[text]
Täna on

t_JuhanVeel.gifEelmisel laupäeval saadeti Toonela maile Maausuliste Saarepealse Koja vanem Juhan Veel.

Juhan Veel sündis 05.12.1939.a. Saaremaal Kaarma kihelkonna Endla kylas. Tema lapsepõlv ja koolitee möödusid Saaremaal. Kõrghariduse andis Tallinna polytehniline instituut. Suurema osa elust töötas Juhan ehitustel Kundas, Pärnus ja Saaremaal. Eesti taasiseseisvumise järel oli Juhan Veel Kodakondsus- ja Migratsiooniameti Saaremaa osakonna juhataja.

Juhan armastas oma maad ning oli isamaalane selle sõna tõelises tähenduses. 1957. aastal vahistasid okupatsioonivõimud ta nõukogudevastase tegevuse eest ja mõistsid kolmeks aastaks vangi. Avalikus elus tõusis ta esile 1988. aastal Kuressaares toimunud rahvakoosolekuil. 1989. aastal valiti ta Kuressaare Eesti Kodanike Komitee liikmeks (hiljem ka maakonnakomitee liikmeks) ning sai Eesti kodanike komiteede eestvedajaks Saaremaal. Juhan Veel oli Eesti Kongressi ja Eesti Komitee liige.

Juhan Veel oli Maausuliste Saarepealse koja asutajaliige ning juhtis koda kuus aastat juhatuse vanemana. Kodumaa-armastus, inimlikkus, kõlbelisus, pärimuse kandmine ja maaususlisus kuulusid Juhani jaoks lahutamatult kokku.

Head inimest, tublit meest, abikaasat, isa ja vanaisa jäävad mälestama lähedased, koja- ja aatekaaslased ning sõbrad.


Surma soiti suoda myöda

taudi tali tieda myöda

kimp oli seljas kitse luida

vakk oli seljas varsa luida.

Mina surma soimajelin

oh sina surma musta kuube

taudi katkenud kasuka

tapid eide, tapid taadi

päält otid päävanema.

Jätid ullud uolimaie

notrad nou vottamaie.

Rahvalaul