[text]
Täna on

t_suljandziga.gifVenemaa põlisrahvaste yhenduse yks juhtidest Pavel Suljandziga ytles Moskvas peetud Venemaa rahvaste nõupidamisel, et põlisrahvad elavad riigis pärisorjuse tingimustes, vahendas Fenno-Ugria.

"Ametnikud näitavad ette paberi ja ytlevad, et see on nende väljaostetud ala, ning kõik, mis te pyyate, peate ära andma," tõi ta näite tegelikust olukorrast kalapyygi- ja jahilubade alal.

Suljandziga sõnul on põlisrahvad sunnitud andma kala ja loomad vahetuskaubaks soola, suhkru, riiete ja muu hädavajaliku vastu, et yldse elus pysida. "Kui see pole pärisorjuslik kord, mis see siis on?", kysis ta.

Suljandziga selgitas, et nii rasket ajajärku pole põlisrahvaste elus veel olnud, sest kunagi veel pole põline eluviis olnud nii ohustatud. Kõigi kalastusalade ja põllumajandusmaade eraldamine põlisrahvastele käib ainult oksjonite ja konkurentsi alusel, möönis ta.

Põlisrahvaste elualade toetamine on Suljandziga hinnangul viidud pelgalt laulude, tantsude ja pidude tasemele. See aga muresid ei lahenda, rahvas on kaotamas eneseväärikust ja lootusetust esineb põlisrahvaste seas palju, märkis ta.

Äsja oma 50. synnipäeva tähistanud udõgee rahvusest Pavel Suljandziga on Venemaa Põhjala, Siberi ja Kaug-Ida Põliste Väikerahvaste Assotsiatsiooni presidendi nõunik, Venemaa Yhiskondliku Koja liige ning YRO inimõiguste tööryhma liige.


Allikas: Fenno-Ugria