[text]
Täna on

t_setonaised.gifVõrokesed, setod, kihnlased ja mulgid tunnustavad yhiselt oma keele ja meele hoidjaid.

Alates käesolevast aastast annavad Võru Instituut, Seto Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut ja Kihnu Kultuuriruum koos Võru, Põlva, Valga, Viljandi ja Pärnu maavalitsustega omakultuuri hoidmise auhinda.
 
Sellega tunnustatakse oma piirkonna haridus- ja elmaasutusi ning -seltse, kes hoiavad paigapealset põlist keelt ja elma au sees.

Võromaal, Setomaal ja Kihnus kuulutatakse auhinna saajad välja ja auhinnad antakse yle emakeelepäeval, 14. urbekuud paikkondlikel pidulikel ettevõtmistel. Mulgid teevad võistluse tingimused teatavaks urbekuus ja auhind antakse yle 09. pärnakuud Tõrvas, teisel mulkide laulu- ja tantsupeol.

Auhinnaks on tänukiri ja meene, mida iseloomustavad vastava elma ilu ja omapära. Vanal Võromaal kannab see auhind nime Hindätiidmise Avvuhind, Setomaal Kimmäs Seto, Mulgimaal ”Mulgimaa uhkus” ja Kihnus on see Theodor Saare nimeline pärimuspreemia.

Auhinna väljaandmisel vaetakse nii kirjalike esildiste kui paigapealse kylastuse käigus, kuidas yhe või teise elmakillu eneseteadvust ja enesest lugupidamist välja näidatakse; kuidas eneseteadvust ja enesest lugupidamisega väljaspool kodu silma jäädakse ja kuidas eneseteadvust ja enesest lugupidamist noortele edasi antakse.

Auhinna kandidaate võivad esitada nii eraisikud kui asutused-yhendused. Auhinna soovija võib ka ise ennast välja pakkuda. Vormikohane kirjalik ettepanek tuleb saata vastava elmaasutuse (Võru, Seto ja Kihnu Kultuuriruum) aadressile 20. radokuu päevaks. Mulgi Kultuuri Instituut ootab kandidaatide ettepanekuid 30. mahlakuu päevani.

Teadus- ja arendusasutus Võru Instituut loodi 1995. aastal, MTy Mulgi Kultuuri Instituut 1996. aastal, SA Kihnu Kultuuriruum alustas tööd 2002. aastal ja SA Seto Instituut 2009. aastal. Kõigi nende asutuste eesmärk on oma põlise ja ainulaadse keele ning elma hoidmine ning arendamine tulevaste põlvede heaks.


Põlvamaa.ee