[text]
Täna on

t_Maesuitsu_1.gifEesti Päevalehe korraldatud valimistel Eesti asi 2011 saab internetis hääletada ka hiite poolt. Hääletada saab siin.

Rein Sikk kirjutab Eesti Päevalehes:

Hingekosutavad hiied

Kuigi Eestis on teada 550 hiiekohta, ei teaks me neist pooligi, kui poleks maausulisi yhendavat Maavalla koda ja Ahto Kaasikut. Just koja vanema Kaasiku ennast-unustav tegevus hiite taasavastamisel, korrastamisel ja puhastamisel on toonud looduslikud pyhapaigad tagasi me argiteadvusse. Ja mitte yksnes toonud. Tänapäeval ei jõua halastamatu saag hiiepaigas veel käivitudagi, kui sajad hiiesõbrad alarmeerivad nii yksteist, avalikkust kui ka meediat.

Kaasik ise on kirjutanud: „Hiis täitis õige erinevaid ylesandeid, ta oli midagi enamat kui kooskäimis- või tantsukoht, vallamaja, haigla, kalmistu, kirik, kohtumaja, kindlus või ohvrikoht. Tema jaoks puudub tänapäeval kohane võrdlus.”

Praegu selgitatakse igal aastal välja hiite sõber ning toimuvad hiiefotode võistlused. Hiiesõber käib hiies talgutel või leiab vähemasti aega looduslike pyhapaikade raamatu lehitsemiseks. Või annab veebis allkirja hiite kaitseks. Hiierahvas on 21. sajandi teisel kymnendil oma juuri taasavastamas.

Kuva: Maesuitsu hiis Võnnu kihelkonnas

Eesti Päevaleht