[text]
Täna on

Kahe aasta eest Tallinna-Narva maanteel tee-ehituse käigus juhuslikult avastatud Kukruse matmispaiga leiud jõudsid Tallinnas Maarjamäe lossis asuvasse ajaloomuuseumi, kirjutas ERR.

Näitusel näeb killukest 800 aasta tagusest Eestist, kuid suurem töö seisab muinasteadlastel alles ees. Kukrusel toimunud väljakaevamistel leiti viiskymmend matust. Tegemist oli 13. sajandi rikkamasse yhiskonnakihti kuuluvate inimestega, keda omavahel yhendasid ilmselt sugulussidemed.

Ajaloomuuseumi arheoloogi Krista Sarve sõnul oli maetute seas nii mehi kui ka naisi. "Me teame, kuidas nad on ehitud, need ehted on siin ka näha. Me teame, millised putukad nende ymber lendlesid, ka nende vastseid on siin natukene näha, aga suurem uurimistöö, mis võib kesta aastaid, see seisab veel kõik ees."

Näituse koostasid Mari Lõhmus Tartu ylikooli kultuuriteooria tippkeskusest ja Tõnno Jonuks Eesti Kirjandusmuuseumist ning oma Eesti-ringkäiku alustaski näitus Tartust. Kukruse on yks rikkalikumaid seniavastatud muinasaegseid kalmistuid, et sellised kalmistud aga just nimelt juhuslikult avastatakse, on paratamatu. Krista Sarv selgitas, et kalmistute eripäraks ongi see, et neil ei ole maastikul silmatorkavaid tunnuseid.

Näitusele nime andnud "Kukruse kaunitar" on yhe naise matus, millel olid eriti rikkalikud hauapanused. Kukruse kalmistu puhul on huvitav, et mitmest hauast leiti väävlitykke - milleks neid tarvitati, võib vaid oletada. Näitust saab Maarjamäe lossis vaadata juuli lõpuni.

ERR