[text]
Täna on

 Uus-Meremaa võimud said esmaspäeval tagasi 20 maoori pead, mis seni olid hoiul mitmetes Prantsusmaa muuseumides.

Prantsusmaa kultuuriminister Frederic Mitterrand ja Uus-Meremaa suursaadik juhatasid Pariisis Quai Branly muuseumis pidulikku talitust, kus kast maooride peadega yle anti, vahendas ERR.

Maooridel oli tavaks surnute päid alles hoida, et sel viisil kadunukesi meeles pidada. Eurooplaste saabumise järel kasvas uudishimu keerukate tätoveeringutega peade vastu ja Lääne kaupmehed hakkasid nende eest vastutasuks kaupu pakkuma. Seejärel sattus tätoveeritud inimeste elu yksnes kehajoonistuste tõttu ohtu.

Uus-Meremaa käivitas 2003. aastal kava, et maooride pead ja luustikud kogu maailma muuseumidest kokku koguda,  ette on tulnud aga mitmeid takistusi. Prantsusmaa seisis pikka aega selliste elmamälestiste tagastamisele vastu, kuid ylemöödunud aastal võeti viimaks vastu seadus, mis maooride peade tagastamisele teed sillutas.

Peade tagasi saamise eesmärk on need hõimuvanematele anda, et nad saaksid lahkunuid kohaselt leinata ja soovi korral nad korralikult maha matta.

"Lõppude lõpuks on need ikkagi inimsäilmed ning maooride elmas ei peeta nende avalikku näitamist sobivaks," ytles peade kodumaale viimise nõukoja juht professor Pou Temara.

Samas ei ole enamik säilmeid tuvastatavad ning hõimudele on neist tagastatud yksnes väike osa. Yle 500 inimese pead ja kehaosad on praegu Wellingonis rahvusmuuseumi hoidlas.


ERR