[text]
Täna on

t_T6rmahiis.gifLaupäeval, 19.11. algusega kl 13 toimub Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis Vanemuise tn 42 Hiie väe pidulik tunnustamissyndmus. Autasustatakse kuvavõistluse Maavalla hiied 10224 võitjaid, tunnustatakse hiiesõbralike ettevõtmistega silma paistnud inimesi ja asutusi ning kuulutatakse välja aasta Hiie sõber.

Syndmuse kõige pidulikum hetk on aasta Hiie sõbra aunime saaja väljakuulutamine. Hiie sõber vöötatakse rahvariidevööga, talle antakse yle sepistatud kirves ning seto lauluema Õie Sarv tänab teda lauluga. Hiie sõbra kirves tähistab järjepidevust, julgust, tarkust ning osavust, mis aitavad pyhapaikasid kaitsta. Aunime saaja valitakse tänavu välja kuue kandidaadi seast.

Looduslike pyhapaikade jäädvustamiseks ning väärtustamiseks mõeldud ning neljandat korda toimuval kuvavõistlusel antakse lisaks yld- ja noorte peaauhinnale välja hulk eriauhindu. Näiteks saab auhinna parim pyha puu, kivi, veekogu, muinsuskaitsealuse pyhapaiga ning hiie valu jäädvustanud ylesvõte. Tänavu toetavad võistlust ka Haridus- ja Teadusministeerium ning Muinsuskaitseamet.

Pyhapaikade kaitsmisele ja väärtustamisele kaasa aidanud tegevuse eest saavad Maavalla koja tänukirja Eesti Rahvaluule Arhiiv, Eesti Rahvuskultuuri Fond, Jõgevamaa Metsaselts, Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi pärandkultuuri osakond, Marju Kõivupuu, Leo Lätti, ning maakonnalehed Virumaa Teataja ja Koit.

Hiie sõbra aunimi antakse neljandat korda inimesele, asutusele või yhendusele, kes on kaitsnud või hoidnud tublilt vähemalt yhte ajaloolist looduslikku pyhapaika. Eelmisel aastal kuulutati Lehmja hiietammiku kaitsmise eest Hiie sõbraks pärimuseuurija Mari-Ann Remmel. Varem on Hiie sõbraks kuulutatud Arvi Sepp, Toivo Sepp ja Lembi Välli Palukyla Hiiemäe kaitsmise eest ning Martin Kivisoo Muhumaa pyhapaikade uurimisele ning säilimisele kaasaaitamise eest.

Hiie väe tunnustamissyndmus on looduslike pyhapaikade uurijate ning sõprade aasta tähtsaim kogunemine. Syndmust juhib Maalehe ajakirjanik ja kirjanik Sulev Oll, kõlab rahvamuusika. Inimestel palutakse võimaluse korral syndmusele tulla kodukandi rahvarõivastes. Hõik hiiesõbrad on oodatud.

Syndmust aitavad korraldada: Tartu ylikool, Eesti Kirjandusmuuseum, Kultuuriministeerium, Siseministeerium, Haridus- ja Teadusministeerium, Muinsuskaitseamet, ERR, Kehrwieder, Võro Instituut, Saare Foto, Maaleht, Loodusesõber, Eesti Loodus, Maakodu, Tihuse turismitalu, Lahemaa Tervisekool, Uma Leht ning Hiite Maja SA.

Kuulutus:
http://www.maavald.ee/failid/kuulutusVaike.jpg

Fotovõistlusele saadetud ylesvõtted:
http://www2.maavald.ee/pildid/

Eelmise aasta Hiie sõbrast:
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=20&id=4014&op=lugu

Eelmise aasta Hiite kuvavõistlus:
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=20&id=4013&op=lugu


Kuva: Tõrma Hiiemägi Rakvere kihelkonnas