitletakse looduslikke pyhapaikasid põlisrahvaste looduskaitsealadena, kus tuleb ajaloolisi tavasid järgides kaitsta koos nii keskkonda kui ka võimalusi vaimse pärandi avaldumiseks. Juhendi kohaselt võib looduslikke pyhapaikasid leiduda ning neid tuleb ka pyhapaikadena tunnustada ja kaitsta igat liiki kaitsealadel.

Seni kehtinud kaitsekorralduse suhtes on oluline uuendus veel pyhapaikade eestkostjate tunnustamine ja arvestamine. Looduslike pyhapaikadega seotud põliste tavade järgijad ning nende hoidjad saavad juhendi kohaselt otsustava sõnaõiguse kõikides pyhapaikadega seotud kysimustes. Näiteks on vaja pyhapaikade kaitse kavandamiseks ja korraldamiseks, asukohtade avaldamiseks, turismi- jm arenduste heakskiitmiseks eestkostjate nõusolekut.

Sarja esimesed teabepäevad on toimunud Matsalus Penijõel 04.10., Tartus 06.10. ja Otepääl 13.10. ning neist võttis osa ligi sada inimest.

Järgmised teabepäevad toimuvad 25.10. Rakveres ja 01.11. Tallinnas. Lähem teave ja osalemiseks kirja panemine

Juhend võrgus

Kuva: Hiiesaar Pärnu jões Tori lähedal