[text]
Täna on

t_RaevallaJutud.gifPäritud paigad. Kohajutte ja legende Rae vallast. Mari-Ann Remmel. Rae vallavalitsus, Eesti rahvaluule arhiiv, 2011. 160 lk.

Rae vald Tallinna kylje all on rahvarohke piirkond, mille asula- ja teedevõrk aina tiheneb. Sissetulijaid on palju ning kerkib kysimus: kas uued tulijad suudavad end siinse ajaloolise vaimurikkusega kurssi viia ja ajada oma juuri nii, et säiliksid ka vanad juured, kysib Eesti Loodus?

Rae valla ajalugu on põhjalikult uuritud. Kodukandihuvi pole ka viimastel aastatel sugugi vaibunud, pigem vastupidi. Olulisel kohal valla eneseteadvust syvendava kirjanduse seas on Mari-Ann Remmeli koostatud kohapärimuse raamat. Nagu autor on märkinud, annavad trykis avaldatud lood ja legendid kõigile huvilistele võimaluse õppida Rae valda paremini tundma põliselanike ajaloomälu kaudu. Mõistagi on raamatusse mahtunud ainult esindusvalik lugusid praeguse Rae valla alal säilinud muististest ja pärimuspaikadest: pyhapuudest ja hiiesaludest, ohvrikividest ja kalmetest, veekogudest ja ehitistest.

Põhiliselt kirjeldavad käsitletud paiku yle sajandi vältel kohalikelt elanikelt talletatud muistendid ja mälestusjutud, neid täiendavad eriaegsed fotod paikadest ja põliselanikest. See on sygavalt yhe piirkonna mällu vaatav teos, mis tuletab meelde, et Rae vald on midagi palju enamat kui Tallinna–Tartu maantee, Jyri alevik ja karpmajad linnalähipõldudel.


Eesti Loodus