[text]
Täna on

t_MahuTriibud.gifKäivitus Eesti rahvarõivaste riiklik programm, mille pikaajalisem eesmärk on teha võrgus kättesaadavaks kõigi Eesti kihelkondade rahvarõivaste kirjeldused ja kuvad.

Programm aitab kaasa rahvarõivaste valmistamise tava kui vaimse elmapärandi väärtustamisele ja säilimisele, vahendas ERR.

"Paljud inimesed soovivad teha endale paikkonna rahvarõivaid, kuid informatsiooni autentsete rahvarõivaste kohta ei ole kerge leida. Selline olukord ongi tinginud vajaduse luua veebiandmekogu, mis tutvustaks muuseumiesemete ja -kirjelduste põhjal ja vanu käsitöötraditsioone järgides valmistatud rahvarõivaid," tõdes ministeeriumi rahvakultuurinõunik Eino Pedanik.

Rahvarõivaste valmistamise ja kandmise kohta tehtud uuringute põhjal koondatakse võrku põhjalik teave nii naiste, meeste kui ka laste suviste ja talviste rahvariiete, jalanõude ja lisaesemete kohta. Iga rõivaterviku kohta avaldatakse ylesvõtted, erialaasjatundjate loodud kirjeldused, joonised, mustrid ja allikad. Samuti leiab väravast rahvarõivaste valmistamise õpetused, koolitusteabe ja palju muud.

Eesti rahvarõiva programmi asuvad täitma MTy Rahvarõivas, Tartu ylikooli Viljandi Kultuuriakadeemia, Eesti Rahva Muuseum, Eesti Rahvakunsti- ja Käsitöö Liit, Rahvakultuuri Keskus ja rahvarõivameistrite esindajad.

Kultuuriministeerium toetab sel aastal programmi "Eesti rahvarõivas" 32 904 euroga.

Eesti Rahvarõivaste veebiportaal asub aadressil: www.rahvaroivad.folkart.ee


Allikas: ERR