[text]
Täna on

t_IseJaapan.gifNeljapäeval, 10.11. algusega kl 14 toimub Tartus Lossi 3 - 217 loeng Jaapani looduslikest pyhapaikadest. Tallinna ylikooli jaapani keele ja kultuuriloo lektor kirjutab loengu tutvustuseks:

"Budismi saabumine Jaapanisse avaldas tugevat mõju kohaliku rahvususundi arengule. Kuigi jaapanlased olid iidsetest aegadest au sees pidanud erinevaid hingeolendeid (kami), kellega suheldi tihti kummalise kujuga kivide, kõrgete puude või teiste silmatorkavate looduslike objektide vahendusel, polnud see usund veel võtnud selgepiirilise institutsiooni kuju. Alles mandrilt pärit võõras maailmavaade sundis jaapanlasi oma yrgse usundi põhialuseid korrastama ja nii syndis religioon, mida me tänapäeval tunneme shintô (jumalate tee) nime all. Loengus vaatame, kuidas kahe maailmavaate - budismi ja shintoismi - omavaheline suhe aitas rikastada jaapanlaste arusaamist loodusest ja looduslikest pyhapaikadest."

Alari Allik (synd. 1973) on lõpetanud Helsingi ylikooli magistrantuuri jaapani uuringute erialal ja töötab Tallinna ylikoolis jaapani keele ja kultuuriloo lektorina. Hetkel kirjutab ta Tallinna ylikoolis doktoritööd omaeluloolisusest varakeskaegsete budistlike erakkirjanike loomingus.

Loeng toimub Tartu ylikooli looduslike pyhapaikade valikaine raames. Kõik huvilised on teretulnud.

Kuva: Internet