[text]
Täna on

Jõulud ei olegi enam sugugi mägede taga ja juba vanadel eestlastel oli komme, et jõuludeks tegi ka kõige vaesem talupoeg laari õlut, kirjutas ERR-s Igor Taro.

Ja kuigi tänapäeva inimesed hangivad enamiku kraami poest, võib ka kodus ysna väikeste kulutustega endale meelepärast jõuluõlut valmistada. Põlva raudteejaama vastas asuv kauplus Talutoit pakub taludes ja käsitööna valmistatud väiketootjate toitu. Koduõlut siin myya ei tohi, kuid õpetussõnu selle tegemiseks jagada võib, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Tänapäeval levinud leivaõlle valmistamine on nagu lahustuv kohv - annab tulemuse kiirelt ja ilma suurema vaevata. Lõuna-Eestis on levinud eriline õlleleib, laiemalt on tuntud ka vedel linnaseekstrakt ehk maltoosa. Tegemisõpetus on õlleleival kirjas, kuid ka kogenud tegijal tuleb õlu iga kord erineva maitsega.

"Teadmine, et sul on enda tehtud õlu - see teadmine annab juba midagi juurde," ytles koduõlle valmistamise õpitoa läbiviija Tauno Talivee. "Sa poest saad alati õlut osta, eks ole. Ja ikka enda tehtut on hea juua. Ma arvan, et see on põhipõhjuseks. Eks ta muidugi odavam ka tuleb."

Isevalmistatud koduõlu tuleb kätte umbes kymme korda odavamalt kui laadalt ostes ning viis korda soodsamalt poeõllest. Poekraamiga see siiski ei konkureeri, sest pastöriseeritud pudeliõlu pysib kylmikus kuid, aga kodune elus õlu muutub pärast valmimist juba paari päevaga ysna karmide meeste joogiks ja ongi seetõttu sobilik teha vaid erilistel puhkudel kiirelt tarbimiseks. Lisaks pole niisugust õlut isegi talupoes saada.

"Kaupluse Talutoit juhataja Eve Veski rääkis, et koduõlut sellest poest ei saa. "Oleme näinud vaeva selle nimel, et saaks seda, aga ainuke võimalus hetkel oleks tuua Saaremaalt ."

Arutelud taludest toodetud kraadiga jookide legaliseerimisest on aastaid sumbunud erakondade kartusesse pahandada alkoholitootjaid, kuigi koduõlut tehti ja tehakse edaspidigi. Kui kodus õlletegu proovides saab kõige lihtsam retsept selgeks, võib katsetada virdele ka erimaitselist tõmmiste lisamist - näiteks ingverimaitselise jõuluõlle saamiseks.


ERR